Començo aquesta entrada amb tres frases d’una carta de Vicenç Esteba i Pastor a el Punt:
La ciutat de Badalona té un nivell d’incivisme cada vegada més acusat.
La cultura del llibertinatge a dojo, tolerat pels que tindrien l’obligació de defensar la convivència cÃvica, ens aboca a situacions que fan empitjorar progressivament les nostres relacions ciutadanes.
Esperem del govern municipal de Badalona i de la seva alcaldessa una especial sensibilitat davant d’aquest greu problema tan estès per la ciutat, i que es preguin les mesures que calguin i es posin els mitjans corresponents tal com educadors cÃvics, vigilants (guà rdia de barri), campanyes publicità ries etc.
L’ajuntament de Badalona, després de molts anys d’ignorar aquest tema, sembla ser que ha decidit iniciar una campanya per tal de millorar el civisme a la ciutat. A la web de l’ajuntament encara no hi ha cap informació però, segons el Punt:
Badalona es gastarà 173.000 euros en els pròxims dos anys per combatre les actituds incÃviques. La campanya Badalona neta , que es va presentar ahir i té una vigència de dos anys, posa un èmfasi especial en el foment del reciclatge dels residus domèstics i en la recollida dels excrements dels gossos a la via pública. Per això s’han fabricat centenars de banderoles que des d’ahir ja es poden veure pels carrers de la ciutat i també s’han editat espots en altres formats. La campanya també preveu la difusió als centres d’ensenyament de la ciutat, on es programaran tallers sobre la prà ctica del reciclatge.
El disseny de les banderoles l’ha fet una empresa de Badalona, La Page Original, SL i amb elles es vol involucrar el mà xim nombre de gent en la campanya
.
Jo no sé si aquesta campanya tindrà gaire èxit, però si tinc clares dues coses: Que a Badalona fa molts anys que les autoritats toleren les actituds incÃviques. No fa gaire el cotxe oficial de l’alcaldessa feia servir la vorera del carrer Margarida Xirgu per aparcar… I la segona és que només amb una campanya maca no s’arribarà a res. Cal que la guà rdia urbana s’impliqui de ple. I, al menys al principi, no cal que posi multes, només que faci rectificar als incÃvics. Ara mateix, ens molts casos, la guà rdia urbana fa ulls grossos davant les actituds incÃviques, i això va en contra de la ciutat.
Curiosament també a la ciutat de Lleida han posat en marxa una iniciativa per combatre l’incivisme. Però allà ho fan d’una altra manera:
En Lleida la postura está clara: mano dura contra los incÃvicos y tolerancia cero con los autores de actos que alteren la vida normal de los ciudadanos.
A veure, a mi m’agrada més la manera escollida per l’ajuntament de Badalona, però, i ho torno a repetir, sempre i quan hi hagi una veritable implicació per part de les autoritats i la policia local. Sinó, simplement no servirà de res.
Més informació:
- Badalona i incivisme (el Punt)
- Badalona vol combatre l’incivisme incidint en el reciclatge i els excrements d’animal (el Punt)
- Lleida y Badalona acuerdan endurecer su polÃtica contra el incivismo (la Vanguardia)
- CiU presenta esmenes a les ordenances fiscals per potenciar l’ús de la deixalleria municipal
Estem en el bon camÃ. El primer pas per a solucionar un problema és acceptar que el tenim.
La llà stima és que hagi sigut necesari arribar al punt on estem per a que es comenci a fer alguna cosa.
De moment, com ve sent habitual en el nostre ajuntament, s’ha optat per una campanya sorollosa i electoralment rentable, que si no va acompanyada de mesures més efectives no servirà per res, però és un primer pas que espero que no quedi aquÃ.
Unes puntualitzacions:
– D’on jo vinc, també es va fer una campanya per a fomentar el reciclatje que va consistir en repartir per les cases uns cubells d’escombraries de mida reduida amb diferents departaments. Pensem que a la majoria de pisos l’espai és força just per a poder-se permetre tenir diferents cubells de tamany normal, i hi ha molta gent que no sap que existeixen aquestes solucions.
– Els que intentem reciclar, de vegades no ho tenim fà cil. Per exemple, al carrer Margarida Xirgu, més d’una vegada me n’he hagut de tornar cap a casa amb les bosses d’escombraries perque no hi cavien als contenidors. Ho hem denunciat a l’ajuntament i la resposa d’aquest va ser que havien fet uns controls a les 12h i a les 16h, arribant a la conclusió que els contenidors eren suficients i que la culpa de les bosses al terra és del mal ús dels veïns. I si ho fessin a les 22h. que és quan ells recomanen llençar les bosses? Han vist alguna vegada a una persona gran amb la mobilitat reduida intentant obrir una tapa de contenidor amb el mecanisme trencat i aixecant a pes una bossa 1’5 metres per posar-la a dins? Quan cobra aquest geni per fer aquest estudi?
-Actualment, el que llença un paper al terra, deixa una caca de gos ó pinta una façana, ja sap que no està ben fet. No ho deixarà de fer per moltes banderoles que es pengin. Només ho deixarà de fer si li toquen la butxaca ó li criden l’atenció.
Com deia, espero que aquesta campanya no quedi aquà i prenguin mesures efectives de veritat.
El dia 10/3 2005, llegÃem la següent noticia:
El 93 % del carrers de Badalona tenen un nivell de neteja satisfactori.
Això és el que es desprèn d’un estudi, elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya per encà rrec de la regidoria de Via Pública, que ha comprovat la qualitat del servei de neteja vià ria de la ciutat.
L’estudi que ha tingut un cost de 20MIL euros.
Ahir llegeixo:
Badalona es gastarà 173.000 euros en els pròxims dos anys per combatre les actituds incÃviques. La campanya Badalona neta , que es va presentar ahir i té una vigència de dos anys, posa un èmfasi especial en el foment del reciclatge dels residus domèstics i en la recollida dels excrements dels gossos a la via pública.
En que quedem, Badalona esta neta o no ho esta?
Aquesta nova campanya vol incidir amb la recollida selectiva quant aquesta sols es porta a terme a 3 barris dels mes de 30 de Badalona, és incivisme? és culpa dels ciutadans?
Quant es redueixen les voreres donant preferència als cotxes em detriment dels vianants (3 m a l’Avinguda Marques de Montroig, 30 cm al carrer Margarida Xirgu …), ens diuen que falten aparcaments, no diuen que és incivic aparcar a sobre les voreres.
Fent el mateix raonament podrÃem dir que si hi ha excrements dels gossos a la via pública, poder és que falten pipi-cans
Segurament a Badalona manquen moltes coses per facilitar el civisme. Com deia, falta implicació dels polÃtics i, en conseqüència, dels funcionaris municipals. Falta educació cÃvica, falten pipi-cans, falta que es faci recollida selectiva de veritat… El més curiós és que sembla que cap partit polÃtic de la ciutat està realment per la labor. Potser manca un altre partit polÃtic?