Brutícia al port de Badalona

El port de Badalona encara no s’ha acabat de construir i ja està brut, molt brut. Aquesta és la conclusió més evident del “debat” organitzat dijous pel Casal Antoni Sala i Font i seguit per unes 40 persones que, de fet, van omplir el local. Amb l’absència destacada de la Muntsa Niso (que va adduir “motius personals”) el debat va ser més una xerrada sobre el futur port que una altre cosa. A la taula d’oradors seien en Francesc Lleal del grup municipal de ERC, en Francesc Alfambra de Els Verds i el moderador del Casal. També estava un representant de la Plataforma Badalona en Lluita que no sé perquè no seia a la taula i que no estic segur de que fos en Miquel Carmona (tot i que entenc que si…).
Tot intentant ser merament informatiu, intento explicar breument els comentaris de tots tres.
Va iniciar la xerrada en Francesc Alfambra. Intento fer un resum de tots els punts que va dir a la seva primera intervenció (escric en cursiva els meus comentaris):

  • El port fa malbé un 20% de la platja de Badalona.
  • La construcció del port aprofita una modificació del PP de la llei de costes. Aquesta modificació permet construir gairebé arran de mar. Va afirmar que l’ajuntament hauria d’haver denunciat aquesta modificació pel que representa d’agressió al litoral. En comptes de denunciar-la s’ha aprofitat.
  • Amb la construcció del port i dels edificis dels voltants, es fa malbé la idea del passeig marítim de Badalona, que havia d’anar des de Montgat fins a Sant Adrià.
  • La construcció del port ha vingut acompanyada de transfuguisme polític, de pressions, de falsedats als medis de comunicació, de destrucció del patrimoni catalogat de la ciutat…
  • Els partits d’esquerres han estat col•laboracionistes amb tot aquest assumpte.
  • A les obres del port s’estan fent servir diners públics invertits amb una empresa pública per a interessos privats
  • Els mitjans de comunicació han callat i no han denunciat la situació.
  • Edificis catalogats com ara l’estació de petita velocitat de RENFE, o les “casetes murcianes” han estat descatalogades per tal de llençar-les a terra (cal dir que un edifici catalogat no pot ser llençat a terra. A més hi ha normes molt estrictes si el propietari vol fer obres. Així, els propietaris d’aquestes “casetes murcianes” tenien moltes limitacions per fer obres de reforma a les seves cases perquè estaven catalogades. Quan a l’ajuntament li ha interessat les ha descatalogat i així, de cop i volta, han perdut tot el seu valor i ja es poden llençar a terra)
  • La llei de costes del 86 volia alliberar la costa d’indústries per afavorir l’obertura de les ciutats al mar. Amb els JJOO Barcelona va aconseguir eliminar les indústries i traslladar la via del tren. A Badalona queda relegada a un segon terme i no aconsegueix traslladar la via del tren.
  • A l’any 87 en Joan Blanch tira endavant el projecte Monturiol, un primer esbós del que hauria de ser el port de Badalona. Per poder-ho fer va comptar amb els vots de dos trànsfugues d’IC
  • El port trigarà 17 anys en guanyar diners i 25 en començar a amortitzar la inversió.

Fins aquí la primera intervenció del Francesc Alfambra.
El següent en parlar va ser en Francesc Lleal. Va començar criticant la manca de sensibilitat mediambiental de l’ajuntament de Badalona i l’afany d’alguns a fer diners. Després va posar un parell d’exemples de barbaritats ecològiques causades per humans i va insistir en que el problema no és Badalona sinó tot el litoral català.
A continuació el senyor Alfambra va tornar a intervenir per explicar que:

  • TVB mai a fet un debat sobre el port on estiguessin convidats persones realment contraries al port. A més algun debat que ha fet no ha entrat en el fons de la qüestió sinó que s’ha quedat en un “el port amb canal o sense?”
  • Una de les condicions que ha posat la Generalitat per tal d’aprovar el projecte és que es faci un “bypass” (no tinc ni idea de com s’escriu) que permeti la circulació de la sorra. Però si es fa serà no perquè sigui més ecològic sinó perquè evita el costós drenatge periòdic de la bocana del port.
  • El perjudicat és el barri de Gorg, aquell que diuen que volen millorar. Estan fent fora a la gent que feia anys que vivien allà pagant preus ridículs per les expropiacions.
  • El port crea 17 llocs de treballs directes, mentre que les empreses a les que s’ha fet fora donaven centenars de llocs de treball

