El camp de futbol del Badalona (que no de Badalona)

(Nota: Actualitzat el 3/12/05 a les 19:50)
Finalment l’ajuntament ha signat el preacord amb el FC Badalona. Segons el Punt:

L’Ajuntament i el Club de Futbol Badalona ja s’han posat d’acord sobre la venda del camp de l’avinguda de Navarra. El consistori adquirirà una part del terreny, passarà a ser-ne el propietari majoritari i impulsarà una requalificació, de la qual sortiran prop de 370 habitatges, amb el compromís que entre un 40% i un 50% siguin de promoció pública. El club, que passarà a jugar al nou estadi de Montigalà, rebrà a canvi el camp de futbol de Morera i unes plusvàlues de prop de 19 milions d’euros.

La requalificació significa que aquest sòl passaria de estar qualificat com a equipament a estar qualificat com a residencial.

Però analitzem una mica la jugada a partir de les dades que donen el Punt i Vilaweb Badalona.

Què guanya la ciutat?

 • “Segons apuntava ahir l’alcaldessa de Badalona, Maite Arqué (PSC), les plusvàlues del consistori es reinvertiran en el futur estadi municipal que s’ha de construir a Montigalà i on, en el futur, ha de jugar el CF Badalona.” (el Punt). I això és un guany? No ho tinc gens clar quan, a més, “l’Ajuntament de Badalona amb la participació del Club crearà una fundació privada amb la finalitat de garantir el manteniment del futur camp de futbol municipal de Montigalà i potenciar l’activitat esportiva del futbol base a la ciutat” (Vilaweb Badalona). És a dir que el manteniment del camp (que farà servir el club) es pagarà entre el club i la ciutat.
 • “prop d’un 45% dels 370 habitatges que surtin del procés de transformació urbanística siguin de promoció pública” (el Punt). És a dir, uns 170 habitatges de promoció pública. No masses, no?
 • Una fundació que ha de encarregar-se del manteniment del nou camp de futbol i de fomentar el futbol base.

Què guanya el club?

 • El camp de futbol de la Morera, que té els mateixos metres quadrats que la part del camp de l’avinguda Navarra que es queda la ciutat.
 • Un nou camp de futbol a Montigalà. El camp no serà seu, però el farà servir
 • El cost del manteniment del nou camp de futbol el compartirà amb la ciutat
 • Ni més ni menys que 19 milions d’euros

Què perd la ciutat?

 • 21.000 metres quadrats de terreny destinat a equipaments, dels quals ara l’ajuntament ja és propietari de 7.000
 • El camp de futbol de la Morera
 • S’haurà de fer càrrec d’una part del manteniment del nou estadi de futbol
 • (Actualització 3/12/05) 630.000 € anuals del manteniment del nou camp de futbol (veure el final d’aquest text)
 • (Actualització 3/12/05) Tots els diners que faci servir l’ajuntament en aquesta operació, que no seran pocs (veure el final d’aquest text)

Què perd el FC Badalona?
Doncs crec que no res. El FC Badalona es ven el seu camp actual per el camp de la Morera i 19 milions d’euros. La “pega” és que d’aquests diners haurà de destinar 1,5 milions a una fundació que ha de mantenir l’estadi i ha de promoure el futbol base (fundació a la qual també estarà l’ajuntament) i només pot gastar-se un 5% anual d’aquests diners (aquest punt no ho acabo d’entendre).

És un canvi just per a la ciutat? Jo crec que no. Cal tenir present que la ciutat ja és propietària d’una part dels terrenys del camp de futbol de l’avinguda Navarra. Amb el que es treu de vendre aquests terrenys més la part que s’intercanvia amb el FC Badalona, es construeix un nou camp de futbol, que, bàsicament és pel FC Badalona (perquè el futbol base no necessita un estadi com el que es vol construir…). A més la ciutat (però sobre tot el barri de la Morera) perd un camp de futbol totalment públic i, a canvi, la ciutat, però no la Morera, rep un camp de futbol més gran (que jo crec que no és no és necessari) i que s’haurà de compartir amb el FC Badalona.

Tot i això, per tal que aquest preacord sigui un acord, cal que el PSC trobi el suport d’un altre grup municipal. Quin serà? De moment CiU Badalona ja s’ha posicionat i diu que per donar suport a aquest possible acord vol:

 1. Total transparència
 2. Que abans de fer res, el club liquidi els seus deutes
 3. Que els costos d’urbanització siguin compartits entre el club i la ciutat
 4. Un concurs públic pel projecte d’ordenació de l’habitatge i l’espai públic
 5. Que parts dels diners que surtin d’aquesta operació vagin al parc de Ca l’Arnús i a la construcció de dues escoles bressol a l’àrea d’influència.

