L’enquesta de El Periódico

Dijous El Periódico publicava una enquesta electoral sobre Badalona curiosa i interessant. Començo pels percentatges de vots de les diferents formacions:

Fixeu-vos en els números presents a les dues gràfiques:

Partits Intenció de vot Estimació vots
PSC 25,6% 29,0%
PP 15,4% 28,4%
CiU 10,8% 15,7%
ICV 4,6% 11,5%
ERC 3,8% 3,8%
C’s 0,6% 0,6%
Altres 1,4% No contemplats
Blanc 5,6%
abstenció 6,2%
Ns/Nc 26,0%
Suma 100% 89%

És evident que a partir de les dades obtingudes, l’empresa que ha fet l’enquesta ha fet una estimació del vot. En aquesta estimació (que pot tenir infinitat de possibles variables) el PP passa del 15,5% de persones que han afirmat que votaran al PP a una estimació del 28,4% de votants a les eleccions, gairebé el doble. La veritat és que tot i que pugui tenir una base, a simple vista aquesta variació resulta si més no estranya. També s’incrementen el percentatge de vots del PSC (de 25,6% a 29%), de CiU (de 10,8% a 15,7%) i de ICV-EUiA (de 4,6% a 11,5%)

Bé, és una estimació i l’empresa sabrà de quina manera fa els seus càlculs.

Però les dades d’intenció directa de vot em resulten poc creïbles. L’abstenció a Badalona a les municipals ha estat sempre per sobre del 35%. Però des del 91 l’abstenció a Badalona no baixa del 40%, estant per sobre del 50% a les eleccions del 2007. Tot i que és d’esperar una reducció de l’abstenció per a les properes eleccions, a la gràfica d’intenció directa de vot, trobem un 6,2% que es declaren abstencionistes, una quantitat extremadament baixa i molt poc probable. De fet, sumant els vots d’abstencions, Ns/Nc, i vots en blanc, s’arriba a un 37,8% que si fos abstenció a les eleccions estaria fins i tot bé.

Per acabar-ho d’arrodonir, si bé a l’hora de fer l’estimació de vot es modifiquen els resultats obtinguts a les enquestes, sembla que no es fa el mateix a l’hora de donar les dades de preferència com alcalde o de valoració dels candidats. I així, ens trobem que l’empresa no es creu les dades que té d’intenció de vot, però sí les altres dues. I, la veritat, o te les creus totes o si has de fer estimacions, ho has de fer per a tot, no?

Bé, com sempre, aquesta és la meva opinió, que segur que és errònia 😛

En qualsevol cas una enquesta interessant.

L’Andreu Mas també ha comentat l’enquesta: La patata calenta.
L’enquesta: El PP empatará en Badalona con el PSC y CiU decantará la alcaldía.

10 pensaments sobre “L’enquesta de El Periódico

  1. TOTS ENS LA JUGUEM A BADALONA

    Publicat al Diari el Punt – Badalona
    14/05/11 02:00 – Professor de política econòmica de la UB – Daniel Albalate

    La setmana passada vam conèixer l’estudi social d’immigració fet per l’obra social d’una entitat bancària coneguda. La conclusió principal de l’informe és que l’aportació de la immigració a Catalunya, tant en termes econòmics com de serveis, és clarament positiva. Això vol dir que la seva aportació a l’economia catalana és superior a la càrrega que imposen. Aquest resultat no és nou, és el que sempre han obtingut els estudis successius que han tractat l’impacte econòmic de la immigració. Però és actual, sobretot quan alguns intenten portar la campanya electoral a l’escenari opac i confús del recel i el ressentiment amb els immigrants.

    No hi ha dubte que els nouvinguts, més enllà de les tensions lògiques de convivència, van ser un dels pilars sobre el qual es va consolidar el període de més prosperitat de la nostra economia. El 50% del superàvit de les finances públiques dels anys meravellosos va correspondre a ingressos aportats per la immigració, un creixement desequilibrat, certament. Però els immigrants no n’eren els responsables, sinó que ho van ser els instruments utilitzats pel nostre model de creixement. Com tampoc no ho són ara de l’ajust i de les seves conseqüències. És injust voler que qualsevol debilitat o mancança del nostre estat del benestar recaigui en ells. De fet, han estat ells les primeres i principals víctimes de la depressió a causa de la seva alta concentració en llocs de feina associats als sectors més afectats per l’atur.Si l’Estat espanyol ajusta per quantitats, és d’esperar una reducció notable d’immigrants, i ni així no deixarem de sentir les veus de sempre, contra els de sempre.

    Fa temps que Badalona està en el punt de mira de les anàlisis del 22 de maig. I no ho és perquè tingui més problemes amb la immigració que altres ciutats, o que els seus barris pressentin un grau de degradació superior al d’altres barris de grans ciutats. No. La singularitat de Badalona és que és víctima de l’atac constant a la seva convivència i cohesió per part d’un partit, i un líder, disposats a trencar-ho tot per assolir el govern de la tercera ciutat de Catalunya si es produeix una victòria sonada del PP; i una derrota pels qui ens l’estimem.

