El 19 de desembre de 2008 escrivia una entrada sobre els mocadors de les Festes de Maig d’enguany, que han deixat de ser de comerç just per passar a ser d’economia social i solidà ria
, segons sembla, per qüestions econòmiques.
És curiós els canvis que ha anat patint el Mocador de les Festes de Maig. Va començar sent, simplement això, un mocador que es regalava a tothom que, d’una manera o altre, participava a les Festes de Maig de Badalona. Després es va convertir en el Mocador Solidari i es va començar a cobrar a aquells que ho volien (es va acabar el repartir-ho gratuïtament a tothom), tot justificant el preu en el seu cost, un euro i mig. Ara, s’ha fet un pas més, s’ha reduït el cost dels mocadors, però es continuen venent al mateix preu. Ara, però l’excusa és la crisi.
Això sÃ, dels 55.000 mocadors que ha comprat l’ajuntament, 30.430 es repartiran entre els escolars badalonins (fins a 4rt d’ESO) de manera gratuïta.
L’Ajuntament de Badalona ha fet un dossier sobre economia social, comerç just, banca ètica i consum responsable (pdf, 216 kb) relacionat amb els Mocadors Solidaris de les Festes de Maig 2009. També ha fet una nota de premsa que teniu a continuació (dossier i nota de premsa facilitats per l’ajuntament):
Enguany s’han adquirit 55.000 unitats de Mocadors Solidaris de les Festes de Maig. El mocador es repartirà gratuïtament a tots els nens i nenes de les llars d’infants, escoles, instituts fins a 4art d’ESO i Centres d’Educació Especial. En total doncs es repartiran 30.430 mocadors gratuïtament. El cost total dels mocadors aquest any ha estat de 49.126 €.
En anys anteriors el mocador s’ha fet seguint els criteris de comerç just internacional. Enguany s’ha optat per l’economia social i solidà ria. Els mocadors han estat confeccionats en un Centre Especial de Treball (CET), la Fundació Privada Gaspar de Portolà , que dóna ocupació a persones discapacitades. El cotó de què estan fets els mocadors prové d’una entitat d’economia social de Bangla Desh, que dóna feina majorità riament a dones teixidores.
Les empreses d’economia social donen suport a persones que tenen dificultats per accedir a un lloc de treball digne i remunerat, i aposten pel desenvolupament econòmic de les comunitats empobrides o en risc d’exclusió, ja que promouen un consum responsable que té en compte els aspectes socials i les condicions laborals de producció.
A través de la compra del mocador de les Festes de Maig, es vol fer participar a la ciutat en altres formes d’entendre i practicar l’economia i el consum per fer-los més ètics i responsables.
Es fa arribar dossier informatiu adjunt sobre els conceptes generals d’economia social i altres aspectes relacionats amb el consum responsable a totes les escoles i mitjans de comunicació per tal d’apropar a la ciutadania el coneixement i la prà ctica d’aquest comerç alternatiu.ESPAIS DE VENDA DE MOCADORS DE LES FESTES DE MAIG
* A la plaça de la Vila, del 30 d’abril al 18 de maig, a l’estand de venda de mocadors.
* A l’edifici del Viver, Pl. de l’Assemblea de Catalunya, 9 del 30 d’abril al 15 de maig
* Estació de Renfe: Pl. Roca i Pi, s/n, a la carpa habilitada per la venda de mocadors
* Parada Metro: Pep Ventura, a la carpa habilitada per la venda de mocadors
* Fundació Ateneu Sant Roc: Carrer de Cà ceres, 34-36ESPAIS DE VENDA DE MOCADORS EN ELS SEGÜENTS ACTES:
Dia 3: Mostra d’Entitats a la Pl. Roja i Festa del Badiu, a Can Solei;
Dia : 9 Trobada de puntaires, a la Rambla;
Dia 10: Cremada del Dimoni, a la Rambla cantonada carrer Sant Pau i final del carrer de Mar;
Dies 16 i 17: Concerts, a la Plana
Dia 17 : Festa Infantil, al Parc de Montigalà ,
Dies 23-24: Festa de las Migas, a la plaça del Centenari;
Hola!
Jo també m’esperava que l’Ajuntament oferiria els mocadors d’enguany aquest any sense cap entitat solidaria/econòmica.
Encara que, ja no és comerç just, continua sent els mocadors per una bona causa.
Jo, no m’esperava pas que repartessin els mocadors gratuïtament, sobretot en temps de crisi econòmica, jaja, l’Ajuntament això sense o amb crisi!
Adéu i salut! 😀
hola!
el ayuntamiento empezó a cobrar los pañuelos cuando empezaron a ser de comercio justo para recuperar parte del dinero que costaban hacerlos, desde la rejidoria de solidaridad se publicitó a bombo y platillo este hecho y el precio de los pañuelos y donde estaban haechos.
me gustaria que este año el ayuntamiento nos dijera lo que le ha costado hacerlos y quien hay detras de esta fundacion privada tan solidaria. pero me parece que me voy a quedar con las ganas, para saber mas sobre la fundacion gaspar de portolá no hace falta nada mas que entrar en su web, y después cada uno que decida si lo quiere comprar o no.
salud. maria
Maria,
En la nota de prensa del ayuntamiento dice que los pañuelos han costado 49.126 €, es decir algo menos de 90 céntimos la unidad.
Los pañuelos de las fiestas de mayo empezaron a ser solidarios el año 2005. Ese año se hicieron 100.000 pañuelos de los cuales se intentaron repartir 76.000 de manera gratuita, mientras que Intermon tenÃa para vender los 24.000 restantes (vendió 15.000).
