Badalona i les bicicletes

Anava a començar per una altra cosa, però la prohibició instaurada aquesta setmana, de circular en bicicleta per la Rambla de Badalona m’ha animat a iniciar aquest conjunt d’entrades per aquest tema.

Com diu la regidora del Districte primer, la Mercè Rius al seu blog, la regulació, una regulació sensata, de circular per les voreres de la ciutat en bicicleta existeix des de l’aprovació de l’Ordenança Municipal de Civisme de Badalona. En concret al Capítol IV, Secció 5, Article 52 diu:

La circulació amb bicicleta, monopatins, patins i patins en línia es farà sempre a la velocitat del pas humà quan comparteixin espais amb vianants. En els espais molt concorreguts, no és permès de circular amb qualsevol dels mitjans indicats i, pel que fa a les bicicletes, han de ser conduïdes a peu. En tot cas, caldrà adoptar sempre les condicions de conducció necessàries a fi d’evitar riscos per a la circulació d’altres vehicles i de persones.

Per tant, fins ara, a la Rambla es podia anar amb bicicleta, a pas de vianants si havia poca gent i desmuntat si n’hi havia molta. Una norma cívica, parlada i pactada amb els ciutadans que vam participar de l’elaboració de la normativa de civisme i que ara el govern de la ciutat ha decidit passar-se pel forro, simplement perquè, en realitat, és incapaç de fer complir la normativa per no posar els mitjans per fer-ho.

De fet, a l’escrit de la Mercè Rius hi ha un paràgraf que subscric quasi totalment:

una persona que surti del carrer d’en Prim i vulgui anar a l’estació en bicicleta té dues opcions. O ha de recular fins a Riera Canyadó, creuar la via pel pas soterrat i circular per la banda mar fins a l’avinguda Martí Pujol, fent més del doble de trajecte del que havia de fer inicialment, o té la opció, més curta, de passar pel carrer Magatzem, havent de circular per un tram del carrer del Mar, on es poden provocar més conflictes que els que ara hi hauria a la Rambla. Cal que aquesta persona pugui circular per la Rambla, a una velocitat igual o inferior a la dels vianants, tal i com estableix l’ordenança de civisme, i per tant garantint la seguretat de veïns i vianants i la seva pròpia.

I és que jo faig sovint aquest itinerari però en sentit contrari: passo pel soterrani del carrer del Mar i vaig a buscar el carrer de Banyoles creuant la Rambla (sempre i quant no em passi que hi ha un cotxe i una moto aparcats plegats al carrer Banyoles i no es pugui passar amb la bici). No dic que no pugui baixar de la bici, però és absolutament innecessari i arbitrari.

Però si aquest fora el gran problema de l’us de la bicicleta a Badalona podríem ballar d’alegria. Em fa gràcia l’escrit de la Mercè Rius, perquè tot i tenir tota la raó, en realitat ella i el seu partit van fer poca cosa a favor de les bicicletes quan estaven al govern de la ciutat. A tall d’exemple, el nou passeig marítim es va projectar sense tenir en compte que havia de tenir un carril bici que sí constava en el pla de la Ronda verda. En conseqüència quan el passeig va estar acabat es va pintar un carril bici que en alguns punts desapareix per convertir-se en espai compartit amb vianants on, segons la normativa de civisme, a l’estiu durant moltes hores, el ciclistes haurien de baixar de la bicicleta.

També em crida l’atenció de la Mercè Rius, el fet que sent vicepresidenta de la “Red de Ciudades por la Bicicleta”, i regidora del districte primer, no s’hagi preocupat per la senyalització, inexistent, de la Ronda verda des de Sant Adrià fins al carrer del Mar.

Resumint, la Mercè Rius té raó, el que ha fet l’ajuntament a la Rambla és un nyap (un més dels que col·leccionem a la ciutat), que s’hauria solucionat de manera més cívica fent complir l’ordenança de civisme. Però, ja que estem, seria d’agrair una mica de coherència i una major preocupació, per part de la Mercè, per la situació de la bicicleta com a mitjà de transport a la ciutat de Badalona i al districte primer.

2 pensaments sobre “Badalona i les bicicletes

  1. Carles,
    Quan jo vaig ser regidora de Medi Ambient i Mobilitat , el Consell Comarcal, d’acord amb l’Ajuntament, va senyalitzar i millorar la Ronda Verda en el tram de Riera Canyadó i al seu pas per la Morera. En el tram de la Morera, malauradament, quan el govern del PP va entrar va treure part de la senyalització, pel que no crec que actualment el Consell Comarcal tingui gaires intencions de continuar senyalitzant res a Badalona. També es va arribar un acord amb l’Area Metropolitana per a la implantació d’aparcaments segurs de bicicleta que amb el PP no ha tirat endavant. I en els temes de la bicicleta és on menys orgullosa estic del que vaig poder fer en l’anterior mandat, degut a que el PSC no hi creia en absolut, i tot i que vaig lluitar per a tirar endavant diferents iniciatives, no me’n vaig sortir. Així, pel que fa a l’obra del Passeig Marítim, durant el projecte vaig insistir diverses vegades en que hi hauria d’anar un carril bici, però això no va voler ser inclòs per part d’Urbanisme. Tampoc me’n vaig sortir per a recuperar el carril bici de Marquès de Montroig després de les obres del metro. I finalment, vam redactar un projecte per implantar un carril bici a la Rambla de Sant Joan, però tampoc es va poder tirar endavant, a l’igual que el carril bici que es va preveure en les darreres obres d’urbanització a Pomar i que la pressió veinal va obligar a no construir. En canvi, en el que si que vam poder tirar endavant va ser en la implantació de nombroses zones 30, en les que la bicicleta podia conviure en calçada amb els cotxes. Però un dels principals problemes a Badalona és que a l’hora de la veritat hi ha molta gent en contra de la bicicleta, i molt poca a favor, i difícilment hi ha manifestacions públiques a favor de l’ús d’aquest transport, i això fa que per molt que hi creguis, moltes vegades sigui molt dificil convéncer a la resta de polítics per fer mesures per a potenciar-ne el seu ús.

  2. Segur que tens raó Mercè, però vist des de fora costa d’entendre que amb el suport que vau donar al PSC, no poguéssiu influir en el carril bici del passeig marítim o que ara amb els suports que necessita el PP ara, estiguem com estem amb la prohibició a la rambla o la manca d’una senyalització adequada per la ronda verda.

    No dubto que en treureu rèdit per alguna altra banda, però, insisteixo, des de fora costa molt veure i entendre algunes coses.

    En qualsevol cas, no perdeu mai aquesta voluntad de respondre els ciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.