    Tots ens la juguem, a Badalona, el proper dia 22. Perquè el missatge fals de la seguretat de qui abona diàriament els carrers d’hostilitat i confrontació també és un obstacle per a la recuperació econòmica. És el treball honest, tranquil i sobretot discret, per la cohesió i reconciliació, el que dota d’un entorn fiable i atractiu per a la iniciativa privada. El conflicte constant només atura projectes, imposa incerteses i n’expulsa oportunitats. Tots ens hi juguem alguna cosa perquè l’èxit es podria estendre més enllà de la fatigada però encara forta Baetulo.

    Pilar Rahola ho advertia en un dels millors pregons que es recorden des del balcó de l’Ajuntament: Badalona té dos mil anys d’història i en fa dos mil que lluita contra els que la volen trossejar, dividir i enfrontar. Que no ho aconsegueixin.

    http://www.elpunt.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/409754-tots-ens-la-juguem-a-badalona.html

    Salutacions a tots.

  2. Hola a todos, este tal Aniceto que sepáis que va en las listas del PSC y que se juega una sustanciosa suma de DINERO (el sueldo de regidor es mucho más alto que el que tiene ahora) y por hace HACE LO QUE HACE porque le interesa económicamente! Esta es la clase de regidores que queremos en ayuntamiento? Su única baza atacar a García Albiol!

    Fuera del ayuntamiento al PSC del “guarreo” y del cortijo!

  3. Sí, es verdad que Aniceto está en la lista del PSC y en una posición que depende mucho de los resultados electorales. No lo esconde. Pero entiendo que si está ahí no es por el dinero (o al menos no sólo por el dinero). ¿O es que los miembros de las listas del resto de partidos tienen motivos más nobles que Aniceto?

    No fastidiemos.

  4. Gracies Carles,

    Això es el que estan fent la gent del PP que treballa amb ordres del Partit i que estan en carregats del 2.0 del PP des de fa més de dos mesos.

    El meu compromís amb la ciutat està fora de tot dubte, i que sapigueu que la feina que estic desenvolupant actualment com Coordinador i Professor de formació Professional a banda de col.laboracions esporàdiques com Assessor Fiscal, cursos, etc… ara mateix em reportant més ingressos dels que inicialment tindria d’ocupar un càrrec de responsabilitat municipal.

    I efectivament ocupo el lloc número 9 de la llista del PSC a Badalona, mai he ocultat la meva filiació política.

    El meu compromís és amb la ciutat i amb els ciutadans. Coneguda és la meva trajectòria personal i professional i aquells que en coneixen saben de la meva honestitat.

    Mireu aquest video de Jose Luis Sampedro, economista i humanista. Només dura 13 minuts, això si heu de prestar-li atenció.

    http://www.rtve.es/alacarta/videos/television/entrevista-jose-luis-sampedro/1099254/

    Salutacions i gràcies.

  5. Aniceto, tu has sentit el que diu José Luis Sampedro?

    “Hoy la gente no se mueve por razones de dignidad, de libertad, de humanidad, no, se mueve por razones de beneficio.”

    “Es necesario un cambio de poder, que el poder no siga en las mismas manos”

    “Es más fácil engañar a los que viven bien que a los que han sufrido”.

    “Los gobiernos dependen de los financieros”

    “Los bancos siguen ganando dinero como antes a todo tren. Están teniendo los mismos sueldos millonarios como antes a todo tren. Y no pasa nada.”

  6. Per això t’ho he enviat. Crec que queda ben clar que els únics que podem canviar la dinàmica son els municipis.

    En Jordi en tant sols dos anys i mig ha donat un canvi de rumb en positiu a la Badalona que estimen i d’això tu mateix ets ben conscient, ha treballat fins a l’extenuació per tirar endevant projectes i per aprofitar fins a l’últim céntim que va arribar a Badalona procedent dels fons FEIL de 2009 i 2010, ha millorat totes les escoles de la ciutat, Badalona ha passat ha tenir tres teatres, i un Museu de referencia internacional, cap ciutat de Catalunya no capital de província te l’oferta cultural que tenim nosaltres.

    Saps de la meva particular aposta per la formació i la feina per als joves a la ciutat. Els joves son els que han d’aconseguir canviar la societat que ens ha tocat viure.

    Aquesta informació que poso en enllaç annexe és la darrera història del PP a Catalunya, la propera setmana amb tota seguretat li toca a Badalona, si no al temps. L’experiment comença a implantar-se en altres ciutats, el laboratori de proves de Badalona certifica la seva aplicació en altres zones, això si només si us fixeu a Catalunya per que ni a Madrid, ni a la Comunitat Valencia, ho apliquen. Si a això li sumen el robatori de dades d’infants del servei de podologia per l’enviament de propaganda electoral tenim una clara mostra del que Jose Luis Sampedro critica obertament i a mi em cabreja sobre manera.

    http://www.elpais.com/articulo/espana/PP/catalan/acusa/datos/falsos/inmigracion/reintroducir/enfermedades/elpepuespcat/20110514elpepunac_11/Tes#EnlaceComentarios

    Salutacions a tots !

