Festes de Maig. El dimoni.

Al llarg dels propers dies i mentre durin les Festes de Maig aniré posant fotos i articles relacionats amb les festes. Per tal de poder-les agrupar totes, he creat una categoria nova, Festes de Maig 2004, de manera que clicant a la categoria es podran veure totes les notícies i totes les imatges d’aquestes Festes de Maig.

Començo amb una fotografia i una mica d’història de l’element més característic d’aquestes festes a Badalona, el dimoni.

El dimoni de Badalona del 2003

La tradició de cremar el dimoni a Badalona va néixer l’any 1940 de la ma de Josep Maria Cuyàs i Tolosa, Francesc de Paula Giró i Prat, Jaume Ribó Arenas i Damià Vergés Vallmajor. De fet en Josep Maria Cuyàs va proporcionar un fet ocorregut el 8 de maig de l’any 1875 (la cremada d’alguna cosa a la platja de Badalona per part dels pescadors i davant d’un nombrós públic) com a peu per fer la cremada del dimoni el dia de Sant Anastasi i com a final de la passada de Sant Anastasi. Podeu trobar molta més informació al respecte al llibre “El dimoni de Badalona” D’Andreu Mas editat per “El Punt” al 2002.

5 pensaments sobre “Festes de Maig. El dimoni.

  1. el dimoni d’aquest any a estat molt be m’agrada molt la musica que posan quan el cremen pero no m’agrada gens quan be la cendra cap a la platja perque poden fer mal algu y mes quan feia aire . ahir mateix pels petards es va cremar un ocell y es va morir y podien aver cremat alguna palmera

  2. Sí, Ona, tens raó, aquest any la cremada del dimoni ha tingut un component de perill considerable. El vent ahir va fer que les espurnes anessin cap a la Rambla amb el perill que es cremés algú o alguna palmera. Però és d’aquelles coses difícils de solucionar…

  3. El grup d’amics que hem anat enguany a la cremada hem sortit força decebuts: primer, i el més fort, és que ens hem quedat sense mocadors, suposem que per una mala organització per part de l’ajuntament, ja q moltíssima gent es queixava del mateix, així que gracies al nostre excelentíssim no hem pogut seguir la col-lecció que vam començar fa anys. Segon, d’espectacle piromusical no tenia res, de piro molt,però de musical només si considerem la cançó del final (de fet la única que hi va haver). La nostra opinió és bastant negativa, i a més , havíem portat gent de Barna per veure les nostres estimades festes, i van sortir una mica “estafats”. Espero que reflexionin sobre això i ja que no podrem tenir el mocador( que de fet es podríen fer més, no creieu?), almenys aconseguir unes festes més dignes, que pugui gaudir la gent no només de BAdalona sino d’arreu. Gracies

  4. Pe, sobre el tema dels mocadors, t’haig de donar la raó. Aquest any l’ajuntament ha fet curt. Si no m’equivoco, només han fet 40.000 i a Badalona vivim més de 200.000 persones!

    De fet els tres darrers anys els mocadors han donat problemes 🙁

    En quan als focs artificials, la veritat és que jo vaig trobar que estaven molt bé, no sé d’on et vas treure que era un piromusical, però em pemso que et confones. El piromusical va ser el dia 6 a les festes alternatives. A la Rambla no recordo que hagi hagut mai un piromusical (tot i que potser m’equivoco) i aquest any tampoc estava anunciat així.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.