Reflexions sobre els resultats electorals a Badalona

Vist els resultats, ara toca fer una anàlisi dels resultats 🙂

Els tres partits del govern han perdut suport dels seus votants, PSC ha perdut 14.429 vots (-40%), ICV 3.736 (-25%) i ERC 2.605 (-38%) mentre que els dos partits de l’oposició han guanyat vots, el PP 667 (+4%) i CiU 482 (+4%). Els guanys poden semblar minsos, però cal tenir present que l’abstenció ha pujat considerablement, passant del 47,65% al 53,92%.

Vists els números, sembla evident que la guanyadora d’aquestes eleccions ha estat l’abstenció i els perdedors tots els partits polítics. No deixa de ser un toc d’atenció que indica que els ciutadans no creuen en els seus polítics més propers, la qual cosa és més aviat preocupant 🙁

Malgrat guanyar, no hi ha dubte que qui ha rebut un pal més gros ha estat el PSC. No sé com interpretaran els resultats els governants badalonins, però crec que ha quedat força clar que hi ha molts badalonins que estan descontents amb la política local.

També han rebut els companys del PSC al govern. A ICV no li han servit de gaire les bones intencions de la Gent Contenta i malgrat mantenir el tipus, el resultat no deixa d’estar força per sota de les seves espectatives. I quant a ERC, no hi ha dubte que la CUP li ha tret recolzament, però segur que també la seva actitud a l’ajuntament ha ajudat força. Per altra banda, estic segur que l’Andreu Mas no ha tingut res a veure en la pèrdua de vots d’ERC :p

Quant al PP, tal com era d’esperar, el DVD del PP ha donat els seus fruits. Insisteixo amb el que vaig dir en el seu moment: si el DVD ha donat fruits, és perquè alguna cosa s’ha fet malament fins ara. Ara cal que el nou govern local prengui nota i es posi seriosament a treballar.

Quant a CiU, se li ha de reconèixer el mèrit a Ferran Falcó. Ha aconseguit els vots a força de treballar-se el dia a dia.

I ara? Sembla que la solució més fàcil és una reedició del tripartit. En un hipotètic pacte PSC i ICV, ERC no seria necessària, però tampoc ho era a l’anterior legislatura. Potser per a ERC fos més profitós quedar-se a l’oposició i treballar com en Falcó, però no veig a en Vives fent aquest tipus de feina…

Hi ha però, altres possibilitats. ICV podria pactar amb ERC i CiU i crear un nou tripartit. Això formaria un govern en minoria, però caldria un pacte PP-PSC per guanyar-lo. La veritat és que és un pacte difícil, entre altres coses perquè no és descartable, davant un pacte CiU-ICV, un pacte PP-PSC.

Una altra possibilitat fora que el ICV prengués la decisió de no tornar a fer de comparsa del PSC i no volgués editar el tripartit (difícil ho veig, això). En aquest cas es podria donar un pacte PSC-CiU. Poc probable.

I seguint amb un suposat ICV poc inclinat a tornar a pactar amb el PSC, també podríem tenir un pacte PP-CiU.

Resumint, els possibles pactes són:

  • PSC – ICV – ERC. 15 regidors de 27: Majoria absoluta.
  • PSC – ICV. 14 regidors: Majoria absoluta.
  • PSC – CiU. 14 regidors: Majoria absoluta.
  • PSC – PP. 16 regidors: Majoria absoluta.
  • CiU – ICV – ERC. 11 regidors: Majoria relativa.
  • PP – CiU. 12 regidors: Majoria relativa.

Bé, qui s’anima a dir quin serà el govern de la ciutat els propers 4 anys?

14 pensaments sobre “Reflexions sobre els resultats electorals a Badalona

  1. Jo crec que hi haurà reedició del tripartit, buscant el recolzament d’ERC que, tot i que no necessari, sí ajudarà a tenir una base més àmplia de cara a governar amb més tranquil·litat.

    Sentia aquest matí la ràdio i, sobre l’abstenció, tots els principals polítics dèien que “hem de reflexionar”, però hom tenia la impressió que amb aquesta primera persona del plural es referien a “nosaltres els ciutadans” i no pas a “nosaltres els polítics”. Entendran, d’una vegada, que els menys i menys que cada cop anem a votar ho fem, cada cop més, al “menys pitjor” i no pas al que més ens agrada?

  2. CIU – ICV???

    Em sembla que això és un pacte contra natura, tot i que qualsevol cosa per no tornar a tenir el Casquete (perdó, la Maite) com a alcaldessa.

