Badalona, port de mar

Així titulava la Vanguardia del dia 28 de desembre un article a les seves pàgines de “Vivir” on parlava del futur port de Badalona. Extrec un parell de paràgrafs de l’article principal perquè el que més em va disgustar va ser un petit retall que deixo pel final.

Lo inmediato es la comercialización de 4.000 m2de tiendas náuticas y de más de 5.000 de restaurantes y bares. Alguno de copas, pero ni una discoteca. Los promotores quieren un ocio familiar y diurno, y no venderán ni un módulo; todo de alquiler.

Això ho deixo aquí per a un futur…

Es una inflexión en la historia de Badalona, que se abre al mar y recupera y revaloriza un suelo otrora industrial. Junto al puerto se levantarán 4.000 viviendas en bloques de hasta doce plantas. Las primeras promociones las compraron, al precio de entre 241.500 y 388.000 euros, jóvenes profesionales liberales de Barcelona y badaloneses que regresan tras vivir en chalets del Maresme. Los vecinos de siempre, gente obrera que ha visto a sus hijos progresar, se prometen una grata jubilación gracias a las ofertas por sus casas. En esta operación inmobiliaria es clave la futura construcción de un canal tierra adentro de 300 metros de largo y 40 de ancho, que costará 13 millones y culminará en un parque de iguales dimensiones cerca de la futura Ciutat del Bàsquet.

I això… és de vergonya. Amb un port Badalona no s’obre al mar. Es fa una tanca de formigó que allunya als badalonins del mar. I això de que els veïns surten guanyant per les ofertes de les seves cases… Aquesta devia ser la broma del dia dels innocents, oi? 🙁 Això sí, ja ho diu l’article, ja, tot això del port no és més que una operación inmobiliaria, res més 🙁

I deixava això pel final:

Cinco años después, ¿qué fue del anunciado ‘bypass’?
LA VANGUARDIA – 28/12/2004

Hace cinco años los promotores del puerto decían que tendría un bypass, una gran aspiradora que facilitaría el tránsito de las arenas de norte a sur y ayudaría a conservar las playas. Pero, según informan ahora, este sistema se ha revelado en los últimos años mucho menos eficaz. De modo que no está claro si finalmente se construirá. En cualquier caso, para que los sedimentos no se atasquen en un nuevo puerto metropolitano y las playas no se conviertan en una costa de piedra, se considera la posibilidad de efectuar el trasvase de sedimentos por medio de barcos o camiones. La dirección de Ports i Transports de la Generalitat lo estudia.

El 6 de febrer publicava una entrada a aquesta bitàcola, titulada Brutícia al port de Badalona on em feia ressò d’un debat que el Casal Antoni Sala i Font havia organitzat dos dies abans. A aquesta entrada vaig reflectir gairebé tot el que es va dir a aquell debat i ara recupero algunes coses:

el senyor Alfambra va tornar a intervenir per explicar que:

Una de les condicions que ha posat la Generalitat per tal dÂ’aprovar el projecte és que es faci un “bypass” que permeti la circulació de la sorra.

També va prendre la paraula un senyor de Mataró que va dir que ell havia estat en els grups d’oposició al port de Mataró. I va dir unes quantes coses:

  • El port de Mataró no és viable econòmicament i l’ajuntament ha hagut d’aportar diners
  • També tenia previst fer un “bypass” que encara no s’ha fet
  • Els “possibles” beneficis del port no poden pagar el cost que representa la regeneració de les platges. Regeneració que cal fer perquè és una demanda social i que es paga amb diners públics.
  • El port de Mataró no ha aportat res a la ciutat. Mataró no ha canviat ni sÂ’ha dinamitzat amb el port.

Si tot el que aquell senyor de Mataró va explicar sobre el seu port es compleix a Badalona com sembla que es complirà en el cas del “bypass”, crec que no anem gaire bé….

