CEIP Artur Martorell

El CEIP Artur Martorell és l’escola que hi ha al parc de Can Solei. A aquesta escola l’estan fent un edifici nou, al mateix parc, i això ha significat la tala d’uns quans arbres del parc, alhora que representarà una reducció de l’espai del parc aprofitable pels badalonins.

Fa uns dies feia jo una entrada al respecte de les obres i de la tala d’arbres al parc. Aquesta entrada, titulada Talant arbres a Can Solei va tenir uns quans comentaris, sobre els quals voldria fer alguns comentaris.

Primer vull donar resposta a la pregunta que fa en Lluís Alern: Com ho fan per barrar el pas solament a les persones que van amb cadira de rodes o cotxet de nen a les hores de classe?

Primer haig d’explicar que el parc de Can Solei té tres nivells. S’accedeix al parc a través del nivell intermig i des d’allà es pot pujar al nivell superior o baixar al inferior. Tant de pujada com de baixada hi ha, aproximadament, uns 4 metres de desnivell.

Per fer-ho més clar he agafat una imatge de Google Eart:

Can Solei
  • En vermell estan marcats els límits del parc de Can Solei
  • En groc els espais ocupats per l’escola actual (dos edificis i una pista de bàsquet)
  • A i B són les dues entrades al parc. Les dues al carrer Seu d’Urgell. Per accedir per A cal pujar unes escales, mentre que l’accés per B està preparat per a l’entrada de vehicles i, per tant, és accesible.
  • Per pujar o baixar als altres nivells des del nivell intermig, es pot fer pels llocs marcats amb punts vermells (escales) o verds (rampes). Cal dir que hi ha més accesos, però tots són amb escales. He marcat els dos accesos (amb escales) que es poden fer servir en hores lectives.

En horari lectiu, l’escola posa una tanca que impedeix el pas al costat dels edificis. Això significa que es barra el pas a les dues rampes d’accés als altres nivells, impedint així el pas a una part important del parc a tot aquell que no pugui pujar o baixar escales.

I ara algunes respostes pel conciutadà 🙂

Només dir-te que les obres les fa una empresa privada adjudicada desde el Departament d’Ensenyament…. per una vegada em sembla que l’Ajuntament poc hi te a veure. El Parc està gestionat per la Diputació de Barcelona i la licitació/construcció/direcció d’obra per la Generalitat.

Bé, no em vaig saber explicar :(. La decisió darrera d’on s’havia de fer l’escola no ha estat ni de la Generalitat, ni de l’empresa constructora. Ha estat l’ajuntament (i dic jo que la regidoria d’educació haurà tingut alguna cosa a veure) qui ha dit on s’havia de fer l’escola i, per tant, qui ha donat el vist i plau per que es faci aquesta destrossa al parc.

La ubicació que proposava l’Ajuntament era a ran d’AUTOPISTA (Genial!)

A veure, jo, evidentment, no sé res, però al seu moment (i fa al voltant de 3 anys), al barri es deia que l’ajuntament volia fer l’escola al solar que a la imatge surt a sota a l’esquerra (envoltat d’una línia taronja). Potser el que es deia al barri no es corresponia amb la realitat. Vols dir que l’ajuntament volia posar l’escola on ara estan fent un hotel de 15 pisos i una residència d’avis?

Segueixo…

Gràcies a la construcció de la nova escola al parc es podran refer els accesos al mateix tot incloïnt una rampa per cadires de rodes i cotxets per accedir a la part de dalt de parc.

La millora dels accesos es podria haver refet sense necessitat de fer l’escola. De fet la rampa ja existeix i és la escola la que posa impediments per accedir-hi… Vols dir que l’escola permertrà l’accés a la part superior del parc un cop estigui al nou edifici? I els accesos a la part inferior del parc? També, gràcies a la construcció de l’escola, es milloraran? No sé però em fa a mi que no 🙁 Perdona si soc massa dur però no em sembla un raonament acceptable 🙁

Més del conciutadà:

En cap cas estic “defensant” la tala dels arbres. Això ha estat una falta de cel en la direcció d’obra, no estava pas en el projecte i la empresa constructora a tirat pel dret.

