L’abocador de la Vallensana (7)

Una sentència prohibeix omplir amb matèria orgànica la pedrera Berta, al Papiol ((el punt)
La notícia diu:

El Tribunal Superior de Justícia ha dictat que la pedrera Berta, entre Sant Cugat del Vallès i el Papiol -al Baix Llobregat- s’ompli amb material inert procedent de runes i enderrocs i no amb bales amb deixalles orgàniques dels ecoparcs.

Amb aquesta sentència es tanca un debat que es va obrir el 1990, quan els propietaris de la pedrera van proposar restaurar-la després de 80 anys de funcionament amb terres i runes, però la solució no s’ajustava a la normativa de la Generalitat i l’entitat metropolitana va proposar cobrir-la amb bales d’ecoparcs.

El més curiós de tot això, és que crec que els ecoparcs produeixen un sols tipus de bales i, o tenen matèria orgànica o no en tenen…

Per altra banda llegeixo a un altre lloc:

la línia d’empaquetatge de residus. Aquesta línia preveu embalar amb plàstic els residus que es considera que no es poden aprofitar i portar-los a instal·lacions de tractament finalista. Teòricament haurien de servir només per la petita part dels residus que no es poden aprofitar després de triar-los, compostar-los i/o metanitzar-los; no obstant, l’anàlisi del flux de materials que hi ha als projectes dels ecoparcs ens ha permés veure que són estacions de transvasament per a una enorme quantitat de residus que s’admetran sense seleccionar dÂ’aquells municipis que no volen fer la recollida selectiva de la brossa orgànica a tot el municipi.

El flux de masses del projecte dÂ’Ecoparc-1 estableix que un 28% dels residus aniran directament a la línia d’embalatge. A aquesta quantitat cal sumar-hi el rebuig del pre-tractament de la matèria orgànica i el rebuig resultant de la metanització i el compostatge. El total és que el 62% dels residus entrants aniran a l’abocador o a la incineradora. I això en el millor dels casos.
(Perquè els Ecologistes de Catalunya diem no a l’Ecoparc?)

CiU ha penjat a la seva web el conveni entre l’ajuntament de Badalona, l’Agència de Residus de Catalunya, l’E.M.S.H.T.R. i la societat GMR,S.A. d’on es poden treure coses com aquestes:

un cànon de 1,65 euros/tona de material de rebliment en forma de bala de rebuig d’Ecoparc degudament embalat dipositat en al pedrera per la restauració.

El cànon a satisfer per part de la Gestora Metropolitana de Runes, SA s’actualitzarà d’acord amb la variació de l’IPC nacional. En cas d’ampliació del termini per a la realització de la prova pilot o d’ús continuat de material de rebliment procedents dels ecoparcs aquestes quantitats s’actualitzaran per aplicació de la variació de l’IPC nacional des de l’inici de la prova.

L’Ajuntament podrà sol·licitar a Gestora de Runes, S.A i a càrrec del seu cànon, a que procedeixi a la neteja de l’aigua del litoral mitjançant la utilització de vaixells de recollida de residus sòlids flotants durant el període estival (de juny a setembre, ambdós inclosos), fins un import màxim de 60.000,00 euros.

Es a dir, que el conveni ja preveu que la “prova pilot” es pot allargar i el que es pagarà en aquest cas. En aquesta còpia del conveni no surten els noms dels experts de la UPC que pertanyen a la comissió de seguiment. Comissió formada per dues persones de l’Entitat metropolitanta, dues de l’ajuntament de Badalona, no sé quants de l’Agència de Residus de Catalunya, tampoc sé quants de Gestora Metropolitana de Runes, S.A., i els dos experts de la universitat (no especifica quina)

A tot això CiU ha dedicat el seu darrer butlletí a aquest tema i ha publicat una notícia a la seva pàgina titulada CiU dedica el seu butlletí al projecte per convertir la Vallensana en un abocador on podem llegir:

El president del grup municipal de Convergència i Unió, Ferran Falcó, ha manifestat que “cal dir les coses pel seu nom, i això serà un abocador”

i

es compensacions pactades –1,65 euros per cada 1.000 quilos de residu- són ridícules i miserables, i no serviran per acabar amb cap dels grans dèficits que pateix Badalona

Per la seva banda ERC Badalona, des de la seva web, fa campanya a favor de l’abocador.

Un pensament sobre “L’abocador de la Vallensana (7)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.