La innocentada del rei Melcior

Aquest és el primer any que faig una innocentada al blog. No perquè no m’agradi aquesta simpàtica tradició, sinó, més aviat, perquè mai he sabut què posar. Aquest any, llegint com a en Miquel Estruch li feia gràcia la polèmica al voltant dels canvis que Cultura ha fet a la Cavalcada, vaig pensar que podia ser una bona idea fer una broma a costa seva i de la Cavalcada. Espero que no es molesti!

És una llàstima que amb els esforços que s’està fent des de la Regidoria de Cultura per la Capitalitat de la Cultura Catalana, els problemes estiguin tenint gairebé més ressò que els encerts. Es de suposar que això canviarà i que durant el 2010, els encerts es deixaran veure molt més que les errades (que sempre han de ser-hi).

I quant a la Cavalcada, la veritat, els canvis em semblen bé, però a mi, a diferència d’en Miquel Estruch que algú s’hagi molestat no em sembla graciós…

16 pensaments sobre “La innocentada del rei Melcior

  1. Abans que res, deixa’m que et feliciti per la broma. El sentit de l’humor és l’última cosa que hem de perdre a la vida. I, per descomptat, no em molesta gens ni mica que em facin blanc de les bromes, sempre que no siguin passades de to, que no és el cas.

    Dit això, deixa’m dir-te que, en canvi, sí que m’ha molestat una mica (només una mica, res de greu) aquest escrit teu d’avui. Pot semblar una qüestió de matisos però podria no ser-ho tant.

    Voldria fer avinent com n’és de subtil el lleguatge. La forma de dir les coses mai no és neutre i, molt sovint, tampoc innocent.

    En aquest escrit tu afirmes: “a Miquel Estruch li feia gràcia la polèmica al voltant dels canvis…etc”. Després, agafes aquesta afirmació teva i acabes reblant el clau en la frase final: ” a mi, a diferència d’en Miquel Estruch, que algú s’hagi molestat no em sembla graciós”.

    Llegit així, queda clar que tu penses que jo, persona frívola, em ric del malestar dels altres, mentre que tu, persona seriosa, et preocupes pel seu estat d’ànim.

    De debò creus que és així?

    De la lectura del meu escrit no en pots extreure que a mi em faci gràcia que algú es molesti. Allò que jo dic és que em fa gràcia la volada que ha pres la polèmica i el to transcendent d’alguns comentaris que he llegit sobre un tema que, a la meva manera d’entendre, no té gaire importància. Almenys des d’un punt de vista col·lectiu, perquè des d’un punt de vista personal, sembla obvi que els afectats s’han molestat. O potser no és tant obvi, ja ho veurem.

    Estic d’acord amb tu quan dius que és una llàstima que els esforços que s’estan fent des de la Regidoria de Cultura en pro de la Capitalitat de la Cultura Catalana es vegin traduits en que els problemes tinguin gairebé més ressò que els encerts. És per això que vaig escriure aquest post. Per posar de manifest que, sovint, dediquem molts més esforços en crear polèmiques de qualsevol fotesa (de vegades fins i tot sobre falses informacions), abans que reconèixer els esforços que es fan per millorar les coses.

    Però fixa’t en que, aquí, hi ha una altra subtilesa lingüística que amaga una altre parany.
    En el mateix paràgraf en el que comences parlant de “problemes” (aquí fas servir el mot “problema” com a eufemisme d’error) acabes dient que esperes que en el 2010 els encerts es deixaran veure molt més que les “errades” (Ep! Aquí ens mostres el parany!).
    No ho dius, és cert, però estableixes un lligam clar entre els dos mots que jo poso entre cometes, de manera que no es pot evitar que el lector assocïi el concepte “error” amb l’objecte latent del teu escrit i en faci aquesta lectura resum:

    Els de cultura han comés un “error” en els canvis introduits a la cavalcada. Algú s’ha sentit molest i, a sobre, a l’Estruch li fa gràcia i se’n fot.

    Subtileses del lleguatge que s’amaguen rere textos d’aparença neutre.