  3. Jo crec que es tornarà a reeditar el pacte PSC-IC-ERC.

    Jo espero que aquests resultats fagin reflexionar els polítics, però per desgràcia ho dubto 🙁 .

    Veient les declaracions d’ahir en calent, sembla que el PSC culpa de la seva baixada només al DVD del PP i anuncia que prendrà mesures per a que no pasi a les properes entrant així en el seu joc de desqualificacions i mentides, quan el que hem demostrat els Badalonins és precisament que això no ho volem.

    Jaume Vives d’ERC diu que no se sent recolçat per la ciutadania per la baixa participació. Algo de culpa tindrà ell, no?. També diu que treballarà pels 4000 votants que han tingut. El Sr. Vives hauria de pensar que el sou li paguem TOTS els badalonins i la seva obligació és treballar per tots, l’hagin votat o no.

    Xavier Garcia Albiol del PP amenaça amb un millor resultat dintre de quatre anys. Si aquest DVD li ha donat aquest resultat, em fa por pensar del que serà capaç per millorar-lo.

    Ferran Falcó de CiU, afirmava que no pactarà cadires a qualsevol preu. Espero que així sigui, perque si no ens quedarem sense la única oposició que ha treballat de veritat per Badalona.

  4. Primero quisiera felicitarte por el seguimiento que has hecho de la jornada electoral 😉

    Considero positivo que hubiera un cambio en el gobierno, o que por lo menos en el caso de que se reeditara el tri(o bi)-partito los otros partidos no fueran meras comparsas.

    Un gobierno en minoría como el de CiU-IC-ERC lo veo con pocas posibilidades y PSC y PP alguna vez se pondrían de acuerdo en contra.

    En el segundo caso ICV tendría que tener una concejalía como Hacienda para realmente estar en el gobierno y no enterarse por la prensa de según que asuntos.

    Se le está dando mucha importancia al DVD, pero no creo ni que le haya servido al PP para robarle votos al PSC ni tampoco para ganarlos de la abstención. ¿Qué ha conseguido? Casi 700 votos más del PP por 14000 perdidos del PSC. Lo que ha favorecido realmente a PP y CiU ha sido la abstención, sobretodo de los votantes del PSC e ICV-EUiA.

    Una reflexión (como decia Capgròs) para los políticos: ¿Será que los vecinos y vecinas tienen la sensación de que solo se les hace caso una vez cada cuatro años (mientras que se les cobra los impuestos puntualmente cada año)?

  5. I els resultats dels altres partits que tamé es presentaven? I els vots en blanc?

  6. En quan al DVD, jo crec que sí ha tingut el seu pes, però només en quan a alguns vots positius pel PP. Dubto que dels vots que ha perdut el PSC hi hagi més responsable que ells mateixos.

  7. Sobre el pes del DVD als resultats electorals, estic amb el JL i el Badalona bitàcola. És més, segur que el PP també ha perdut vots per culpa del DVD o la política de crispació a tot l’Estat, amb el que el resultat net deu ser, com a mínim, discutible.

    Ara bé, com diu el JL, els 14.000 que ha perdut l’Arquè ella soleta, això sí que no té massa interpretacions.

  8. Vull donar les gràcies a totes aquelles persones que ens han donat el seu vot de confiança i durant el dia d’ahir van dedicar part del seu valuós temps per assistir a les urnes i han votat a C’s Ciutadans Partit de la Ciutadanía. Sàpiguen que encara que els resultats no han estat els esperats, continuarem treballant i vetllant pels interessos de tots els Ciutadans,tots. Encara queda molta feina per fer.
    Repeteixo, moltes gràcies y sàpiguen que no els defraudarem.
    Gonzalo López
    C’s Ciutadá de Badalona
    _________________________________________________________________________________________
    Quiero dar las gracias a todas aquellas personas que nos han dado su voto de confianza y durante el día de ayer dedicaron parte de su valioso tiempo para asistir a las urnas y han votado a C’s Ciudadanos Partido de la Ciudadanía. Sepan que aunque los resultados no han sido los esperados, seguiremos trabajando y velando por los intereses de todos los Ciudadanos, todos. Todavía queda mucha faena por hacer.
    Repito, muchas gracias y sepan que no les defraudaremos.
    Gonzalo López
    C’s Ciudadano de Badalona

  9. D’aquests resultats m’alegren la gran caiguda del PSOE sección Levante (el PSC encara existeix???) i la petita dels titelles/crosses de la Maite, que la critiquen en campanya però tenen el pacte fet, independentment dels resultats. També m’alegro, i força, de la tornada als 5 regidors de’n Ferran, que s’ho mereix perquè s’ho treballa força i bé. Llàstima no haguessin sigut el doble. I per últim la irrupció amb força de la CUP. Ha sigut una pena que es quedés sense representant a l’ajuntament: hauria sigut el contrapunt a la paràlisi del tripartit, hauria sigut el corcó, la empenta que Badalona necessita. Si les coses segueixen com fins ara, encara acabarà substituint o traient força vots a ERC i ICV. Tantdebó.

