Incoherència?

2/10/2007. El Punt. Entrevista a Mercè Rius, regidora de Medi Ambient i Mobilitat de l’ajuntament de Badalona (CiU): «No retirarem el recurs contra la prova pilot a la Vallensana»

Es retirarà el recurs promogut per CiU contra la prova pilot de la Vallensana?
«No. S’acatarà la decisió que prengui el jutge. La prova de la Vallensana està gairebé enllestida i en principi no es preveu que es continuï. Es va omplir un bas, s’està acabant d’omplir el segon i en principi no s’hi farà res més. El que s’està fent és començar a restaurar l’altra zona de la Vallensana.»
Va ser una bona idea fer aquesta prova pilot?
«Nosaltres creiem que a la Vallensana no. Defensàvem que no era el lloc idoni per fer una prova pilot, perquè el pla especial de la Serralada de Marina preveia que la restauració de la Vallensana només es podria fer amb runes.»

2/10/2007. CiU Badalona: CiU de Badalona no continuarà el procés judicial contra la prova a la Vallensana després que la Generalitat hagi decidit no portar a la pedrera més bales de residus

Després que l’Ajuntament de Badalona hagi informat aquest migdia que la Generalitat de Catalunya ha decidit no portar a la pedrera de la Vallensana més bales plastificades amb residus procedents dels ecoparcs metropolitans, i que en conseqüència s’opti per tornar a omplir la pedrera només amb residus inerts de la construcció, el grup municipal de Convergència i Unió ha decidit aturar el procés judicial que tenia obert amb l’objectiu d’evitar que l’espai es restaurés amb materials que no fossin residus de la construcció.

El grup municipal de Convergència i Unió considera que el procés jurídic s’acaba en taules, i entén que, una vegada existeix la garantia i el compromís que a la Vallensana no hi entrarà ni una sola bala de residus d’ecoparcs plastificada, no té sentit continuar amb el procés jurídic obert.

Deixant de banda la total incoherència entre el que diu la regidora i el que diu el seu partit (publicat, curiosament el mateix dia), trobo un gran error aturar un procés que ens havia de dir si l’ajuntament i la Generalitat havien actuat bé (com deia l’ajuntament) o no (com deia CiU). Potser ara a CiU no l’interessa que el judici es dugui a terme, no sigui que al final tinguessin raó i l’ajuntament (apa!, si resulta que ara ells són l’ajuntament!) resultés mal parat.

Com és possible que a CiU no l’interessi ara saber si la prova era legalment correcte? Molt més important que es deixin de posar bales de l’ecoparc (que segurament si no es posen més és perquè no ja no cal) és que sapiguem si l’actuació es va ajustar o no a dret, per tal d’evitar que torni a passar una cosa semblant més endavant. Una resolució contrària a la Generalitat l’obligaria a pensar-se més les coses abans d’actuar. Però al final les coses només es posen en dubte quan s’està a l’oposició. Quan s’està al govern, ai!, les coses canvien. Allà tot serveix.

Suposo que no m’hauria de sorprendre, oi? 🙁

Més informació:

Actualització 23:40: Als comentaris la Mercè explica que l’entrevista li havien fet dues setmanes abans, la qual cosa explicaria la suposada incoherència.

9 pensaments sobre “Incoherència?

  1. Jo diria que hem fet el que tocava. Teníem la voluntat de perseguir fins el final una resolució judicial, que hagués trigat uns anys més a arribar, i ens vam preguntar si pagava la pena forçar fins el final un procés feixuc i relativament costós.

    Crec que haguéssim guanyat, segur. Però també que l’acord de deixar la prova on és i desestimar que en un futur s’hi poguessin entrar més bales, és l’essència del que nosaltres volíem, des d’un punt de vista de posicionament polític.

    Hem optat per una posició pragmàtica, i crec que hem aconseguit foragitar una amenaça, futura, de ser candidats a abocador. Hem pres la decisió d’acord amb la Generalitat, d’acord amb els titulars de la pedrera i amb el gremi que l’estava restaurant amb residus de la construcció.

    Però respecto la teva opinió.

  2. Primer de tot, agrair al Ferran que s’hagi pres la molèstia de contestar l’entrada sobre la Vallensana – sempre has estat per aquí i s’agraeix que encara hi siguis 🙂

    Francament, entenc les dues postures, i les entenc com a ciutadà: em molesta que no quedi clar de banda de qui estava la Llei, però també em molesta esmerçar recursos (pagats amb els meus impostos) per no res – o per ben poca cosa.

    Potser, per a que tothom quedés content, el que es podria fer és, enlloc de donar explicacions equívoques i contradictòries als mitjans, publicar un petit informe – res de burocràcia, quatre ratlles – que donés detalls de com estava la qüestió, què hagués suposat continuar (mesurat en dies i en euros) i com queda ara el (futur del) consistori i la ciutat després de l’acord amb la Gene.

    Potser al web de l’Ajuntament. Potser al blog.

  3. Pel que fa al tema de la Vallensana, m’agradaria aclarir que la meva resposta al Punt correspon a una entrevista realitzada el dia 18 de setembre i que no es va publicar fins el dia 2 d’octubre. Durant aquest període de temps, des de l’Area de Medi Ambient, vem mantenir converses amb l’Agència de Residus de Catalunya que van derivar en l’acord que finalment s’ha fet públic.

