Civisme i convivència 2 (bicicletes)

Feia temps que volia fer una segona part de l’ordenança de civisme però no trobava el moment ni el temps. Tot i que continuo sense tenir gaire temps, he trobat un moment per posar-me.

Avui he enviat un missatge a l’adreça que l’ajuntament ha obert per tal d’enviar comentaris a l’ordenança (civisme@badalona.cat), tot comentant el que em sembla la part que parla de les bicicletes i he pensat que fora bo conèixer l’opinió dels lectors del blog, al cap i a la fi les meves opinions són meves i sempre és positiu conèixer les opinions d’altres. Cal aclarir que sempre que tinc ocasió faig servir la bicicleta per anar a la feina. El meu recorregut és baixar per riera Matamoros fins la Rambla i a l’alçada del carrer del Mar creuar a Eduard Maristany per anar fins a Sant Adrià i a Barcelona. La tornada faig gairebé el mateix recorregut però, segons l’hora, en comptes d’anar per la Rambla vaig pels carrers del centre i a l’hora de pujar ho faig per Prim.

Aquí teniu els meus comentaris per tals que els critiqueu si ho trobeu convenient.

Crec que està fora de lloc criminalitzar la bicicleta i posar-la a l’alçada de les pintades a les parets o les defecacions dels gossos. La bicicleta és tant un mitjà de transport com una eina d’esbarjo i s’ha d’entendre de les dues maneres. Com a mitjà de transport està bé que compleixi les normes establertes per als vehicles, sempre i quan (i això és molt important) el legislador (en aquest cas l’ajuntament de Badalona) tingui cura de que la resta de vehicles respectin a aquest, molt més fràgil i amb moltes menys possibilitats de sortir-se d’una situació compromesa. A Badalona, en una gran part de la vila, la bicicleta és un mitjà de transport perillós, per l’usuari, no per la resta de vehicles. Carrers en mal estat, mala il·luminació, cotxes en doble fila, bandes elevades als carrers, són trampes que per a un cotxe no representen cap problema, una mica més per les motos, però per a les bicicletes representen un gran problema. La mateixa sincronització d’alguns semàfors, pensada per a circular entre 30 i 50 km per hora (velocitats difícilment assolibles per una bicicleta) compliquen la utilització d’una bicicleta que no es pot permetre el luxe de posar-se al davant en el semàfor (com les motos) per la seva manca d’acceleració. La bicicleta és un mitjà de transport ecològic i saludable (amb el permís de la resta de vehicles). Els ajuntaments l’haurien de potenciar i legislar al seu favor, no en contra seu.

Per altra banda, com a eina d’esbarjo, no és de rebut que un pare que vagi amb els seus fills menors de 12 anys per la vorera sigui multat. Estic d’acord amb que s’han de buscar sistemes que permetin la conciliació de bicicletes, vianants i resta de vehicles. Però la persecució dels conductors de bicicletes no és la solució.

7 pensaments sobre “Civisme i convivència 2 (bicicletes)

  1. Hi estic d’acord. Absolutament. No t’estranyi, malgrat ser l’impulsor del text…crec que l’havíem de fer oberts a modificar-lo tant com calgués. I la qüestió de les bicicletes no la trobo ben resolta.
    Mirarem de millorar-la amb la teva aportació, i tantes d’altres que hi ha hagut -entre les quals la meva-.

  2. M’alegra saber que ets conscient que la qüestió de les bicicletes a la proposta actual no està ben resolta. La veritat em quedo més tranquil. 🙂

    Moltes gràcies.

  3. Totalment d’acord.
    Tal com està redactat el borrador, sumat a la inexistència de carrils bici a Badalona, fan imposible l’ús de la bicicleta als nens.

    Es pot fer un fantàstic carril bici a un passeig o un parc, o sí podrien anar-hi els més petits, però també s’han d’habilitar els accesos per poder-hi arribar (en bici, és clar), perque si no, no seveix de res.

    Salutacions,
    Víctor

  4. Com a ciclista que també va i torna a la feina en bici la obligació de circular per l’asfalt em sembla un perill a la majoria dels casos.

    Tal com has comentat la nostra ciutat no esta preparada per acollir ciclistes als carrers, però lo pitjor és que els automovilistes encara ho estan menys a la majoria dels casos… Ja comença a ser raro el dia que no tinc un ensurt per culpa d’un automovilista que interpreta les ordenances “a la seva manera” i que no només casi em mata sino que a més em pita exigint que em coloqui a prop de la vorera (això és molt perillos), a la vorera (“el mundo al revés” :P) o que matingui un metre i mig de separacio (pero si em ve per darrera, a tota velocitat i em passa sense sortir del carril i a mig milimetre de mi!!!).

    Per una altra banda els pocs carrils bici que hi han a la nostra ciutat els haurien d’anomenar carril-passeig, bàsicament perque molts vianants els fan servir per a passejar. Però lo pitjor son casos com el de la darrera setmana: Un vianant que envaia el carril bici dient un “estas putas bicis” pel fet de quedar-me darrera seu esperant que li doni la gana de donar-me pas (em nego a passar per un altre lloc si tenen 5 metres de vorera per a ells sols!).

    Per descomptat que aquests casos son minories, però al menys en el meu cas he de tractar diariament amb ellos i qualsevol dia em portare un disgust.

    Així que personalment, val que s’ens exigeixi unes certes coses, però també estaria be que es tingui cura de la nostra seguretat.

    Per cert… es tenen estadistiques dels accidents de bicis a Barcelona desde que es va implantar la ordenança? Segur que han augmentat…

  5. No sé si les estadístiques servirien. Al coincidir l’aplicació de l’ordenança amb la implantació massiva del “bicing” el nombre de bicicletes al carrer s’ha multiplicat, així que es fàcil que hagin més accidents d’aquests vehicles.

    Quant l’ordenança de civisme de Badalona, sembla voler protegir els vianants d’actituds incíviques protagonitzades per ciclistes. Està bé, però s’ha de ser molt curós a l’hora de fer la normativa, perquè una ciutat que diu que vol potenciar l’us de la bicicleta no es pot permetre una ordenança de civisme que la criminalitzi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.