La Cros i Badalona

Avui llegeixo a Vilaweb Badalona un correu obert de la seva redactora la Meritxell Ortiz, parlant de la contaminació que va deixar a Badalona l’empresa química Cros.

Tot i ser veritat que és una pena el que aquestes empreses químiques han fet al medi ambient, el que em crida l’atenció d’aquest article és la manca de perspectiva històrica i crítica de l’actualitat a l’hora de explicar els fets. I és que aquesta empresa es va crear a finals del segle XIX i va tenir la seva època de màxima producció a mitjans del segle passat, quan el medi ambient es menyspreava sistemàticament. Això disculpa a l’empresa? No, sens dubte, però és que no són els únics culpables. De fet va ser tota la societat d’aleshores la que va conviure amb aquesta i altres empreses semblants sense dir res i aprofitant-se de la seva activitat. A Badalona la Cros va ser un motor econòmic segurament més important que aquest port que ens estan acabant de fer. I ara, tot i que sabem que el port és antiecologic estem deixant que ens l’encolomin. Si la descontaminació de la zona que ocupava la Cros hagués estat per tal de fer un parc o de millorar la platja, ara seria el primer en demanar que l’empresa poses els diners. Però corregir una destrossa ecològica per tal de fer-hi una altra… Que vols que et digui? Què ho paguin els usuaris del port!

Tant recordar el passat i encara no som capaços d’aprendre dels nostres propis errors?. Una pena!!! 🙁

Actualització (dilluns 20/9/04):

M’acaben de comentar un curiós detall de l’article de la Meritxell. Diu:

“L’empresa Ercros ha estat abocant durant 100 anys residus contaminants al riu Flix.”
i
“Fins i tot el govern espanyol que ja tenia prevista una partida de més de 100 milions d’euros per trobar una solució als residus acumulats a la llera del Flix.”

Només fer-li saber que el riu en qüestió és l’Ebre i que Flix és la població on està l’empresa ERCROS i on s’han fet els abocaments.

Una petita patinada sense cap mena dÂ’importància 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.