Reunió sobre l’accessibilitat de la nova web de l’ajuntament de Badalona

Aquesta tarda ens hem reunit, a l’edifici del Viver, un grup de persones interessades en el tema de l’accessibilitat de la nova web de l’ajuntament.

Abans de res, però, aclarir, tal i com ja vaig dir que trobo que serà una eina molt útil pel mateix ajuntament i per tots els ciutadans. La web, en general està ben feta, és moderna i en general és fàcil de fer servir.

Però, com també he dit, no compleix la normativa d’accessibilitat, bàsicament, una normativa internacional que l’estat espanyol va adaptar i que una llei obliga a complir a totes les administracions públiques. Aquesta normativa garanteix l’accés als recursos d’internet de totes les persones, independentment de les possibles limitacions físiques que puguin tenir.

La reunió d’avui pretenia tractar aquest tema i era oberta a totes les persones i entitats que hi volguessin participar. Així, avui a la reunió érem onze persones, sis de les quals eren representats de tres associacions de persones amb discapacitat: la ONCE, la llar de persones sordes de Badalona i la plataforma Deixem de ser invisibles. També hi havia tres representants de l’ajuntament – dos d’informàtica i un de serveis socials -, un representant de La CUP i jo mateix.

La trobada ha servit per a que l’ajuntament en boca del seu cap d’informàtica, l’Antoni Dàvia, expliqués la feina feta i la seva manera de veure la qüestió de l’accessibilitat.

Per l’ajuntament la prioritat és que la web funcioni i faci el servei que es vol que faci. Asseguren que no poden contractar a una persona que s’encarregui de revisar l’accessibilitat de la web però es comprometen a solucionar qualsevol problema d’accessibilitat que els hi arribi. També afirmen que, de fet, pocs ajuntaments compleixen la llei i que representa un cost excessiu.

Bé, tot i la bona voluntat, personalment no estic d’acord amb aquesta visió. És veritat que representa un cost però no crec que sigui excessiu. Crec que s’hauria d’haver comptat amb un especialista amb el tema des del començament i d’ara en endavant i que anar arreglant les coses sobre la marxa i sota petició no deixa de ser una manera una mica barroera de fer-lo.

A la reunió d’avui han sortit alguns punts que són conflictius i que el responsable de la web s’ha compromès a arreglar el més aviat possible. A més, el representant de l’ONCE ha afirmat que era una de les webs d’institucions públiques que ell coneixia més accessible.

En acabar la reunió ens han explicat el sistema que permet que els treballadors de l’ajuntament puguin fàcilment actualitzar la seva part de la web.

En resum. Bona accessibilitat en general tot i que no completa, bona predisposició per part dels responsables a solucionar els problemes que es vagin detectant i potser, en un futur, hi haurà alguna altra reunió d’aquest tipus.

Con tot, tornar a insistir que la web està força bé i serà molt útil.

6 pensaments sobre “Reunió sobre l’accessibilitat de la nova web de l’ajuntament de Badalona

  1. Hola Carlos!
    Fins ara no sabia res d’aquest el teu blog 🙂 de vegades sembla que estigui una mica als núvols, o potser és que en general no he disposat de temps per seguir la vida “digital” de Badalona, que si no, i pel que he vist en les dues o tres estones que hi he pogut remenar des d’ahir que hi vaig arribar, segur que ho hauria trobat abans.
    He arribat fins aquí, remenant sobre el tema de la accessibilitat del nou portal de Badalona en proves.
    Em va sorprendre, i molt, que el tema de l’accessibilitat es tractés una vegada finalitzada la seva construcció.
    No és veritat que sigui més car construir una web accessible. Si l’accessibilitat s’incorpora com un requisit des de l’inici, i es construeix seguint les tècniques adequades de bon començament els costos són molt similars. El que si que és més car és intentar resoldre-ho a posteriori i pot donar lloc a “xapusses” considerables.
    Una altra sorpresa, i ben grossa, ha estat l’afirmació de que pocs ajuntaments compleixen la llei i que això serveixi com excusa per no complir-la ¡¡¿¿??!! No en faré comentaris al respecte perquè potser se m’aniria la mà 🙂
    M’he aprofitat dels meus companys de feina i he demanat a un parell d’ells, especialistes en usabilitat i accessibilitat, que hi facin una ullada ràpida al nou portal en proves (res, 10 minutets) i els comentaris que m’han fet els faré arribar als responsables de la web. Ara possiblement és massa tard, ja que aquestes coses s’han de contemplar des de l’inici del projecte, peró potser serveix per millorar la propera vegada.
    Espero que els meus comentaris no semblin massa crítics i en tot cas el que vull és fer una crítica constructiva perquè també vull que a la meva ciutat es facin les coses bé.

