Aquests dies estic escrivint molt menys del que m’agradaria… Però un no té sempre tot el temps que necessitaria per fer tot allò que vol o ha de fer 🙁 Però bé, posem-nos una mica al dia.
La setmana passada va haver-hi un ple extraordinari a l’ajuntament on es va parlar de la pujada d’impostos per l’any vinent. Es pot trobar informació sobre aquest tema a:
- La revista Alhora. El Ple Municipal aprova les Ordenances Fiscal per al 2005.
- El Punt. La zona blava i l’impost de vehicles, congelats.
- A la web de CiU Badalona en tres llocs diferents: Intervenció Ferran Falcó (document pdf), Intervenció Jordi Subirana (document pdf), la “Carta de la setmana” d’en Ferran Falcó.
Faig un extracte de coses que diu en Ferran Falcó a la seva intervenció:
Descomptats aquests diners que vostès invertiran en la pròpia casa, tenim que hi haurà uns 12 milions i mig d’Â’euros dÂ’inversió real, palpable pels ciutadans. 12Â’5 milions….mentre que els ingressos de l’Â’Ajuntament via taxes i impostos, només aquest any 2004, serà de 120 milions….10 vegades més. És a dir, vostès destinen als ciutadans, directament en inversions, una desena part del que recapten. Ja sabem que vostès presten -–millor dit- que lÂ’’ajuntament restem molts serveis que no són inversions…però la realitat és que la inversió directa és pobra en relació a l’Â’esforç fiscal dels badalonins.
Encara recordem la genial frase del regidor del districte primer, quan a principis de mandat deia “”Aquesta vegada no ho diem per dir. Dalt de la Vila canviarà ””. Doncs bé, de moment canviarà amb 6.000 euros que es destinaran a lÂ’’expropiació de la piscina romana.
No hi ha res a Casagemes, Manresà , Progrés, Raval, Gorg, Can Claris, Sistrells, Nova Lloreda, Sant Crist, Congrés, Sant Roc, Artigues, Remei, Morera, Bonavista, Puigfred, Lloreda, La Pau, i Sant Mori, Sant Antoni i Sant Joan de Llefià .
Res de res en aquests barris.
Amb les xifres dels pressupostos dÂ’’aquest any, a Barcelona cada ciutadà paga a lÂ’’Ajuntament 515 euros en forma dÂ’impostos directes, indirectes i taxes. A Lleida, 541. A Santa Coloma, 489. A Sabadell, 359. A Badalona, 574 euros.
És a dir, que cada ciutadà de Badalona paga 59 euros més d’impostos i taxes que un de Barcelona, 33 més que un veà de Lleida, 85 més que un de Santa Coloma, i 115 més que un de Sabadell.
Al mateix temps, un veà de Badalona rep 149 euros menys en inversió real de lÂ’’Ajuntament que el que rep un veà de Barcelona. I 6 euros menys que un de Santa Coloma. I 42 euros menys que un de Sabadell. I 85 euros menys que un veà de Lleida.
Els veïns de Badalona paguem més que ningú i rebem bastant menys que la majoria de ciutats d’Â’un volum semblant al nostre.
També un extracte de la intervenció d’en Jordi Subirana:
Començaré per una que no es presenta: lÂ’’ordenança fiscal reguladora de l’Â’Impost de Béns Immobles, l’Â’IBI, que aparentment no pateix cap modificació. Però que ningú sÂ’’enganyi: encara que no hi hagi un dictamen sobre aquest impost, l’Â’any vinent la contribució pujarà una mitjana del 4,54%. Si bé és cert que no es toca el tipus, sà que es modifica a lÂ’’alça el valor cadastral de la base liquidable, per la qual cosa els ciutadans pagarem més IBI.
Aixà doncs, aquest increment serà superior a lÂ’IPC. I per altra banda, es donarà a la ciutat de la demarcació de Barcelona que ja té lÂ’’IBI més car, com deia abans segons el darrer informe territorial encarregat per la Cambra de Comerç i la Diputació de Barcelona. Insisteixo: segons el darrer informe encarregat per la Cambra i la Diputació. No és una invenció del senyor Aznar ni fruit de la demagògia de cap altre polÃtic de lÂ’’oposició.
(las negretes són a l’original)
Vostès afirmen que congelen lÂ’’Impost de Vehicles. I és cert que ho fan. Però no sÂ’’oblidin que ho fan perquè ja no el poden pujar més. Estan al lÃmit de la legalitat i, en conseqüència, la congelació és obligada, no pas volguda.
També ens abstenim amb la zona blava, ja que entenem que vostès ens presenten una congelació fictÃcia, que es produeix després d’Â’un increment del 7,5% per al 2004, el qual hauria dÂ’haver estat com a molt del 3,5%. Vostès han concentrat el creixement dels anys 2004 i 2005 en el primer any, per la qual cosa això que avui votem no és, en realitat, cap congelació, ja que l’Â’any 2004 hem pagat amb escreix el 2005.
No podem estar dÂ’’acord amb l’Â’increment de la grua, que comença a situar-se al nivell de les principals capitals de lÂ’’Estat.
I agafo només una mica del que diu en Ferran Falcó a la seva Carta de la setmana on parla de les noves zones blaves:
Sigui com sigui, amb la taxa fresca o congelada, el que no para de créixer és la taca blava als nostres carrers: Laietà nia, Germà Juli, Prim i Riera Matamoros han vist com el blau municipal s’Â’ha imposat a la calçada.
No ho va decidir el Ple municipal. Ni tant sols la comissió de govern, o el consell dÂ’’administració de lÂ’’empresa municipal Engestur que s’Â’encarrega dÂ’’aquesta feina: ho va decidir per decret el regidor de lÂ’’à mbit de serveis al territori, Francesc López Guardiola.
A Can Fradera, lÂ’’ocupació de les 268 places de zona blava és del 45%. Per tant, existeix un superà vit suficient com per cobrir la pèrdua anteriorment descrita. Però encara hi ha una altra dada que fa més incomprensible la decisió municipal. A lÂ’’aparcament de Manel Valls, el del darrera de lÂ’’ambulatori, l’Â’ocupació de les 100 places de rotació és del 50%. Vol dir que hi ha al voltant de 180 places sense ocupar, i que per tant no es justifica el fet d’Â’haver ampliat la zona blava en aquests cèntrics carrers.
A Badalona tenir cotxe és car. L’impost de vehicles és el més alt de lÂ’’Estat. La grúa forma part dels “top ten” de preu de les ciutats catalanes. La zona blava ha patit allò de lÂ’’arrodoniment amb lÂ’’euro, i de cop i volta va passar de les 100 pessetes a lÂ’’euro actual (166 pessetes) per hora d’Â’utilització.