La cremada del dimoni d’ahir

Quatre apunts sobre la cremada del dimoni d’ahir, per si poden ser d’utilitat per a algú.

  • A la cantonada del carrer del Temple amb Francesc Layret, un paper enganxat a la paret deia (més o menys): Els més petits també volem disfrutar de la festa. No als trabucaires al seguici de ciutat.
  • A les 21 hores, quan arribava el seguici a la Rambla no havia ningú repartint bengales ni al carrer de la Mercè ni al carrer Sant Jaume, que són els dos on vaig estar buscant “repartidors”. Repartir-se es van repartir, però no sé quan ni a on.
  • Els focs molt macos, com sempre 🙂 Vaig sentir a algú dir que eren més curts, però a mi em van sembla força bé.
  • A diferència d’altres anys, el dimoni va començar a cremar abans del final dels focs. Planejat o errada? Tot i que em va xocar no em va desagradar.
  • Tot i que a les tandes de lluïment ens vam poder moure d’un costat a l’altre (per veure millor els participants), quan van començar els diables de Badalona amb l’Acte Sacramental ja era difícil moure’ns d’on estàvem (entre Roca i Pi i el carrer de la Mercè). Quan van començar els focs ja ni ho explico 🙂
  • En acabar sortir de la Rambla pel carrer de la Mercè va ser complicat. Calia que les furgonetes dels Mossos estiguessin aparcades allà? No podien estar al carrer Magatzem? Crec que no canvia en res la seva operativitat i no dificulten la sortida de la gent.
  • Em sembla que aquest any ha estat el que millor he sentit els versots dels Diables de Badalona.
  • I parlant dels Diables… A la segona gran encesa del Llucifer, un parell de carretilles van sortir disparades contra el públic, entre el qual van esclatar. No vaig arribar a veure si havien fet mal a ningú, però una carretilla pot fer molt mal. Sé que és difícil d’evitar però s’hauria de mirar de fer alguna cosa abans que no passi res dolent.

I això és tot. Més comentaris?

7 pensaments sobre “La cremada del dimoni d’ahir

  1. Passejant diumenge pel matí, vàrem anar a “visitar” el badamoni. A mi – capgròs de tota la vida – em va estranyar que el dimoni, l’equip de so i tota la pesca, estigués encarat vers la Rambla, especialment havent-hi la via del tren per enmig.

    No entenc perquè no es fa com a altres llocs – com ara Mataró – on els focs es posen al bell mig de la platja de manera que la gent no es quedi al passeig, sinó que es distribueixi per la sorra.

    Em pregunto si no seria millor posar el dimoni a la sorra, a l’alçada del carrer del Mar, mirant “cap a Girona” i els espectadors es pugessin posar a la platja que queda davant de la Rambla.

    Algú en sap els motius?

  2. tradició? sempre s’ha fet així i sempre s’ha col·locat en aquest lloc aproximadament… nosaltres no tenim l’extensió de sorra que a d’altres poblacions del Maresme (a masnou també ho fan així). Jo no veig factible la plantada a la platja…i ja m’agrada així.

  3. hola

    menos mal que hay mas gente que se queja de los trabucires, jo no les veo la gracia, estoy segura que alguien si se la debe ver…

    ayer, te informo, sólo se repartian bengalas a los niños, asi nos lo hizieron saber unos repartidoes que nos encotramos, hijo mio la crisis es muy dura..

    la carretilla que se le escapó al llucifer durante el acte sacamental fué a parar a los pies de mi hijo, a él no lo tocó pero a l niño que estaba a su lado si, no fué grave la quemada pero el susto si.

    yo encontré los fuegos muy bonitos lo que no me gus´tó mucho fué el poupurri de músicas del final, con la clasica ibamos bien, muy bien, para mi gusto.

    antes de bajar a la rambla vimos en la carretera la “desfilada” de autoridades,iban todos muy guapos, muy puestos, muy fde fiesta major… y con todos mis respetos un poco ridiculos…

    saalud i fiesta.maria

  4. Capgròs, suposo que la tradició ve del fet que a Badalona la platja està ocupada per construccions i les barques dels pescadors, amb la qual cosa el espai disponible queda força minso. Per altra banda, la via del tren fa de tanca de seguretat que evita que la gent s’acosti massa al lloc on són els coets… Finalment, sortir de la Rambla és molt més fàcil que de la platja!

    Maria, m’alegra molt saber que no va passar res greu amb el petard del llucifer, però això que expliques reforça la meva petició de mirar-s’ho bé…
    Per altra banda, tampoc a mi m’agraden els trabucaires.
    I per finalitzar. jo també vaig veure a les autoritats desfilant… I també em va semblar un tant ridícul (clar que també em va semblar ridícul veure desfilar als geganters com si es tractés d’una marxa militar 🙁 )

  5. Doncs a mi m’agraden els trabucaires i als meus fills també, encara que de vegades quan no t’ho esperes i t’agafen per sorpresa et pots endur un bon ensurt.

    El tema de les bengales enguany no ha sortit gaire bé, i encara que em sembla que el dimoni va començar a cremar abans d’hora accidentalment, em va agradar força tot l’espectacle.

    Badabit, al carrer magatzem també hi havien furgonetes dels mossos aparcades, crec que aquest any hi havia més seguretat que en edicions anteriors. Però si pensem en la gran quantitat d’espectadors la sortida sempre serà complicada.

    Maria, celebro que l’accident de la carretilla quedés només en un susto, i estic segur que diables hauran pres bona nota, les colles de foc són les primeres interessades en evitar accidents.

    Salutacions,
    Víctor

  6. Victor, sortir de la Rambla desprès de la Cremada del Dimoni sempre serà complicat, però, evidentment, si hi ha furgonetes aparcades als carrers de sortida, el tema es complica més 🙂

  7. Això que diu Capgròs és complicat… has de tenir en compte que la platja s’omple cada any fins a les barquetes (que és fins on et deixen apropar-te al dimoni) i la rambla segueix pleníssima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.