    Una salutació

    Evaristo

  2. Evaristo, tot un plaer tenir-te per aquí 🙂

    Està bé això de que tots, des de les nostres possibilitats, li diguem a l’ajuntament on falla l’accessibilitat de la web. Però no hi ha prou 🙁 Aquesta web, que serà força dinàmica, necessita un seguiment continu per tal que es pugui garantir que tothom hi tindrà accés als continguts. I això no serà així. La bona voluntat de la gent que treballa amb la web contrasta amb la manca de voluntat política per destinar diners a aquesta tasca.

    Una llàstima.

  3. Evaristo,

    Soc el responsable del projecte del web, i voldria aprofitar el foro per respondre a les questions que planteges.
    En primer lloc, dir que evidentment vam tenir en compte el tema de l’accessibilitat a l’hora de fer el disseny inicial del web. Som professionals, i el disseny ha estat fet en col·laboració amb gent competent. Si no, no hauríem arribat a aquest resultat de consideracio tan positiva per part dels usuaris amb problemes.
    Crec que no es bo que considerem que els que treballem pel sector públic som incompetents o fem les coses malament simplement per treballar en aquest àmbit. Hi ha de tot, com a totes les cases, però també persones que fem bé la nostra feina. Possiblement podem millorar, i estem disposats a fer-ho, i a acceptar la crítica i fer-ho de forma oberta i transparent com estem fent.
    Ningú ha dit que el fet que altres no acompleixin la llei es motiu per a no fer-ho. No son paraules nostres.
    Nomès hem dit que aquesta es una feina molt laboriosa, i que creiem que el nivell que hem assolit es prou anivellat amb el de la resta del sector. No pararem aquí, i seguirem treballant, i si vols aportar els teus coneixements i comentaris seran benvinguts, si son constructius com dius.
    Et deixo el meu correu per si vols tenir algun contacte directe amb nosaltres adavia@badalona.cat, tú o qualsevol persona que ho dessitgi.

    Salutacions,

  4. Toni, no entenc, pel que diu l’Evaristo, que consideri que tots els treballadors del sector públic són uns incompetents, ni molt menys!

    Quant a la feina feta, tot i que tinguéssiu en compte l’accessibilitat al inici del procés, és evident que no ha hagut un seguiment exhaustiu al llarg de tot el procés, sinó no estaríem parlant d’això.

    En fi, millor que parlis directament amb ell. No crec que et digui res diferent del que jo ja t’he dit, però potser et pot donar més dades.

  5. Sobre l’accessibilitat no hi tinc res a dir. Però un tema preocupant és el tema cartogràfic que es mostra al Geoportal. Algú sap explicar perquè el grau de desactualització és tan elevat? Hi ha errors grollers molt greus. Hi ha moltíssims carrers desactualitzats (zona del Gorg¡¡¡) i fins hi tot hi manquen equipaments i infraestructures tant importants com el tranvia inaugurat fa uns anys i fins i tot el lateral de la C-31 a l’alçada de Ca l’Arnús. El producte en sí mateix val la pena explotar-lo, però la base de referenciació cartogràfica és molt, molt deficient. es que no hi és ni el Màgic¡¡¡

  6. Toni,
    gràcies pels teus comentaris. Els faig arribar al responsable d’urbanisme, per tal pugui tenir la teva opinió. Si em fas arribar el teu mail (adavia@badalona.cat), li demano que et respongui ell personalment.

    salutacions cordials,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.