La rotonda de Sant Bru amb la riera Canyadó

L’altre dia demanava si algú tenia més informació sobre la proposta dels veïns dels barris afectats (Canyadó i Casagemas) sobre aquesta rotonda. En Jordi Bonet no només m’ha respós sinó que m’ha fet arribar imatges de la maqueta, que està exposada a l’A.VV. Canyadó, per a que qui vulgui la pugui anar a veure. Obren els laborables de dilluns a divendres de 18.00h a 20.00h.

Foto de la maqueta de la proposta per a la cruilla dels carrers Sant Bru, riera Canyadó i Pomar de Baix
Fes clic sobre la foto per veure-la més gran

Veient la maqueta queda clar que la proposta és bona i no només factible, sinó que molt millor que la cruïlla amb semàfors que vol fer l’ajuntament. Però l’ajuntament no vol tirar endavant aquest projecte i ignora la proposta dels veïns, alhora que, en una actuació que jo qualificaria de vergonyosa, fa servir totes les eines de les que disposa per fer propaganda de la seva “solució”. Una prova d’això és l’article publicat a la revista Bétulo parlan de les bondats del que vol fer l’ajuntament a aquesta zona. Els veïns ja han contestat, però ells no podran comptar amb el ressò de la revista de l’alcaldia. Com que serà difícil que aquesta resposta arribi a la gent, la publico aquí per tal que estigui a l’abast de qui la vulgui llegir:

En relació a l’article i el plànol de circulació de la cruïlla de Sant Bru/Pomar de Baix amb la Riera de Canyadó aparegut en el Nº 43 de la revista Bétulo del mes dÂ’Octubre, voldría fer les següents observacions a alguns dels punts del mateix:

“Una solució poc eficaç” on diu que una rotonda com la que es plantejava seria poc eficaç, suposo que esmenta el vell projecte de rotonda de quasi quaranta metres de diàmetre proposat fa uns anys pel propi ajuntament que efectivament es un autèntic “scalextric” i que a ningú agrada, però no es pronuncia sobre la eficàcia de la solució alternativa proposada pel moviment veïnal.

“Illes que fan de rotondes”, on es posa com exemple l’eixample barceloní:

  1. l’urbanisme de Badalona i el de l’Eixample no te cap similitud, la uniformitat i simetria de l’Eixample es va projectar amb la intenció de que cap carrer fos mes còmode que un altre per circular, amb el que el trànsit de persones i vehicles queda efectivament repartit. En canvi el projecte de l’ajuntament d’aquesta ciutat, concentrarà part del tràfic per carrers residencials i en molts casos estrets com els nous i encara sense nom del Cristall, Pompeu Fabra, Orient, Santa María, etc.. Amb això no estem separant i dificultant la circulació dels vianants dins dels propis barris?
  2. En tot cas la solució projectada per l’Ildefons Cerdà fa prop de 150 anys per la regulació de les cruïlles de les avingudes i carrers amb doble sentit com Diagonal amb Passeig de Sant Joan, van ser i de fet son les places monumentals u ornamentals com la de Mossen Cinto, Tetuan, Glóries, etc., es a dir, funcionalment rotondes.
  3. El fer servir les illes de cases com rotondes, incrementarà encara mes el tràfic de la cruïlla, ja que en molts casos, els vehicles l’hauran de travessar dues vegades.

“Transport de mercaderies”, on es diu que si algun vehicle pesant s’endinsa per error cap a la trama urbana se’l reconduirà cap als laterals de l’autopista, m’agradaria que m’ho expliquessin, ja que si no es amb un servei d’escoltes motoritzats, no acabo de veure com s’ho faran ja que la idea de fer passar els “trailers” pel Torrent de Vallmajor, xoca literalment amb la insuficient alçada que te el túnel que travessa la C-31.

“Transport públic” on diu que la línia 4 de TUSSAL arribarà a la platja, però en tot cas només en un dels sentits, i en tot cas això es possible tant amb com sense rotonda.

“Desplaçaments de ciutat” on diu que les noves illes de cases que naixeran a El Cristall permetran fer els girs ara no permesos, jo voldria que algú m’expliqui alguns d’aquests “girs”:

  1. Com s’ho farà qui surti del Carrer Iris o qui pugi per Riera Canyadó, per agafar Sant Bru en direcció Barcelona?
  2. I qui baixi per Riera Canyadó i vulgui agafar Pomar de Baix en direcció Nord (Montgat)? -aquest es un gir que actualment està permès i que te un volum de circulació considerable-
  3. I qui vingui del Nord (Montgat) i vulgui anar a la platja?
  4. En aquest punt també hi ha una errada, ja que diu que “Circulant per la N-II en direcció Montgat ara no es permet girar a la dreta per agafar la Riera de Canyadó per anar cap a la platja”, aquest gir si que està permès encara que es força perillós per als vianants.

    L’article s’encapçala amb el titular “La N-II, un gran bulevard”, vull aclarir que el projecte de rotonda presentat pel moviment veïnal, no es pas incompatible amb aquesta proposta. Menció apart mereix l’encapçalament “La Riera de Canyadó, una gran rambla”, la definició de rambla es “camí o carrer destinat a passeig”, cosa que no s’ajusta a la realitat present i molt menys a la futura ja que sense rotonda augmentarà notablement el trànsit en el tram que va de la mateixa cruïlla fins la platja.

    En lloc de carregar de tràfic els nous carrers del Cristall, perquè no s’aprofita per convertir-los en carrers amables que afavoreixin realment la unió entre barris que tant pregonen?, perquè no ubicar-hi carrils bici per donar continuïtat al de la Riera Canyadó que ara s’acaba sobtadament abans d’arribar a Sant Bru?, perquè no evitar un trànsit de vehicles privats innecessari?.

    Per últim destacar que en tot l’article no es fa cap valoració de la proposta presentada a l’ajuntament pel moviment veïnal, si realment estem tant equivocats, per que no ens donen explicacions del perquè?

    Jordi Bonet i Albero

3 pensaments sobre “La rotonda de Sant Bru amb la riera Canyadó

  1. estic absolutament d’acord amb el que dieu. com a representant, en aquest cas, de convergència, però també com a veí. en parlo a la carta d’aquesta setmana a la web, n’he parlat aquest matí a rcb, i en faré campanya activa. em sembla que una bona idea. i estic indignat amb el tracte que en fa la revista municipal, amb el seu tractament interessat, tendenciós i vergonyant. avui he dit això a rcb i s’ha muntat un daltabaix a la tertúlia d’rcb.Aquesta vegada la revista bétulo ha estat tendenciosa de mena i me n’alegro que més gent ho hagi vist. felicitats als veïns per la feina i endavant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.