Més informació a:

Actualització 3/12/05:
Llegeixo a Vilaweb Badalona el següent article: El PPC es mostra satisfet pel conveni entre Ajuntament i el Club de Futbol Badalona, que aporta dades inquietants:

hi ha altres qüestions que el Partit Popular no acaba de veure clares, com ara, “que l’Ajuntament s’hagi compromès a pagar la quantitat de 630.000 euros anuals pel manteniment del nou estadi de futbol, que el conveni no garanteix que el nou estadi municipal pugui ser utilitzat, quan calgui, per d’altres entitats de la ciutat i que l’Ajuntament hagi d’assumir en solitari els costos d’urbanització de la zona

(les negretes són meves)

Un afegitó més. Com pot ser que el PP no vegi clares aquestes coses (i els haig de donar la raó en aquest punt) i en canvi digui que està satisfet amb l’acord? En qui pensa el PP, en la ciutat o en el FC Badalona? Quines són les prioritaris d’aquest partit polític a Badalona? I la de la resta de partits? (perque les del PSC estan prou clares)

16 pensaments sobre “El camp de futbol del Badalona (que no de Badalona)

 1. Penso que en aquest assumpte hi ha un greu error de fons, i és que des del principi de totes aquestes negociacions, l’ajuntament de Badalona no ha pensat en absolut en treure cap profit per la majoria dels Badalonins.

  El resultat de tot això és que el nostre ajuntament es ven una part de la nostra ciutat en profit d’una entitat privada que només representa una minoria entre els Badalonins.

  Al final, perdem no un, sino dos espais públics, a més de masificar un barri amb unes infraestructures actuals inadequades per a soportar amb garanties 370 habitatges més.

  Poc a poc, perdem la posibilitat de tenir una ciutat de qualitat per a convertir-nos en una massa d’edificis amuntegats a costa d’operacions inmobiliàries que només beneficien a uns pocs als qual no els importa en absolut el futur de la nostra ciutat.

  I em torno a preguntar: On estan els ecologistes?

 2. Aquí el principal problema és que quan un polític, sigui del partit que sigui, seu a un escó, el seu cos deu segregar alguna substància que fa que no vulgui aixecar-se mai més d’aquest seient, i aquesta circumstancia fa crear operacions com aquesta o la mateixa ciutat del bàsquet. I estigueu segurs que la opocició d’aquest ajuntament no aixecarà la veu criticant aquestes barbaritats…

 3. No, de fet les recolzen 🙁 De fet, encara n’hi ha una de pitjor (barbaritat vull dir) que és el port i que també té el vist i plau de l’oposició. I aquí és on em pregunto si realment els polítics badalonins pensen en els ciutadans o pensen en alguna altra cosa que jo no sé entendre.

 4. Sé que no ets tan innocent, Bitacola. Ho saps perfectament. és el sistema. Un cop a dins ja no vols sortir i fas el que calgui.

 5. Martin, no ho tinc tan clar. A cap i a la fi, si del que es tracta és de guanyar vots, crec que l’oposició a les operacions immobiliaries de l’ajuntament en podria donar molts…

 6. És una pena, però sembla que els partits polítics només actuin en campanya electoral. Per què fer feina ara si els votants no s’enrecordaran quan arribin les eleccions?.
  La majoria de ciutadans, no sabem amb el consens o amb la oposició de quins partits polítics es fan determinades accions a la nostra ciutat. Ens limitem a creure en un programa electoral repartit un mes abans de les eleccions que en la seva majoria mai es compleix.
  És una llàstima, però sembla que tinguem ‘memòria de peix’.

 7. Hi ha un punt que se’m escapa.

  Dels terrenys que ocupa ara l’estadi del FC.Badalona, una part se la queda l’ajuntament.

  L’altre part, seguirà sent del FC.Badalona?
  Aquesta part també es requalificarà?
  Què hi té pensat fer el FC.Badalona en aquesta part?

 8. La part que es queda el FC Badalona també es requalificarà. Aquest és el gran negoci del club:
  Li donen l’estadi de futbol de la Morera a canvi de la part del camp vell que es queda l’ajuntament.
  Amb la part de terreny que es queda, un cop requalificada, guanya 19 milions d’euros
  Amb la part del terreny que intercanvia amb l’ajuntament, més la part que ja pertany ara a la ciutat, l’ajuntament fa el nou camp de futbol a Montigalà.
  Segons diu el PP, amb l’acord no està garantit que ningú més, a banda del FC Badalona, pugui fer servir el nou camp de futbol: 2 camps al preu de 1/3

  El pitjor de tot això va ser veure al Casquete dient a la televisió que el FC Badalona havia estat generòs amb la ciutat 🙁 Vergonyòs!