    La meva opinió real i concreta sobre aquest tema, sense literatures ni les figures retòriques que faig servir habitualment en els meus escrits i sense els matisos subliminals amagats entre línies, és aquesta:

    1- Els canvis en el model de la cavalcada eren necessaris i arriben, tal com jo ho veig, tard. S’haurien hagut de fer ja fa temps. Per tant, no ho considero cap error, sinó un encert tot i que tardà
    2- No em satisfà que persones a les que respecto i aprecio, com són els casos d’en Josep Mª Pujol o en Josep Soler, es sentin molestes. Però això no treu que em miri la polèmica generada des d’una òptica platxeriosa per mirar de treure-li ferro. Que no n’hi per a tant, home!!
    3- I no cal que ens fem els ingenus, sisplau. Tothom sap quina és la meva filiació política (carnet a la butxaca), oi?. Doncs tothom sap també quines filiacions polítiques (també de carnet a la butxaca) tenen els pretesament ofesos. Deixem-nos de punyetes, algunes polèmiques tenen ben poc d’innocents i no s’inflen perquè sí. O és que algú encara creu de debò que els Reis vénen d’Orient o de la Muntanya?
    Deu ser de la muntanya d’Arbeca, és clar!

    Oi que se m’entén ara?

  2. Benvolgut Miquel,

    Abans de res demanar-te disculpes. No pretenia molestar-te amb el meu escrit, ni que fos una mica. Em sap greu.

    Però realment, el fet que et fes gràcia “la volada que ha pres la polèmica i el to transcendent d’alguns comentaris” em va fer pensar en que incloïes també el fet que algú s’hagués pres malament la decisió de cultura. Errada meva, de nou les meves disculpes.

    Aclarit aquest punt, haig de dir que estic d’acord amb tu que aquests canvis s’haurien d’haver fet abans, però, a canvi, no tinc tan clar que fossin absolutament necessaris (tot i que sí són convenients) i crec que el moment escollit no ha estat el millor.

    Quant a la filiació política dels implicats, la veritat és que no els conec personalment i no tinc ni idea de quina és la seva filiació política. Potser tens raó i la filiació política ha fet que s’hagi donat més importància a l’afer, no ho sé, però no hauria de ser així…

    Gràcies pel teu sentit de l’humor. Bon any!

  3. Benvolgut,

    Cap problema. Disculpes acceptades de bon grat. Accepta tu les meves per si el meu to (com de vegades em renya la meva dona) resulta massa asseveratiu.
    Un dia, amb calma, i fora de la llum pública dels blogs, t’explicaré com d’inflada m’ha arribat la cosa de la polèmica i en quins termes he sentit espressar-se persones, habitualment ponderades, al respecte de tot plegat. Per això he hagut de matisar el teu escrit, no per res més.
    N’hi ha per flipar!
    Cuida’t molt i que tinguis tu també un molt bon any.

  4. Nomès una cosa per afegir, esta clar que ERC li ha fet una mala passada a CIU…Josep Maria Pujol es militant de CIU i Mateu Chalmeta no el pot veure i per aquest motiu l’ha tret de Rei Màg. Les coses clares…prou de marejar el personal, Senyor Estruch.

  5. Ho veieu? A això em referia: a aquesta mena de comentaris com el que fa el Sr. Andreu.

    No cal que comenti res més, oi? Hi ha coses que es comenten soles.

    Quin poble, el nostre!!!No em digueu que no és un poblet collonut!!

  6. Ha quedat ben retratat senyor Estruch. I que consti que li parla un ex-votant d’ERC a Badalona. Mai més els votare a la ciutat mentre personatges com el Chalmeta estiguin al capdavant! I ja sap que no sóc l’únic…

  7. Ivan, se’m fa difícil de creure que una qüestió personal hagi pogut influir en una decisió que afecta a una regidoria.

    En qualsevol cas cal prendre’s les coses amb calma…

  8. Sigui com sigui, cada cop és més clar que en Chalmeta és d’una incompetència cada dia més evident. Li ha caigut el càrrec del cel i no sap què fer-ne. No ha tingut mai un contacte directe amb la cultura badalonina ni amb les entitats de la ciutat, que no ens enganyem, són les que tiren endavant la poca cultura de la ciutat, amb pressupostos sota mínims. Algun dia se’ls reconeixeran els mèrits a les entitats. El dia que personatges com en Chalmeta no estiguin a primera línia.

  9. Val, ara entenc a en Miquel. No m’esperava aquestes reaccions… 🙁

    No conec a en Chalmeta, així que no puc opinar sobre la seva capacitat de fer feina. Sí crec, però, que a la regidoria de cultura es fa molta feina. Altra cosa és aquesta desafecció que les entitats tenen respecte a la regidoria de cultura de l’ajuntament de Badalona. Com que fa temps que estic deslligat no conec els detalls.

