Badalona és una ciutat que té una larga experiència en el maltractament del seu propi patrimoni. Afortunadament, el patrimoni romà té, des de fa anys, una certa protecció, protecció que no l’ha evitat patir diverses agressions. Però quan deixem de parlar de la Badalona romana i ens limitem a edificis del segle XIX o principis del XX que formen part de la història de la ciutat, ens trobem amb que, de fet, no existeix cap mena de protecció real.
Alguns exemples d’això són la estació de petita velocitat de Renfe, catalogada al 1980 i descatalogada desprès per poder fer el port o les “casetes murcianes” que també han caigut sota la força demolidora del port.
Ara CiU de Badalona reclama que s’actualitzi el “Catà leg de patrimoni” doncs encara es manté el de 1980 i ni tan sols està informatitzat. A més, ja n’hi ha una proposta del 2003 pendent de la seva tramitació.
Però amb la quantitat de moviment urbanÃstic (per no dir especulació immobilià ria) que estem patint a Badalona, sembla lògic que no interessi un catà leg que pugui posar pegues. Tot i què potser no és aquest el motiu i és només desÃdia municipal…
Més informació:
A mi em sembla que el catà leg municipal del patrimoni aquà a Badalona no serveix per res, pues igual que es cataloga un edifici, quant interessa, es torna a descatalogar, tu en poses dos exemples ben clars, i és que davant l’especulació urbanÃstica que amaga la frase “Fent Ciutatâ€, no si valen catà legs.
Aquesta és la cosa. És una llà stima que el catà leg no serveixi per a res, quan hauria de ser una eina que ens permetés preservar la nostra història.
Personalmente, desconocÃa esa condición de “catalagodas” de ambas construcciones, aunque sin ser ningún especialista en patrimonio ya me pareció un poco fuerte que demolieran la estación de la Renfe y el puente de peatones tan alegremente…
No hay ningun respeto por el patrimonio del XIX y el XX, tampoco en otras ciudades, pero ya que vivimos aquà se trata de evitar de que ocurra en Badalona.