Docns això no m’ho puc creure 🙁

Mira la imatge. Les zones marcades amb taronja (excepte la que hi ha a sota a l’esquerra) són les zones afectades per les obres. Gairebé tots els arbres dins d’aquesta zona han estat talats. Dins del parc han tallat arbres en el nivell superior i en el intermig. Al nivell superior han talat tots els arbres que estaven al costat del mur de separació amb el camp de futbol del Badalona. En total uns 20 arbres de més de 6 metres d’alçada. Alguns d’aquests arbres, tallats, són els que va fotografiar el Punt quan va publicar la notícia Talen per error una desena d’arbres centenaris en un parc de Badalona. Aquesta notícia és del dia 6 d’agost. El dia 8 encara quedaven 7 ó 8 d’aquests arbres sense tallar, però el dia 16 d’agost ja els havien tallat tots. L’ajuntament podia parar l’obra, però no ho va fer… Al nivell superior també han tallat uns quans arbres més, també d’una alçada semblant però que no estaven al costat del mur. Curiosament, aquest mur de separació amb el camp de futbol feia més d’any i mig que estava caigut en part.

Els arbres que han tallat a la zona intermitja tenien una alçada d’uns tres metres i es trovaven al vertex superior esquerra del parc (a la imatge el parc està envoltat d’una línia vermella), el punt de contacte entre els dos rectangles que formen les dues zones d’obres (una dins i l’altre fora del parc). Segons la Generalitat, l’excusa que va donar l’empresa constructora per tallar els arbres és que necessitava fer una rampa per accedir a la zona superior del parc (“La Generalitat exigirà la restitució dels arbres centenaris talats a Badalona” (el Punt (9/8/05))). Això pot tenir sentit si els arbres que s’han tallat de més són aquests darrers. No sé, potser el conciutadà, que sembla millor informat que jo, ens pot explicar una mica millor la situació.

Però també fora del parc s’han tallat arbres. Arbres també molt grans que, tot i estar fora del parc, és una llàstima que hagin tallat 🙁

Al meu escrit inicial sobre aquest tema ironitzava sobre l’ensenyament a aquesta escola quan la comunitat educativa es va negar en rodó a que l’escola sortís del parc. Crec que no em falta raó. Quan va sorgir la polémica d’on havia d’anar l’escola, tot el que es deia des del centre era que no volien sortir del parc. En cap cas van plantejar cap altra alternativa. L’escola havia d’anar dins del parc. I el mural que hi ha dins del parc és ven clar 🙁 Dubto molt que el benefici que pugui treure l’escola d’estar al lloc on estarà, compensi els danys que es fan al parc. Al final, els ciutadans de Badalona perdem un tros més de parc, que tal i com està la ciutat, no crec que sigui cap tonteria. 🙁

18 pensaments sobre “CEIP Artur Martorell

  1. Bé, a mi no és que no m’agradi l’escola dins el parc. El que no m’agrada és com s’està gestionant des de fa temps, començant per tancar el pas a persones amb cadira de rodes o cotxets de nen petit, i acabant per les punyeteres obres. Al parc Güell de Barcelona hi ha una escola i no es tanca cap accés enlloc.
    Una escola a un parc és genial pels nens que hi van, ofereix moltíssimes possibilitats pedagògiques i lúdiques, a més de proporcionar un medi saludable. Però, com tot, s’ha de saber fer bé. I en aquest cas, fan una cagada darrera una altra.
    Per cert, és veritat, ara entenc que no arreglessin el mur del camp de futbol. Evidentment, estaven esperant les obres de l’escola!

  2. hola
    jo soc una alma i ja era hora que fesin la escola nova ,perque la arte ja esta molt bella i fa molt de temps que seta feta .
    Un dia ve anterar un tesor i el dia asuete no iera .