 9. I el que és pitjor:
  Tots els partits polítics de l’ajuntament es feliciten per la bona tasca que han fet amb aquest acord.
  L’Alcaldesa, diu que és un acord que beneficia a tota Badalona, després de llargs estira-i-arronsa (jo crec que s’han arronsat més que estirat).
  PPC diu que gràcies a ells un 45% dels habitatges seran protegits.
  ICV en una carta publicada a la seva WEB titulada ‘Qui té por de les vacances’ diu textualment :
  ‘Ara tothom fa propostes per als terrenys del FC Badalona, però la condició inicial que res de l’operació podria comportar una despesa municipal, va ser d’iniciativa. La següent proposta, la d’aprofitar tota la reordenació de l’espai per fer-hi habitatge públic, també ha estat una proposta d’ICV (amb EUIA). Com també ho ha estat la proposta que l’estadi municipal tingui els corresponents criteris de sostenibilitat.
  Podem marxar de vacances?’

  És a dir que cap partit polític ha tingut la valentia de proposar realment un acord beneficiós per Badalona. No han volgut sortit esquitxats, i perque no es pugui dir que han pasat del tema, s’han apropiat del ‘caramelet’ dels pisos de protecció oficial fent-se’l seu.

  Encara que sembla que la màfia que s’amaga al darrera és prou poderosa com per tirar pel terra qualsevol proposta que no suposi benefici econòmic pel FC.Badalona (i en concret per una part d’ell), almenys algú hauria d’haver aixecat la veu per defensar la seva ciutat i en contra d’un altre cas clar d’especulació urbanística que està convertint la nostra ciutat en el paradís dels constructors i l’infern dels badalonins que mereixem molt més que això.

  Com poden alguns partits reclamar el canvi si tampoc servirà de res?
  Després criticaran l’acord en el seu programa electoral, quan sigui masa tard, i ara que podrien fer alguna cosa no ho fan?
  En que pensen, en treballar per la ciutat o per ells?

  Està clar que falta un nou partit polític a Badalona, de fet, el que fa falta és una nova clase política. Si algú fos capaç de lluitar per la ciutat sense por, sigui del partit que sigui, sens dubtes s’enduria molts vots.

 10. Mejor una clase política diferente, regenerada al menos en lo democrático, en ética y en valores.
  A mi me da una pena increíble ver semejantes chanchullos y la falta de alternativas a este rollo especulativo, dado que la derecha salga de Tribuno del Pueblo es muy poco creíble. Total para que salga beneficiado en lo personal un señor que ni en su partido algunos lo quieren (echad un vistazo a los foros de Alhora y me contáis que tal la experiencia)

 11. Aquí están tots fins al coll, no s’escapa ningú. I el que és més bo, que s’omplin la boca dient que gracies a això podràn fer un 45% d’habitatge social, no se si els polítics d’aquesta ciutat saben que tenen aturades més de 2ha, a la antiga fàbrica “La Estrella”, al centre de la ciutat, que en pensen fer?

 12. Molt interessant tot això… Espero que no hi hagi gaire gent a la ciutat que es cregui el rollo aquest de que la ciutat surt guanyant.
  Per cert, hi ha una altra cosa que perd la ciutat: un carrer relativament tranquil en quant a trànsit: Margarita Xirgu. A veure què hi passa quan hi hagi 1000 persones més vivint-hi a prop, sent com és un carrer de pas pels cotxes que volen accedir al centre. També espero que sàpiguen solucionar el tema de l’aparcament de tots aquests cotxes que arribaran a la zona.
  I, canviant de tema, què hi ha de les obres de l’Artur Martorell? És que darrerament he passat per davant uns quants cops i, noi, sembla que estan aturades…

 13. Les obres de construcció del CEIP Martorell están aturades per que hi falta un permís municipal.
  Potser está relacionat amb l’afer del Camp de Futbol ???

 14. No m’ho puc creure.
  No hi estic d’acord amb la construcció de l’escola dins del parc, però, ja que s’ha decidit fer-ho així, almenys que ho fagin bé.

  Són capaços de parar la obra per falta d’un permís municipal i no van ser capaços de parar-la quan durant dues setmanes van estar arrencant uns arbres, que en teoria no s’havien de treure, (tema del qual, per cert, sembla que s’ha oblidat). O és que per talar els arbres sí que tenien permís de l’ajuntament?

 15. Ayer en el pleno me quedé alucinado con la posición de Alex Mañas y su grupo. Por un momento creí que se había cambiado de carnet, pero no: ahí estaba apoyando esta operación especulativa con más vehemencia que el propio PSC.
  Menos mal que no hubo unanimindad y un concejal de su grupo votó, individualmente, en contra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.