Patetisme web a Badalona (accessibilitat zero)

Tal com deia ahir, us faig cinc cèntims de quan accessible són les pàgines web dels grups municipals badalonins. Hem de tenir present que són pàgines “pensades” per arribar als possibles votants i, per tant, haurien de ser curoses en facilitar l’accés a tots els ciutadans.

Mètode de treball

Per fer l’anàlisi he fet servir tres eines de validació automàtica (Hera, Taw i Examinator), fixant-me només en els errors automàtics. Si els errors automàtics haguessin estat inexistents m’hauria mirat també el codi de la pàgina per tal de buscar errades que els revisors automàtics no haguessin detectat. Però no ha estat el cas :(.

Només he comptat els errors de primer i segon nivell (A i AA). El tercer nivell, el més difícil de complir no el tinc en compte.

Només he revisat una pàgina per web, generalment la pàgina principal. Habitualment els errors comesos a la pàgina principal es repeteixen a la resta de pàgines. Un bon anàlisi d’accessibilitat requeriria una revisió de totes les planes de la web.

Com mirar la taula

Cada columna s’ha de mirar per separat. Cal tenir present que cada eina fa servir un sistema diferent. Hera diu el nombre d’errors, però si en troba de repetits no compta les repeticions. TAW compta tots els errors encara que estiguin repetits. I Examinator ens dóna una puntuació, més gran quan millor és la pàgina. Per aquest motiu, a Hera i TAW quan menys errors (un número més petit a la columna) millor, mentre que Examinator una puntuació més alta indica millor qualitat.

Cuadre compartiu d’accessibilitat (nivells A i AA).
  Hera (errors) Taw (errors) Examinator (punts)
PSC 13 642 Puntuació 3,2
ICV * 10 33 Puntuació 4,2
ERC 8 139 Puntuació 3,8
PP ** 7 66 Puntuació 3,3
CiU ***** 11 95 Puntuació 3,7
Llei *** 5 19 Puntuació 7,0
CUP 11 69 Puntuació 4,1
Partit Humanista **** 7 139 Puntuació 5,3
Ciutadans de Badalona (CpC) 7 9 Puntuació 5,4

 

* La web d’ICV està feta amb marcs (frames) per aquest motiu ha calgut analitzar els frames per separat per tal de trobar les errades. L’anàlisi de la pàgina principal (on són les definicions dels marcs) dóna un resultat fals.

** Del PP he agafat la versió en català. Es de suposar que la versió castellana tindrà un nombre semblant d’errors

*** La pàgina del Llei té un marc amagat perquè la pàgina no està realment al domini llei.org sinó a http://www.canamat.org/halloflash/index.html. Ha estat aquesta darrera l’analitzada

**** El partit humanista també té un marc amagat. La pàgina en realitat està a http://idd00qaa.eresmas.net/humanismo/ph/. En aquest cas, donat que la pàgina principal no té contingut, s’ha analitzat aquesta: http://idd00qaa.eresmas.net/humanismo/ph/plan.htm

***** CiU està fent servir, per a la campanya electoral, el domini www.ferranfalco.cat. La pàgina és la mateixa que www.ciubadalona.com i l’única diferència és que com en el cas del Llei i el Partit Humanista fa servir un marc amagat que fa que l’adreça que es vegi sigui www.ferranfalco.cat en comptes d’on està realment la web que és a www.ciubadalona.com Evidentment la pàgina analitzada ha estat www.ciubadalona.com

No he analitzat la pàgina dels Ciutadans de Catalunya perquè no tenen pàgina local. Malauradament la seva pàgina principal, tampoc és accessible.

Resum

Cap de les webs analitzades és accessible. Actualment la llei espanyola “obliga” a les webs de les administracions públiques a complir el nivell AA d’accessibilitat. Fora convenient que la resta d’institucions i empreses fessin servir també aquest criteri. En el cas de Badalona, queda patent que cap dels partits polítics que es presenten s’han preocupat prou d’aquest tema. Bé, hi ha un que sembla que sí, doncs posa el logo de compliment del nivell AA a la seva web. Llàstima que només estigui per fer maco 🙁

I la web de l’ajuntament de Badalona? Properament 🙂

I per si algú vol tenir més informació sobre accessibilitat, un enllaç a un article (en castellà) Accesibilidad en la web

6 pensaments sobre “Patetisme web a Badalona (accessibilitat zero)

  1. com vols que es preocupin de les seves planes web de partit si els elevados de la biblioteca principal de can can casacuberta i l’ espai betulia no ha funcionant mai per fer accesible un espai públic com es un equipament cultural.

  2. Hem, amb “H”. Abans de parlar de patetisme, corregim els textos.

    Si algú es creu que aquests tests són fiables…

  3. Pau, gràcies per la correcció. Ja està solucionat.

    En quan a si els tests aquests són fiables, la veritat és que no: generalment troben menys errors dels que hi ha 🙁

    En qualsevol cas, si creus que el resultat del test és injust per a alguna de les webs analitzades, estic disposat a dir-te, al menys, 5 errors d’accessibilitat de la pàgina. De qualsevol d’elles.

    De fet, si et fixes, no he fet una valoració de quina és la millor ni quina és la pitjor, simplement perquè no hi ha cap de bona 🙁

    Amb això no vull més que fer un toc d’atenció als partits polítics. A Badalona semblen donar molt poca importància a internet i és un mitjà que, ben usat, pot facilitar la realització de tràmits administratius que d’altre manera obliguen a l’usuari a desplaçar-se. I no tots tenim facilitat per desplaçar-nos, ni tots podem omplir un formulari mal fotocopiat, ni tots podem llegir sense problemes una pàgina web no accessible.

    I, això és el més important, la informació, hauria d’estar disponible per a tots independentment de les limitacions físiques (o, fins i tot, intel·lectuals) que puguem tenir.

  4. M’agradaria que em poguessis dir els errors d’accessibilitat que hi ha a la pàgina web de la CUP perquè els poguessim sol·lucionar. Gràcies per avançat! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.