  3. Som a finals de desembre i les obres del Parc estan paralitzades des de setembre. Quan podrem tornar a passejar per la part de dalt del Parc?. Es veritat que s’estan pensant fer una escola mes gran per acollir els alumnes dels futurs blocs de pisos que es faran al camp del Badalona? Volem més informació, si us plau. Ja esta bé de tant densificar els pocs espais lliures que quedaven a Badalona. Em sembla que fer tants edificis no te res de sostenible.

  4. És evident que el que estan fent a la zona de Can Solei és un desastre; és el resultat de la suma d’actuacions sense coordinar, sense una visió de conjunt ni de ciutat. A qui se li acut deixar construir al costat de l’autopista? I a l’actual camp de futbol que també és arran d’autopista? Per què no es va decidir remodelar l’Artur Martorell en comptes de fer aquesta intervenció tan agressiva al parc, l’únic espai verd que té Badalona (ca l’Arnús és com si no exixtís!). Crec que l’Ajuntament no vetlla per la ciutat, sinó per la pròpia supervivència. Els resultats són ben visibles i el futur li passarà factura. Espero…

  5. Hola a todos:
    Yo quiero que hagan la escuela nueva ,porque hafe mucho años que la estan esperdando.
    Buno yo soy una exaluman de esta escula y me gustari asitri a la inaburacion.
    Dew beso.

  6. Que trist és descobrir que la felicitat no dura sempre .Que realment només vius moments feliços,èpoques felices o, fins i tot alguns anys de felicitat. Però realment és molt difícil ser feliç per sempre, doncs crec que amb la solidaritat passa una cosa molt semblant.

    Som solidaris quan fem un donatiu o agafem al cec pel braç per creuar el carrer o ajudem a baixar un graó al minusvàlid. Tot plegat moments, igual que la felicitat.
    Probablement ser solidari sempre costa molt, pot ser més que ser feliç sempre. Tot i que la sensació també és gratificant però requereix més esforç.

    Aquest any quan es va obrir l’escola vaig poder observar una escola sense barreres arquitectòniques, adaptada per qualsevol minusvalia, fins i tot per poder- se desplaçar un nen amb cadira de rodes. Afortunadament existeix una normativa sensibilitzada i que fins i tot ha obligat a fer reformes a alguns edificis públics. De totes formes varen ser uns dies .El parc sembla ser més important que la normativa. De fet ja hi ha la rampa i sembla que Així tots estem contents:complim la normativa i tenim el parc, de manera que, qui no pugui sortir pel parc, que surti per la rampa.

    Si el teu fill hagués de sortir per la rampa mentre tots els seus companys ho fan pel parc, com et sentiries? I ell? Com creus que se sentiria? Heu pensat que hi ha una normativa que procura que no hi hagi barreres arquitectòniques i intenta la integració a tots nivells de les persones amb discapacitat?

    Soc una mare que surto pel parc, com la majoria de vosaltres però em preocupa aquesta actitud insolidària que adoptem i que em fa mirar un futur amb grans barreres que no són de ciment.

  7. Totalment d’acord.

    Ara bé cal supeditar el parc a les necessitats de l’escola? O fora millor que l’escola s’adaptés a les necessitats de conservació del parc?

  8. Sembla per la teva resposta que seguim sense tenir en conta a les persones.
    Tinc un fill amb dificultats motrius que va a l’escola .Possiblament es l’unic actualment. Accedeix pel parc per no sentir-se diferent , tot i que això li supossa perdre autonomia. No faig cap reclam ni reviindicacio però sàpigues que mai descubrim el valor de la solideritat o insolidaritat fins que ho vivim de forma particular
    Per mi es molt més important la seva educació evidentment que no pas pugui jugar al parc.