De nou va tornar a prendre la paraula en Francesc Lleal per dir que als edificis que estan construint als terrenys de la Campsa arriba l’aigua quan hi ha temporal.
A continuació va prendre la paraula el representant de Badalona Lluita que va introduir la besant humana del tema. Va insistir amb el fet que s’estan fent servir diners públics per a una inversió privada i que es fan servir terrenys públics i terrenys dels veïns per a fer negoci. Va dir que era un frau oferir 6 milions de pessetes per cases valorades en 40 o 50 milions.
També va prendre la paraula un senyor de Mataró que va dir que ell havia estat en els grups d’oposició al port de Mataró. I va dir unes quantes coses:

  • El port de Mataró no és viable econòmicament i l’ajuntament ha hagut d’aportar diners
  • També tenia previst fer un “bypass” que encara no s’ha fet
  • Els “possibles” beneficis del port no poden pagar el cost que representa la regeneració de les platges. Regeneració que cal fer perquè és una demanda social i que es paga amb diners públics.
  • El port de Mataró no ha aportat res a la ciutat. Mataró no ha canviat ni s’ha dinamitzat amb el port.

De nou en Francesc Alfambra va tornar a intervenir per dir :

  • Una de les excuses per fer el port són els pescadors. Però a l’any 86 a Badalona havien 196 pescadors, un 0,04 % de la població. Alguns d’aquest ja estaran jubilats, però, a més, amb el port les barques poden millorar i part de la tripulació ser innecessària.
  • Els nous habitatges estan construïts orientats de manera que minimitzin el màxim possible les vibracions del tren, en comptes de fer servir una orientació que permetés aprofitar més la llum i el calor del sol. Tot i això als futurs propietaris se’ls far signar un document on se’ls informa de la possibilitat de notar les vibracions dels trens (que, no ho oblidem, passen cada 6 minuts a hores punta).
  • L’ajuntament fa servir un discurs progressista i de sostenibilitat ecològica per tal de fer la mateixa política de sempre.
  • El port és un tema que ha Badalona no es pot debatre. Des de la regidoria de medi ambient no es pot fer gairebé res perquè qui té el poder és la regidoria d’urbanisme.

I aquestes són les intervencions més remarcables. Personalment vaig trobar les intervencions d’en Francesc Alfambra de Els Verds molt clares, amb un discurs molt ben preparat i documentat. En Francesc Lleal en canvi no va aportar gairebé res i l’únic remarcable de la seva participació va ser la seva resposta quan li van preguntar que perquè, si estan en desacord amb moltes coses de les que es fan des de l’ajuntament, continuen donant-li suport. Va dir que al acord de govern ja havien dit que era el que els hi semblava malament. Ah, molt bé, una bona resposta…
Destacar també la intervenció del representant de Badalona en Lluita i d’alguns dels veïns afectats per les expropiacions. No van dir gaire cosa però van donar una pinzellada del drama a nivell humà d’aquestes actuacions. I es que de vegades sembla que com que afecte a “poques” persones, doncs no passa res, és pel bé comú. Però quan veus que de bé comú, res i que a sobre hi ha una gent, no gaire jove, que es veuen “expulsats” de casa seva, la cosa comença a ser terrible.

Per acabar demanar als representats de ERC i de IC-Els Verds a abandonar el govern de la ciutat si realment estan en contra de les actuacions urbanístiques de l’ajuntament. Mentre continuïn donant suport a l’actual alcaldessa seran copartíceps de les seves actuacions, per molt que ens vulguin “vendre” que es fa en contra de la seva opinió.

Es pot trobar més informació a Vilaweb Badalona amb fotos i vídeos.

2 pensaments sobre “Brutícia al port de Badalona

  1. Gran article !… realment fan falta articles bons de premsa a Badalona. No sé què podem fer amb aquest drama urbanístic del Port de Badalona.

    És penós el tema de l’exprociació de les casetes de vora el mar, la Llei de costes no prohibia la construcció de vivendes a la platja,…no entenc rès… són uns aprofitats aquests polítics, i sort que diuen que són d’esquerres i progressistes, perquè si això ho hagués fet un partit de centre o de dretes ….ui, ostres com se’ls carreguerien. Son una colla d’hipòcrites !… i estic totalment d’acord amb el què dius de ERC i EU, si estan en contra de l’obra, perquè encara donen suport a nla Maite !?
    adeu

    http://www.badalonaopina.com

  2. Hola, m’agradaria contactar amb algu de badalona bitàcola per parlar sobre els impactes/conflictes que ha generat i genera el port de Badalona.

    Moltes gràcies,
    Atentament,
    Sònia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.