  7. ¿El Alcalde Serra ha impulsado un cambio de rumbo a la Ciudad de Badalona.? …Bueno,pero: Por Dalt la Vila -a pesar de gestos- ha pasado de puntillas.Ahí -el rumbo- sigue sin fijarse,claramente…

    Saludos.

  8. CARLES,

    ET DEIXO EL MATEIX COMENTARI QUE VAIG PENJAR AL BLOC DE L’ANDREU MAS, PERQUÈ EM SORPRÈM QUE TAMBÉ CONSIDERIS L’ENQUESTA COM A “INTERESSANT”, QUAN LA BASE CIENTÍFICA DE LA MATEIXA ÉS MÉS QUE DUBTOSA:

    Andreu,

    Tens tot el dret a fer, pensar i dir el que vulguis, però sincerament m’ha sorprès que consideris “força interessant” el sondeig publicat avui pel Periódico, si és que se li pot dir “sondeig”.

    Llenço algunes preguntes o consideracions:

    1. Es pot cconsiderar “força interessant” una enquesta sobre la qual no es publica ni la fitxa tècnica?

    2. Es pot considerar “força interessant” una enquesta que fan els mateixos que el dia anterior en fan una sobre l’Hospitalet, amb una fitxa -aquesta sí publicada- de 500 enquestats, quan el mínim per a una ciutat com Badalona -que té menys població que l’Hospitalet- ha de ser de 600 enquestats?

    3. Quina credibilitat mereix l’empresa demoscòpica i el mitjà de comunicació que, el darrer dia de la campanya de les catalanes del novembre, publica a l’edició andorrana del diari una enquesta que l’encerta menys que una escopeta de fira? Aquella enquesta donava (entre parèntesi els resultats finals) (amb asterisc els únics resultats “encertats”, per trobar-se dins les forquilla):

    CiU: 65-67 (realitat: 62)

    PSC: 27-28 (realitat: 28) *

    PP: 14-15 (realitat: 18)

    ERC: 10 -12 (realitat: 10) *

    IC: 12-14 (realitat: 10)

    SI: 0-2 (realitat: 4)

    Cs: 4 (realitat: 3)

    Ja ho veus. Unes hores abans de les eleccions, i més dolenta impossible… Unes hores abans de les eleccions… Reitero, en el millor moment possible, i l’encerten com l’encerten… Va servir un objectiu, aquella “informació”, i era mobilitzar el votant d’esquerres davant l’amenaça d’una majoria absoluta de CIU, que el suposat “sondeig” situava a només un diputat. Et deixo l’enllaç de la informació publicada llavors, perquè vegis que no m’invento res: http://www.elperiodicdandorra.ad/eleccionscatalanes/indexcat.html

    4. Les enquestes marquen tendències. Com és que precisament totes menys aquesta diuen que, a banda de que el PP pujaria (ja veurem si això és així, vista la campanya que estan fent), que el PSC baixa, que CiU puja, que IC baixa i que ERC amb prou feines es manté? Realment no hi has vist cap mena d’intencionalitat, en el suposat “sondeig”? És que no ens informen ni de la fitxa tècnica, que és condició indisplensable per a valorar-la! Suposo que no s’hauran atrevit, després d’haver publicat el dia anterior la fitxa de l’Hospitalet i haver posat vermell -segur- més d’una persona que hi entengui mínimament, d’això de la demoscòpia electoral…

    5. Es poden fer especulacions sobre possibles escenaris de futur a partir d’un treball demoscòpic de tan baixa credibilitat? Sincerament, crec que no… En tens tot el dret, però en aquest cas -i per primera vegada en quatre anys- crec que vas errat. Potser al final hi ha una carambola i es compleixen aquests resultats del “sondeig” (i possiblement el sondeig hi pot ajudar a fer-ho possible), però això no vol pas dir que el dia que es van fer les trucades -no sabem, lamentablement, quantes- la ciutat, en el seu conjunt, estigués realment posicionada així…

    Salut!
    J

  9. Sí, Josep, ja tens raó, ja. Però no per això no deixo de trobar l’enquesta interessant. Compte! Interessant no vol dir que la consideri vàlida de cara als resultats electorals!

    De fet, per mi, resulta interessant veure com segons el que interessa es maquillen uns resultats i els altres no. A mi m’agradaria molt saber com s’ho fan per fer fer passar al PP d’una intenció de vot del 15% a uns possibles resultats del 28%

    O com és possible que donin una abstenció del 6% i es quedin tant amples 🙂

    Bé, potser el que hauria de dir és que l’article és interessant, perquè es desqualifica ell sol. I, aleshores, cal preguntar-se, perquè aquestes dades i d’aquesta manera?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.