Senyora Muntsa Niso, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Badalona. Farà alguna cosa la seva regidoria per tal d’evitar aquesta nova agressió a l’entorn? No cal que em doni la resposta, de fet ja la sé 🙁

11 pensaments sobre “Badalona, port de mar

  1. Aquí los únicos que salen ganando con el rollo del puerto son los que se están llenando los bolsillos gracias su construcción y la de los edificios que hay alrededor. ¿¿¿Y no se les caerá la cara de vergüenza de decir que es por el bien de Badalona y resulta que lo que hacen es perjudicar el medio ambiente, el mar, las playas, y los bolsillos de los ciudadanos de Badalona??? No, claro, es que no tienen vergüenza, por eso hacen lo que hacen.

  2. SI LA LEY DE COSTAS PROHIBE EDIFICAR A MENOS DE 50 M,¿ME PUEDE EXPLICAR ALGUIEN QUE HACEN TODOS ESOS EDIFICIOS NUEVOS A MENOS DE 5M DE LA ORILLA DE LA PLAYA JUNTO AL PUERTO?

  3. El PP introdujo una excepción a la ley de costas que permitía construir si ya había habido antes una construcción en ese lugar. El ayuntamiento de Badalona (PSC) se acogió a esa excepción aprovechando que en el lugar donde están los edificios antes había fábricas. Triste, ¿verdad?

  4. Interesant.
    Però llavors no entenc perquè TITUS i molts dels banys que hi havia a la platja van anar a terra.
    I que consti que no els estic defensant, penso que hem guanyat molta platja i feien de pantalla.
    Però clar, com que abans hi havien edificacions, vol dir que si realment es desvia el tren del litoral com vol l’alcaldesa també podran construir pisos davant el passeig marítim, no?

  5. Si no m’equivoco, que tot pot ser, TITUS i companyia no tenien permisos i, per tant eren construccions il·legals. Per això es van poder llençar a terra i per això no es podrà construir res allà.

  6. Realmente es vergonzos lo del puerto. L aaldesa durante años lleva llenandose la boca de que se ha recuperado la fachada maritima para los badaloneses. Se la han quedaresponsable de organismodo los que han comprado un apartamento donde antes habia fabricas. Esos trabajadores que eran de badalona han tenido que ir a vivir al Valles oriental u Occidental donde se han trasladado sus empresas. La Avenida de Eduardo Martistany que era una via publica se la han apropiado unos particulares y ahora para pasar de Badalona a San Adrian hay que pagar. Un exido del Sr Guardiola, responsable de organismo. Q

  7. Bon dia:
    No se si algú escolta tot aixo, pero jo tiraré la meva proposta.
    Perque no allargan el passeig fins a Marti Pujol?????
    Guanyaria la Estació, la Piscina i el club Natació Badalona.
    Realment aquell tros, entre c/mar i pas soterrani, es casi peatonal, no es pot circular amb cotxe de la gent que hi ha, i es perillos per a la canalla, potser que allarguem el passeig….
    A veure si l’ajuntament mira per la gent i no per la seva botxaca.
    Salut,

  8. Xavi, algú va llegint això de tant en tant, sí 🙂

    Fa pocs dies sortia a la premsa que el govern central s’ha compromès a fer el passeig marítim des del carrer de mar fins al port. No tinc clar per on ho faran, però si el compromís existeix vol dir que tard o d’hora estarà fet…

  9. Seriosament: el passeig, per una banda o l’altra de la via, s’hauria d’allargar fins el Fòrum de Barcelona, pel sudoest, i fins el port del Masnou, pel nordest.

  10. Bon dia altre cop:
    Graciès per contestar.
    Aclarit això, tot i que es important veure quin dia ho farán.
    Un altre tema es el dels pescadors, com esta el tema? la llotja es traslladarà al port? com ho tenen els pescadors? volen ells marxar del centre de la ciutat al port?
    Si algú en sap alguna cosa….
    Graciès.
    XAvi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.