Cartells

Fa uns dies CiU Badalona demanava a l’ajuntament de Badalona que poses fi als cartells de venda de pisos escampats per les parets irregularment. I deia:

Denuncia que s’incompleixen diversos articles de les ordenances municipals de publicitat, de neteja i de mobiliari urbà

La majoria dels anuncis que s’enganxen a parets, fanals, marquesines o senyals de trànsit són d’agències immobiliàries, que no s’identifiquen, dissenyant-los com si fossin de particulars i incomplint amb aquest fet la legislació catalana sobre la publicitat de serveis i productes empresarials i el dret d’informació dels consumidors.

En aquest sentit, el grup municipal de Convergència i Unió considera que, a banda d’incomplir-se la normativa autonòmica, aquesta pràctica implica la vulneració de diversos articles de les ordenances municipals. En concret, es tractaria dels articles 9.3, 9.7, 9.11 i 9.13 de l’Ordenança de Publicitat, dels articles 3, 35, 36.1, 36.2 i 37 de l’Ordenança de Neteja, i de l’article 3 de l’Ordenança de Mobiliari Urbà, que prohibeixen aquest tipus de pràctiques.

CiU, doncs, a l’hora de fer la petició, feia dues denúncies. En una denunciava l’incomplint amb aquest fet la legislació catalana sobre la publicitat de serveis i productes empresarials i el dret d’informació dels consumidors i a l’altra la vulneració de diversos articles de les ordenances municipals. Bé, tot correcte, oi? O potser no?

Ahir Ferran Falcó publicava una carta arrel d’un missatge a Vilaweb Badalona on sembla ser que algú criticava el fet que també CiU penja cartells a les parets i vulnera per tant les ordenances municipals. I diu en Ferran Falcó:

L’argument d’aquest senyor per criticar la nostra proposta era que nosaltres, la gent de CiU, som els primers que enganxem cartells. És cert que de tant en tant ho fem. Però ho hem molt de tant en tant. De fet, ho fem un parell o tres de vegades a l’any, quan organitzem algun acte social com el de cada 10 de setembre a la Plaça del Sol. Però ni embrutem indiscriminadament les parets, ni amaguem la nostra identitat, ni pretenem vendre res per guanyar diners.

Crec que en Ferran Falcó s’equivoca. Sembla (i dic sembla perquè és la meva interpretació) dir que si no guanyes diners pots incomplir les ordenances municipals. O potser és el fet de fer-ho “només” un parell o tres de vegades a l’any.

És evident, doncs, que la diferència entre una immobiliària que penja cartells a les parets, fanals i marquesines i una entitat cultural, esportiva, social, o política que fa el mateix, és que els primers fan tot això per guanyar diners, mentre que els altres ho fan, identificant-se, per anunciar una activitat cultural, esportiva, lúdica o política amb la qual, evidentment, no pretenen guanyar diners. Aquesta és la principal diferència, i voler comparar les dues coses és perdre la perspectiva.

Entenc que qui incompleix la normativa per guanyar diners la incompleix més que qui la incompleix sense ànim de lucre?
Doncs miri, jo diria que qui incompleix la normativa la incompleix. I no és de rebut fer la diferència que fa en Ferran. Sinó, la normativa hauria d’especificar que les entitats sense ànim de lucre no han de complir aquestes normes.

Aquestes immobiliàries pengen uns anuncis sense identificar-se com a empreses, enganyant els consumidors.

Aquesta pràctica s’ha d’acabar. Això és el que nosaltres denunciàvem.

Doncs crec que van errar en la seva manera d’exposar-ho. Perquè, de fet, al seu escrit inicial denunciaven les dues coses. I si bé una de les dues és més greu, també és veritat que la sanció per aquesta també és més greu.

No puc entendre aquesta mena de dèria de fer les normes i desprès intentar justificar que no tothom les ha de complir de la mateixa manera. Soc conscient que no tot es pot regular, però enganxar papers a parets i fanals embruta, encara més, la ciutat i si cal perseguir-ho ha de ser per a tots aquells que ho fan, independentment de les seves motivacions. La fi no justifica els mitjans.

I si CiU ha patit una manca d’espais a la ciutat on poder enganxar la seva propaganda, potser cal que faci una reclamació a l’ajuntament per tal que arregli aquesta mancança i no decidir pel seu compte, aquesta normativa no la compleixo perquè, total només ho faig dos o tres cops l’any i, a més, no busco guanyar diners amb ella…

Torno a insistir. Les normes les hem de complir tots per igual i, si cal, s’han d’adaptar a les persones. No val dir aquesta norma no va amb mi.

La notícia inicial: CiU de Badalona insta l’Ajuntament a posar fi als cartells de venda de pisos escampats per les parets irregularment
La carta de Ferran Falcó: Cartells

3 pensaments sobre “Cartells

  1. La proposta de CIU em sembla molt correcte, però voldria matitzar dos aspectes.

    1er. No entenc que s’hagi de fer un ‘pla especial d’actuació’, quan simplement, com en molts altres casos, es tractaria de fer cumplir la llei i les ordenances municipals.

    2on. Tampoc entenc la obsesió de CIU pels cartells de les inmobiliaries, a no ser que hi hagin interesos econòmics en aquest aspecte(consti que això últim ho dic sense cap dada, simplement és una reflexió i no pretenc acusar de res a ningú). És cert que els cartells de les inmobiliàries son un percentatje important dels que embruten la ciutat, però personalment em molesta igual un cartell d’una inmobiliària que un cartell de qualsevol entitat enganxat a la meva façana. Ja ni parlar-ne dels adhesius anunciant ‘cerrajero 24h’ ó les pintades amb sprays ó rotuladors. A més, aquests dos últims costen molt més de netejar que un cartell.

    Com última reflexió: Us imagineu la nostra ciutat sense cartells ni pintades a les façanes, fanals, … ? Preciosa!

  2. Sí, és curiòs que de tant en tant es parli de fer “plans especials d’actuació” o coses semblants. Ja fa un temps ho fa fer l’ajuntament amb el tema de cotxes abandonats a alguns barris i CiU ja va parlar aleshores d’anar fent “actuacions especials”. Mira l’entrada “Cotxes abandonats a Badalona“.

  3. Suposo que si fan un ‘pla especial d’actuació’, crida més l’atenció i és políticament més rentable, encara que menys eficient que fer una actuació continuada que no es notaria tant de cop. (com amb els cotxes).

    Ahir a la nit, em vaig entretenir en comptabilitzar els diferents tipus de cartells enganxats a les façanes, fanals, …, al carrer d’en Prim des de Margarida Xirgu fins a Canonge Baranera. El resultat aproximat (segur que m’en vaig deixar algun)va ser :
    -13 cartells d’inmobiliàries.
    -40 cartells d’altres tipus.
    -Cents i cents d’enganxines ‘cerrajero 24h’.

    Per tant,(conscient que la mitja podria variar si fesim l’estudi en altres carrers), fent un ‘pla especial’ eliminant els cartells de les inmobiliàries, reduiríem en un 25% aprox. el nombre de cartells al carrer. No està malament, però d’inici podriem intentar anar una mica més enllà. No?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.