Ha estat publicada l’Acta-resum de la Jornada participativa del Plenari del Consell de Ciutat de Badalona, que es va celebrar al BCIN el 6 de novembre de 2004.
Com que té coses molt interessants faig un petit extracte d’aquelles que més m’han cridat l’atenció.
Comença l’alcaldessa Maite Arqué i els regidors Jaume Vives i Muntsia Niso, explicant l’estat de la qüestió
:
La nova ciutadania ja representa un 9,5% del total de la població i s’ha doblat en els dos últims anys. Hi han censats més de 20.000 nous ciutadans. En resum: moltes actuacions (formació a l’acollida, traducció, assessoria per la ocupació, escolarització continuada, tallers d’adaptació escolar, Pladecos, Fira de la solidaritat, etc., però amb escassa coordinació i amb processos d’exclusió que sÂ’acumulen. I sobretot manca de pla, per el que estem treballant en el procés d’elaboració dÂ’un Pla Local de Convivència en la Diversitat, des de l’Ajuntament amb les entitats i la resta de la societat civil.
TRANSPORT I MOBILITAT ALS BARRIS:
- Tamvia: acord metropolità per desplaçar la via i que segueixi fins a Canyadò
- Metro: lÃnia 9 i lÃnia 2: el buidat de l’illa central, la prolongació a Can Ruti, cal tenir en compte que Can Ruti s’està convertint en un districte o ciutat de la salut de primer ordre, amb el futur institut de recerca biomèdica, la incorporació de la Facultat de medicina i l’Institut Guttmann. a més del tanatori.
- S’està avançant en el tema del trasllat del tren, encara que sigui una tasca que no es veu
- Autopista: cal arribar a un acord sobre els laterals, repensant les entrades i sortides. Es posarà asfalt sonoreductor per reduir la contaminació acústica.
- Carretera de la Conreria per millorar la comunicació amb el Vallès
- Mobilitat escolar amb més seguretat, reducció de barreres arquitectòniques, Carril bici,…
- Cap a un sistema intel·ligent de gestió del trà nsit: per la cà rrega i descarrega, el transport escolar,…
Això del tramvia no ho veig clar. Fins a Canyadó hauria d’arribar el metro.
I això del trasllat del tren, doncs estem en les mateixes. El cost de traslladar el tren que el dediquin a fer arribar el metro fins a Pomar i el Manresà . Això si seria útil per la ciutat.
FAÇANA MARÃTIMA: les obres del port van a bon ritme. Serà un port ciutadà i familiar.
Això de familiar que vol dir? Què vindran els baixells amb els seus fills? Fora broma, el port ens ha robat una cinquena part de la nostra platja, la platja de tots els badalonins. A canvi de què? De formigó on poder passejar?. Doncs per a això prefereixo la Rambla, que després ens diran que cal un aparcament a la platja per que la gent vingui a passejar a la Rambla.
Varies obres en curs: Hotel i residència en la zona President Companys, aparcaments, la caserna dels bombers, les instal·lacions de l’estadi municipal de futbol, etc.
El cost de la quotidianitat es alt, i el seu finançament es difÃcil, en una època en la que sÂ’han perdut ingressos amb la reforma de l’IAE, i s’està tractant de completar els ingressos amb finançaments de la Generalitat, de la Diputació i de la UE.
M’agradaria conèixer quin és el cost de la quotidianitat i poder-lo comparar amb ciutats d’una grandà ria similar. Perquè, ara per ara, sembla que Badalona tingui una quotidianitat molt costosa.
Després de la introducció de l’alcaldessa, va haver treball en grup. Els assistents van votar els punts a prioritzar per temes (només agafo el primer dels punts a prioritzar de cada tema (el tema està en negreta)):
Habitar la ciutat: Lluita contra les barreres arquitectòniques (accessibilitat per a disminuïts i vianants)
S’inclouen els cotxes aparcats sobre la vorera entre les barreres arquitectòniques d’aquesta ciutat? Potser caldria…
La sostenibilitat: Recollida de residus: problemes amb comerços, indústria, fer complir ordenances i normatives
El benestar social: Residències i serveis per a la gent gran
Convivència i ciutadania: Serveis en general i atenció a la diversitat: atenció legal, sanità ria, escolarització de nouvinguts.
L’educació a la ciutat: Manca major dotació econòmica i major prioritat en el pressupost municipal dels temes educatius
La cultura i l’oci: Promocionar els esports no majoritaris
L’activitat econòmica i els llocs de treball: Millora del funcionament de l’Administració en relació amb les empreses (atorgarció i control llicències activitats)
(Continuarà …)