    Potser sí cal que la regidoria de cultura es posi les piles per arribar a un acord amb les entitats culturals de la ciutat, però potser les entitats tenen que posar també de la seva banda…

    Bé, millor callo. Però les desqualificacions, per molt justificades que estiguin no serveixen per a res.

  10. Perdoneu !

    Veritablement creieu que aquest espectacl@, es el millor per la nostre Ciutat, en un moment en el que per primera vegada és retransmitarà per TV3 la nostre cavalcada de reis i que son Capital de la Cultura Catalana (CCC).

    Una mica de seny senyors. Els draps bruts en privat en la mesure del possible. De totes formes heu de tenir en compte que des de el Govern de la Ciutat s’ha fet que una gran part dels fons FEIL, hagin anat a parar als teatres de la nostre ciutat ( Blas Infante – Principal ), per altre banda com ja sabeu també s’ha aconseguit la seu del Museu de l’Ilustració i el Cómic de Catalunya. i reitero la importància de ser seu de la CCC, en aquest sentit suposo que quelcom haurà fet la regidoria de Cultura, encapcelada iniciament per el Jaume Vives i actualment per en Mateu, no?.

    Torno a repetir una mica de seny Senyors !

  11. Aniceto…en tenim de seny…però no això no és el forum del PSC, on recordem tu ets militant. A Badabit, tenim lliure expressió…cosa que no pots dir a casa teva…

  12. Es encantador que la capital de cultura catalana la transmita tv3 y que toda la infraestructura necesaria la monten empresas de madrid como si aqui no hubiese suficiente y mas preparadas para hacerlo,es gracioso que desde que gestiona tv3 esquerra todos los buenos trabajos sean para madrid y aqui viendolas pasar,pero eso si,tenemos que escuchar que miran por Cataluña,es genial,Viva Cataluña y tv3,escribo en castellano porque asi lo entienden los madrileños,gracias tv3 y ERC

  13. Benvolgut Ivan,

    Des de quan he considerat jo, que aixó sigui el forum de qualsevol partit polític ? Si en quelcom és caracteritza aquesta pàgina és en la llibertat i moderació que ha imprés el seu autor. Sembla que estas massa cabrejat. Estimat Ivan, jo mai he amagat la meva filiació política i és més, afegiria que estic orgullós de forma part del PSC de Badalona, i que com passa a tot arreu inclós a les millors families de la que suposo tu et consideres membre, hi ha de tot. Reitero una mica de seny.

    Salutacions a tots i calma … que el carbó és repartirà a palades aquesta nit… que sí, que jo també tindrè quelcom de pedra negre!

    Gaudiu de la festa aquesta tarda.

  14. …A todo lo leído, un apunte personal: Mi respeto y mi convicción ( a pesar de diferencias,con ambos) que los Sres. Chalmeta (Cultura) y el Sr. Estruch (Presidente de ER-Badalona)realizarán un excelente trabajo, al frente de sus responsabilidades.El primero -me consta- es conocedor de los problemas que debe afrontar. Y en referencia al segundo, lo siguiente: Con el Sr. Estruch; se puede o nó, estar de acuerdo. Se puede o nó,participar de sus formas y de sus idéas. Pero El Sr. Estruch -sépanlo quienes lo ingnoran- “removerá” los cimientos de un Partido (que lo está pidiendo a gritos). A la vez, que los corazones adormilados y las convicciones insensibilizadas…Otra cosa será que -su empeño- rinda los frutos que pretende. Ese es otro tema.

    ¿Qué quién se expresa a sí.? …Pués “un corazón adormilado que alimenta alguna que otra convicción insensibilizada.” Pero que -a pesar de todo- sabe lo que espera…

    ¡Hà.! …Y -por favor- recuérdese: La afiliación política nó invalida “per sé” absolutamente nada.
    Que todos lo sabemos, lo sé. Pero que -a veces- lo practicamos mal, también.(léanse algunas de las participaciones que me preceden.)…

    Y para finalizar, lo siguiente: Es una “gozada” leer y releer los escritos de “Badabit” y del Sr. Estruch,en el presenten tema; una muestra “magistral” de lo que significa el respeto por la palabra escrita,su significado y las rectificaciones y aclaraciones que -oportunamente- correspondan.Repito: Una “gozada” leerlos, a ambos.¡ Que no decáiga.!

    Saludos

    Saludos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.