    En quant a les explicacions demanades per Capgròs, properament hi haurà una reunió de seguiment del que s’ha realitzat fins ara, i hi ha el compromís de l’Agència de Residus de venir a Badalona a explicar com ha funcionat la prova pilot.

    En quant al futur, el que tenim és que la pedrera de la Vallensana només es continuarà omplint amb residus de la construcció, que era el que preveia el Pla Especial de la Serralada de Marina. A més, a mida que es vagin omplint de runa, s’anirà restaurant i revegetant, tal i com ja s’ha fet amb la zona on hi havia les antigues oficines.

  4. Tot i que entenc el que diu en Capgròs de no malbaratar recursos públics, em remeto al tema de la multa a l’entitat que va posar una paradeta sense haver demanat el corresponent permís. Si hi ha unes normes s’han de complir i ni la Generalitat ni l’ajuntament se les poden saltar. CiU considerava (i de fet de la resposta d’en Ferran dedueixo que ho segueix considerant) que la Generalitat ha actuat de manera incorrecta. Si és així hauria de ser “castigada” igual que ho va ser l’AJB (al cap i a la fi el càstig podria ser una major indemnització per a la ciutat o alguna actuació especial per evitar problemes posteriors).

    El que ara fa CiU (des del meu punt de vista) és comparable a que la GU desprès de comprovar que l’AJB no tenia el permís per muntar la paradeta no hagués fet res.

    Bé, és una opinió…

    Ara, molt clar el tema de la incoherència entre la informació del punt i la de la web de Convergència.

  5. Està clar que en Falcó, ara que toca poder, fa el que creu convenient. Ara bé, i per Badalona, tenir la pedrera de la Vallensana com el gran abocador de runa d’obra de Catalunya es bó?
    Fins ara erem la ciutat pilot i puntera, com diuen altres fins a cert punt sostenible.
    Sense saber si els resultats han estats bons o satistactoris canviem l’aparador.
    Aquesta no és una bona política per a Badalona

  6. Precisament Joan, CiU pretén tornar a l’origen, no canviar l’aparador. Canviar l’aparador era fer una prova pilot que avalés que, tècnicament, posar bales d’ecoparc en aquest tipus de terreny era possible. Nosaltres hem apostat per l’original, és a dir, un equipament reblit d’elements inerts, els residus de la construcció, i al servei de l’economia productiva. Això és molt millor que el que hagués pogut passar.

  7. estic gratament sorpresa de veure com els nostres poítics estan totalment al cas de les “problemàtiques que es mouen a la xarxa badalonina, participant en tots els foros i blocs i donan respostes als que les demanen. això està bé, és la cultura de la proximitat, en diuen, però de fet no els hem escollit per què contestin e-mails sino per administrar sdequadament els diners que tots nosaltres com a contribuent paguem. Per això em continua semblant incongruent no saber qui té la raó si l’ajuntament o la gene, si els ingressos per ressidus no tòxic i no perillosos que permeten igualment restaurar una zona tant degradada del nostre terme municipal ens ha sortit rentable o ens hauria sortit rentable ( tant a nivell econòmic com ambiental, evidentment). En qualsevol cas espero que les lectures i respostes en els fòrums no els despisti de la feina que tenen en realitat: treure Badalona d’aquest forat en el que estem després de tants anys de govern socialista! ( només cal passejar per Terrassa, Sabadell, Cornellà o l’Hospitalet, per dir algunes ciutats semblants a la nostra i veure la immensa diferència).

  8. Esther, em sembla molt bé tot el que dius, però discrepo i molt amb tu en un aspecte. Tots els polítics tenen tendència a oblidar-se de com viu i que pensa la gent del carrer. Tots. És normal, tenen uns problemes que no tenim la resta i han de respondre a uns interessos (els polítics) que a la resta (bé, a la majoria) dels ciutadans no ens interessen.

    Què un polític es molesti en llegir el que els ciutadans de a peu escriuen, diu molt al seu favor. Amb en Ferran tinc les meves discrepàncies, però sempre l’agrairé que, al menys, faci l’intent de saber el que pensem la gent del carrer. Després farà el que ell cregui convenient pels seus interessos, els del seu partit i els de Badalona, però el fet que vulgui estar informat i ens mantingui informats no se li pot criticar, al contrari.

  9. En Badalona -creo no equivocarme- se han rellenado espacios, con basuras puras y duras, durante muchísimos años. Ahora una prueba piloto ha sido detenida. Una prueba que consistía en el depósito de basuras tratadas…Está bién. Y está bién también, que el contencioso iniciado en su día, sea retirado. Estoy de acuerdo con Ferrán: Ahora “toca” otra forma de hacer. Creo de “corrección política” lo que se ha hecho.Y creo también; de corrección consecuente que se corresponda al gesto…¿Cómo, en qué forma y por quién.? El PSC es el quién. El “cómo y la forma”
    es el trabajo conjunto y bién hecho, por nuestra Ciudad. Por Badalona.Ahí, se puede y podrá,apreciar “correspondencias”…

    Saludos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.