En el 2006 ya solo se repartieron pañuelos gratuitos a los escolares, los demás tuvieron que pagarse. Eso sÃ, ese año se hicieron solo 40.000 pañuelos.
Maria,
aquest any l’Ajuntament explica clarament quant han costat els mocadors , qui els fa, com es fan… tota la informació. Com ho va fer l’any passat.
El teu comentari té un to com d’intentar promoure sospites, dubtes, sensació de poca transparència… quan justament els fets demostren el contrari.
És més: bona part del post que ha escrit “Badalona Bità cola†i dels enllaços que hi ha, justament donen informació sobre tot allò que tu poses en dubte.
Com que suposo que saps llegir i que abans d’escriure el teu comentari has llegit i t’has informat (o no?) em resulta incomprensible com pots afirmar el què has escrit.
M’atreviria a dir que, des que sóc el regidor responsable del departament de cooperació i solidaritat de Badalona (des del 2007), aquest és el perÃode de mà xima transparència (perquè és total) que hi ha hagut sobre què es fa, com es fa, per què es fa, etc. des d’aquest departament.
Estem a la teva disposició perquè ens vinguis a veure, preguntis tot el què vulguis saber i te’n donem la informació.
amigo badabit,
me alegra ver que tu memoria es mas clara que la mia, porque yo recuerdo que el primer año fué como un desastre cobrar los pañuelos, la gente no los queria pagar,estaban acostumbrados a tenerlos gratis, desde el ayuntamiento se hizo mucha campaña para explicar a la poblacion porque los cobrarn, etc, y a partir del 2006 se empezaron a repartir gratuitamente en las escuelas porque se pensó que seria una buena manera de hacerlo, tambien se empezaron a vender en casales i otras entidades para que llegaran a mas gente. en cuanto a la cantidad de pañuelos que se hizieron y se hacen ahora, ddebes saber que es dificil hacer un cálculo de cuantos deben ser porque no es lo mismo regalarlos que cobrarlos. poco a poco se ha ido encontrando la cantidad adecuada.
en cuanto al precio, me alegro que me digas lo que han costado, no lo sabia.
Josep Pera
me sabe mal que te sientas atacado personalmente porque no es mi intencion aunque te aseguro que me acabo de entarar del precio de los pañuelos, pues en el programa de fiestas no lo especifica de la misma manera que si deja claro que otros años se trabajaba con cooperativas de comercio justo, que contribuian a mejorar las condiciones de trabajo de los productores de sur y este año no, auqnue tengo entendido que los pañuelos los acababan en una empresa de trabajo social de sevilla.
volviendo al precio,el proposito de cobrar los pañuelos en años anteriores era recuperar una parte de lo que habian costado, parece que este años han salido mas baratos, pero se siguen cobrando a 1E.
Supongo que la fundacion que los ha hecho debe haber ganado el concurso del ayuntamiento, auque la verdad es que cuando he entrado en su web he quedado un poco decpcionada al ver el nombre de las personas que componen el consell pues pensaba que seria una fundacion tipò Coinre…
no sé si en la última parte de tu respuesta me quieres decir que otros periodos anteriores à l tuyo no eran transparentes, y te aseguro que no voy a entrar en ello,entre politicos os aclarareis, o no…
como ciudadana de a pie, no me ha llegado ninguna informacion mas que la que pone en el programa de las fiestas, y ya ves, ahora ya sé mas cosas.
de todos modos, si tengo algunas preguntas, aunque prefiero hacerlas personalmente.
un salaudo.
maria.
Maria, no, no tengo buena memoria… 🙁 Sólo he consultado lo que fui publicando en su momento sobre el tema. Es la gran maravilla del blog, todo está archivadito dispuesto a ser consultado 🙂
Si haces un clic en el enlace que pongo a continuación verás de donde he sacado la información:
http://badabit.org/index.php?s=mocadors&submit=Cercar
Otra cosa. El precio de los pañuelos estaba publicado en la entrada desde antes de que tu escribieses tu comentario… Me temo que no te leÃste bien la nota de prensa del ayuntamiento (¡insisto en que formaba parte de la entrada antes de que tu escribieses tu comentario!)
Sobre que el primer año costasen de vender, no me extraña. Entre que era la primera vez que se vendÃan y que el ayuntamiento habÃa dicho que llegarÃan a todas las familias (a mi casa no llegó) entiendo que la gente se quejase…
Sobre la fundación, creo que lo mejor es que se visite su web (http://www.gportola.com). Y como tu misma dices, “después cada uno que decida si lo quiere comprar o no” 🙂
ostras!, ahora me acuerdo del primer año de los pañuelos solidarios, pero no voy ha hablar de ello publicamente, y espero que tu lo entiendas, no voy a comentar nada sobre la cantidad que se hizo ni todo lo de alrededor…
la nota de prensa del ayuntamiento donde parece ser que pone el precio de los pañuelos no la he leido, ni bien ni mal, yo como ciudadana de a pie que no hago servir mucho la informacion a traves de la red, sólo he leido el programa de las fiestas, los que estais en este mundo de la informatica os moveis a otro nivel de informacion.
de todos modos, ya no voy a comentar nada mas de los pañauelos, pues parece ser que la gente esta contenta, no le importa a nadie si son solidarios o no, si valen 1E O 2, si los han hecho en una fundacion de barcelona o en la india….son de color verd-negre, !que bien! este color no lo teniamos…¿qué mas puedo decir?, si la gente esta feliz con el pañuelo,¿quién soy yo para amargar la fiesta?.
!nos vemos el domingo en la festa del badiu y la de Intermon!!!
salud, maria