  10. Per contra m’ha omplert de ràbia la gran pujada del PP del boxejador Albiol i la seva trepa de trànsfugues i arreplegats. Seria molt dolent per Badalona que aquests governessin. Nefast!!
    Igualment indignant són els vots rebuts pels anticatalans de Ciutadanus. Encara que, ben pensat, si segueixen traient vots als socialistes quedant-se sempre a les portes de tenir representació, benvinguts siguin.
    I per últim, m’agradaria el pacte a la basca en minoria CiU-ICV-ERC. La senyora Maite i el seu partit quedarien per sempre retratats quan immediatament pactessin perpetuar-se al govern amb el PP. No ho dubtin, perquè cap dels dos parits tenen escrúplos per fer-ho.

  11. Realment els resultats han estat un desastre de totes totes….que en una ciutat com badalona els partits que han pujat siguin el PP i CIU….en el primer cas estem parlant d’una persona molt mal educada que no enten el que és la democràcia ni sap respectar les opinions de les persone (recordeu el debat de tvbadalona?) i de l’altre un partit en el que el seu líder està imputat en un cas judicial (recordeu Adigsa?) i que segurament sortirà a la llum en aquesta legislatura…..i dels partits d’esquerres…una decepció també..el psoe en baralla continua, icv-eua amb molta il.lusió però els fidels han abandonat la nau, i erc en franca baixada. Doncs això,…fins d’aquí quatres anys!

  12. Si no s’hagués fet el video del PP els resultats haguéssin estat els mateixos amb tota seguretat. En unes municipals la gent a votat contra la Maité Arqué i el seu govern per una simple raó: aneu a Barcelona, Santa Coloma o Castelldefels, allà en els últims anys s’han construit universitats, piscines, parcs, carrers nous, metro, hospitals… En canvi a Badalona jo que visc prop de Sant Crist juntament amb els veins de Lloreda, Montigalà i Bufalà no tenim res, son barris que es van construir sense preocupar-se abans de fer biblioteques, metro o escoles (a Badalona encara hi ha escoles en barracons) Som la tercera ciutat de Catalunya en població i la primera en recaptació d’impostos i en canvi no hi ha RES. Si vull anar a una piscina-municipal gimnàs, la més propera la tinc a Santa Coloma a 20min (per no dir que excepte Sistrells els altres equipaments semblen de broma), la biblioteca, a 25min a Santa Coloma també, per no dir que Can Casacuberta fa pena sempre tancada i sense llocs per estudiar ni llibres útils pels estudiants d’enginyeries que som molts(Mecànica, Matemàtiques…) i per no dir que és trist que a Badalona no hi hagi cap biblioteca oberta dissabtes tarda, diumenges, dilluns matí i migdies… I ja no parlem de transports… A Badalona si no tens cotxe viure-hi és una agonia, desenes de milers de persones tenim el metro a més de 20min de casa… en aquest temps podem arribar en cotxe… molt trist, a més que jo el metro vaig a Santa Coloma… mentre que per les olimpiades a Santa Coloma van fer l’estació de Fondo a Badalona van aixecar pisos enmig la muntanya i no van ser capaços de fer un tunel pel metro… I no dir tota la zona de Pep Ventura… la gent que baixa de Lloreda pel metro passa per carrers amb mig metre de vorera i sense passos de vianants, quelcom molt perillós i trist de veure com dia rere dia ningú fa res, més bé al contrari, només tiren avall cases per aixecar blocs i deixar la vorera igual d’estreta i mentre estan d’obres no hi ha vorera i has de passar enmig la carretera… Sort que no soc persona amb movilitat reduida

    Perque a Badalona viure és una agonia per tants anys de fer ABSOLUTAMENT res mentre altres ciutats com Santa Coloma s’han renovat totalment la gent de Badalona, que en la inmensa totalitat es socialista ha votat contra aquest govern a partits de l’oposició, en municipals no importen les idees, importen qui es el que fa piscines, biblioteques i voreres amples, i el PSC està clar que no ho fa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.