Bicicletes a Badalona

Es curiós com quan ens posem amb un tema (tots plegats) no el deixem fins que l’esgotem…

Els darrers mesos el tema “estrella” als mitjans de comunicació barcelonins era les modificacions a la normativa sobre bicicletes de l’ajuntament de Barcelona i el seu servei de “bicing“. Bé, potser a mi m’ha semblat que sortia molt perquè és un tema que m’interessa (un de tants :)), però sí és veritat que ha sortit força, entre d’altres coses perquè és un tema controvertit.

Tot i ser usuari habitual de bicicleta (miro d’anar en bicicleta a la feina sempre que puc) no conec quina normativa hi ha a Badalona al respecte, si és que hi ha alguna (a la web de l’ajuntament no he estat capaç de trobar res), així que, a priori, em sembla bé que el síndic de Badalona demani que es reguli l’us d’aquest mitjà de transport a la ciutat (el Punt), tot i que jo preferiria que ho fes per altres motius…

No sé si servirà de gaire cosa, però vull explicar la meva situació per si és d’utilitat:

Treballo a Barcelona, a la part de la Diagonal que queda per sota de Glòries. Sempre que tinc oportunitat (entre un i quatre cops per setmana) vaig en bicicleta. Per anar a la feina baixo per la Riera Matamoros fins a la Rambla i per la Rambla fins gairebé el carrer de Mar on creuo al carrer Eduard Maristany que em porta fins a Sant Adrià. A les hores que faig aquest recorregut, per la Rambla passa poca gent i com que tampoc vaig ràpid no represento cap perill per a ningú.

La tornada és més complicada. Si torno tard (especialment a l’hivern) a la Rambla no hi ha gent i puc circular tranquilament. Però a l’estiu, especialment si algun dia torno una mica abans d’hora, no puc anar per la Rambla perquè hi ha molta gent. Aleshores, després de creuar la Rambla des del pas subterrani fins al carrer de Banyoles, vaig pels carrers del Centre respectant en tot moment el sentit marcat als carrers, fins arribar al carrer d’en Prim. El problema principal és que ni els cotxes ni els vianants acostumen a posar cap mena d’atenció quan van per aquests carrers, la qual cosa fa que hagi d’anar amb més ulls gairebé que si anés per la Rambla.

Tinc una alternativa que en alguna ocasió he fet servir, que és anar fins a la Riera Canyadó i allà pujar a Sant Bru i creuar el parc de Ca l’Arnús – Can Solei. Però això significa fer una volta considerable.

Comento això perquè cal filar molt prim a l’hora de regular l’us de les bicicletes. De vegades el més fàcil és prohibir, però en aquest cas no toca. I per tal de remarcar-ho, em remeto a l’Adhesió al manifest del Primer Congrés Català de la bicicleta que va aprovar per unanimitat l’ajuntament de Badalona el 27 de març d’aquest any.

Informació relacionada:

Un detall. A l’article de “el Punt” on es parla de la resposta d’en Ferran Falcó, diu: Falcó reconeix que el tram de carril bici de la Rambla té alguns defectes de paviment. El lloc on està el carril bici és el passeig marítim. A la Rambla no hi ha cap carril bici. No té cap importància, però m’ha cridat l’atenció.

5 pensaments sobre “Bicicletes a Badalona

  1. La bicicleta no és un problema , és la solució.
    no si val prohibir-ne l’ ús ni a la rambla.
    tots tenim sentit comú, per no anar rapid si veus molta gent, el que va pasar va ser un desgraciat accident per una persona irresponsable, però no som tots iguals.

  2. Moure’s per Badalona en bicicleta no és fàcil.
    No pots fer-ho per la calçada ja que no hi ha carril bici enlloc i és perillós.
    Si vas cap al centre, pels carrers “semi-peatonals” pots fer-ho, això sí a una velocitat reduïda perque hi ha molta gent caminant força despistada (jo, entre ells). Però si vols anar a altres parts de Badalona és força perillós. Per tant, l’ús de la bici a Badalona es redueix a un ús lúdic i no com mitjà de transport. 🙁

    Respecte al carril bici de la Rambla (o del passeig marítim), sempre l’he trobat molt, molt perillós. És un lloc per passejar i si vas amb nens has d’anar tota l’estona pendent d’ells ja que si van jugant és molt difícil que no invaeixin el carril bici on, d’altra banda, hi circulen molts inconcients que es pensen que estan en un circuit. Jo he vist inclús a un grup que demanaven pas de males maneres a un senyor gran que anava més lent que ells.

  3. El servicio de bicing está temporalmente suspendido hasta las próximas elecciones municipales.

    Atentamente
    Jordi Hereu, Alcalde de Barcelona

  4. Desde el momento que -alguien- estimó que las aceras, deberían compartirse con vehículos rodados.Creí entrever que comenzaba “otro” problema, para todos. Para los ciclistas y para los peatones…A los unos se les “condena” a la inseguridad y al enfrentamiento. Y a otros, a lo mismo…Lo veremos.

    En Holanda (País de bicis,reconocido) -hoy- la “tiranía” del ciclista sobre el peatón, es absoluta. Tiempo atrás, no fué así. Hoy, sí.

    ¿Y aquí, que ocurrirá.?…¿Tenemos, acaso, un concepto del respeto más desarrollado que éllos.?

    Mi opinión es y siempre fué la misma: A la bici, se le dará la importancia real que se le otorga y que debería tener yá, aprendiendo de otros ejemplos; el día que se decida la reutilización de las calles de Pueblos y Ciudades. Digo LAS CALLES, nó las aceras.La importancia real que la bici merece, pasa por facilitar su circulación en forma que el transitar por aceras, quede relegado a lo ocasionalmente imprescindible,en aquéllos lugares,donde no pueda ser de otra forma…Para conseguirlo; hay que ser consecuentes.Son las calles lo que hay que acondicionar y hay que hacerlo, en forma que se establezcan circuitos largos y con orientación bién diversa,con carriles-bici debidamente señalizados y con el pavimento pertinente…
    Personalmente, no creo necesario que TODAS las calles, tengan “su” carril-bici, si los circuitos son racionales; conforme a los puntos cardinales, en una Ciudad…

    La bicicleta, puede ser capital, para hacer las ciudades más humanas. Más del ciudadano…Para éso; es preciso darle -a cada uno- la importancia y la atención que merece.Circular mezclados: Por aceras de calles,paseos y lugares preferentemente peatonales -en mi opinión- será productor de más problemas que soluciones…En el momento que el ciclista no tenga necesidad de circular por aceras, mayoritariamente, no lo hará…A casi todos los que utilizamos bici, nos gusta circular tranquilos. Sin sobresaltos…Y sin sortear a las personas.

    …Con lo que “hay”; tendremos problemas, todos.
    Ciclistas y peatones, al tiempo.

    Saludos.

  5. Yo crec que no es un tema realment prioritari però si que s’hauria de regular l’ús de les bicicletes per certs indrets de badalona on es comperteix la via amb els vianants , ja ,que per posar un exemple, no se si sera l’únic, a la rambla mai saps per on et sortirà una bicicleta .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.