Llums de leds

Fa uns dies em vaig fixar que havia, al carrer d’Eduard Flo (just a l’entrada principal de l’edifici del Viver), dues faroles que funcionaven amb leds.

La utilització de leds per a il·luminació està avançant molt ràpidament i no m’estranyaria que deixés obsoletes a les llums fluorescents (les que ara ens venen com a de baix consum), donat que tot i que encara són molt cares, la seva llarga durada i la cada cop millor il·luminació que proporcionen fan que siguin una molt bona alternativa a l’hora d’il·luminar qualsevol lloc.

Bé, dons resulta que avui m’he adonat que hi ha més faroles d’aquestes al mateix lloc, és a dir, que s’ha ampliat el nombre de faroles de leds al mateix carrer.

Desconec si és una prova pilot limitada o si l’ajuntament s’està pensant seriosament el passar-se a la tecnologia de leds per il·luminar els carrers. Però m’agrada la iniciativa.

A continuació una fotografia de quan només hi havia dues faroles de leds. Destaca la diferència de color de les faroles actuals de vapor de sodi de color taronja, amb les blanques-blavoses de leds.

El carrer d'Eduard Flo il·luminat amb leds

11 pensaments sobre “Llums de leds

 1. Tot fa pensar que sí, que la il·luminació amb LEDs substituirà els altres mètodes. I em sembla que si no avança més ràpid deu ser perquè els grans fabricants han d’amortitzar les actuals línies de producció.
  El túnel de Parpers (C60) està completament il·luminat per LEDs. El gran avantatge és la durada de la “bombeta”, que redueix molt els costos de manteniment.

 2. Gabriel,

  Si no m’equivoco, no només és la durada, sinó que el consum dels LEDs també és molt molt més baix que altres tipus de bombetes, motiu pel qual també es van canviar els semàfors.

  Algú pot confirmar?

 3. A casa tinc una bombeta de leds substituint a una al·lògena. La de leds consumeix 3W mentre que les al·lògenes, fent aproximadament la mateixa quantitat de llum tenen un consum de 50 W.

  Segons la Wikipedia, els leds blancs tenen una eficiència lumínica de 150 lm/W mentre que les bombetes de vapor de sodi (fins ara les més eficients) estan en 132 lm/W.

  Això sí, la il·luminació per leds encara està en procés de millora, no tinc clar que estigui totalment desenvolupada encara, però ja em sembla bé que es vagin fent proves en la il·luminació pública.

 4. Hola a tots,
  La il·luminació amb leds, efectivament redueix molt el consum d’energia, tot i que la inversió inicial és més elevada, però en el global supoosa un estalvi tan energètic com evidentment econònim. Tot i això, aquest tipus d’il·luminació és relativament recent i està en ple desenvolupament, i a Badalona s’ha optat per a fer proves en diferents llocs per tal d’anar fent mesures i veure’n l’evolució i poder decidir si mica en mica es va extenent a d’altres punts. De moment les proves s’han fet al carrer Eduard Flo, i a un tram del carrer Santa Maria, entre el carreró i el carrer d’en Prim.
  Salutacions,

  Mercè Rius

 5. Molt interessant això que expliques Mercè, m’agradarà saber com evoluciona.

  Avui m’he fixat al carrer Santa Maria i trobo que queda molt ben il·luminat amb les faroles de leds.

 6. Si sapiguessiu quant costen no parlarieu tant be!!! Hi ha d´´altres tipus de llum al mercat com son els halogenurs metal.lics (amb cremadors metal.lics o ceramics) que donen molt bons resultats, la relacio qualitat-preu-vida util es molt bona i donen el color blanc que tant agrada.

  Encara que jo tambe penso que el futur passa pels leds!!! Pero encara queda molt, no tenen la suficientment vida per haber estat probats, per tant encara no podem dir res…

  Ah, i no et sapiga greu Badalona Bitacora, es diu halogen / halogena.

  Gracies

 7. Gràcies caroless pels teu comentari.

  I no, no em sap greu, gens greu, gràcies per la correcció, no sé d’on vaig treure aquesta halògena tan curiosa que vaig escriure…

 8. Al carrer Santa Maria actualment podeu trobar 3 tipus de làmpades instal·lats de 3 fabricants diferents. Iguall que jo podreu comprobar que només un dels 3 funciona realment i són els 3 punts de llum que es troben més allunyat del C/Prim. Els altres 2 fabricants deixen la vorera més allunyada al punt de llum pràcticament a les fosques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.