  9. Perdona, no poso en dubte la importància de les persones. Poso en dubte la necessitat d’accedir a l’escola pel parc.

    Entenc que si tots els membres de l’escola accedeixen pel parc TOTS haurien de poder fer-ho. El problema és que l’accés pel parc no és una necessitat per l’escola i, personalment, crec que fora millor que l’entrada a l’escola fos realment independent del parc (sense que això impedeixi que l’escola faci activitats al parc, o que tingui un accés directe).

    Tot i això, el parc s’ha de fer accessible (no pot ser d’una altra manera) independentment de que estigui l’escola o no. Però s’ha de fer bé i, sembla ser (i ho porten demostrant al menys 4 anys), l’ajuntament no està, de moment, en condicions de fer les coses ben fetes.

  10. Semble que per fi parlem de la mateixa cosa.
    No m’agrada treura a la llum publica un problema privat, però si aquesta petita minoria no triem al carrer les nostres dificultats no sembla que ningu les aprecii.

  11. Tens raó, em sembla que no m’explicava prou bé. Em sap greu.

    L’escola es va fer amb l’entrada per Seu d’Urgell, segons m’han dit, perquè l’ajuntament vol que aquella sigui la seva entrada normal. L’escola, de fet, no havia obert l’accés pel parc precisament perquè l’única rampa d’accés no està en condicions.

    Van ser els pares (i en consta que l’associació de pares va insistir) els que van demanar que s’obrís l’entrada a l’escola pel parc. També em consta que l’associació de pares va demanar que es fes una rampa adaptada per poder accedir a l’escola des del parc.

    La resposta de l’ajuntament va ser que es faria, però quan es fessin totes les obres d’adaptació de Can Solei i Ca l’Arnús.

    L’escola i el parc no són incompatibles, però l’escola ha d’entendre que el parc no es pot fer a la seva mida ni s’ha d’adaptar a la comoditat dels pares.

    Per altra banda, és molt important que, d’una vegada el parc sigui accessible per a tothom. Cal una actuació global en aquest sentit, quan abans millor. Però, com deia, cal fer-ho bé i cal estudiar quina és la millor alternativa, pel parc i per a les persones. El parc és per a les persones, però, per això mateix, cal cuidar-lo per no fer-lo malbé i no perdre-ho.

    La llàstima és que l’ajuntament i la mancomunitat de municipis, no es decideixen a posar sobre la taula els diners necessaris per tal que aquest parc ho sigui de veritat.

    I mentre, sembla que algunes persones vulguin que el parc s’adapti a la seva conveniència (no necessitat), oblidant que el parc ha de tots els habitants de Badalona.

  12. I en quan a la minoria, també tens raó.

    Llàstima que no sempre som prou conscients de les seves necessitats. No hauria ser necessari que fossin ells els que ens recordin les seves necessitats 🙁

  13. Què us sembla la nova decisió ?.Una segona línia per l’Artur Martorell.
    no tinc paraules.

  14. no em sembla be per que tots els alumnes son mes importans que el terreny aixo segur que u fan per no deixar lliure el tareny i per tant no poguer fer una altre cosa an talat molts arbres per poder fer el edifisi i ara asobre bolen fer mes classes e incluiri mes alumnes es a dir;p3a,p3b,p4a,p4b,p5a,p5b,1ea,1eb,2ona,2onb,3ea,3eb,4ta,4tb i continua fins a 6e de primaria cicle superior arrebeure

  15. no em sembla be per que tots els alumnes son mes importans que el terreny aixo segur que u fan per no deixar lliure el tareny i per tant no poguer fer una altre cosa an talat molts arbres per poder fer el edifisi i ara asobre bolen fer mes classes e incluiri mes alumnes es a dir;p3a,p3b,p4a,p4b,p5a,p5b,1ea,1eb,2ona,2onb,3ea,3eb,4ta,4tb i continua fins a 6e de primaria cicle superior arrebeure

    una segona linia

  16. L’escola Artur Martorell és una escola model, l’equip que el conforma és exel.lent, saben transmetre els valors socials més importants i que tant necessita aquesta societat per prosperar i ser més justa.Us felicito per la bona feina que esteu fent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.