ICV i el Mercat de la misèria

Fa ja uns dies llegia al bloc d’en Ferran Falcó un escrit seu sobre el “mercat de la misèria” (tant l’entrecomillat con el nom els trec del bloc del Ferran). Enganxo un paràgraf que descriu força bé el que és aquell “mercat”:

Els dimarts hi porten allò que bàsicament recuperen dels contenidors i aprofiten el mercat setmanal de la ciutat veïna. Allà, pobres els qui venen i pobres els qui hi compren, es queden amb allò que no té cap valor real. Els qui ho recuperen ho treuen del no res, i els qui ho compren es queden allò que ningú no vol.

La veritat, llegint això és fa difícil d’acceptar que tota la solució que poden aportar les autoritats sigui l’actuació policial:

Nosaltres anem fent aquest tipus d’intervencions, amb la col·laboració imprescindible de mossos i del cos nacional de policia. Els uns s’ocupen de la venda ambulant no permesa, d’altres de les falsificacions i la seguretat i higiene dels productes, i els darrers de les qüestions d’estrangeria.

I això que aquesta solució tampoc és una solució:

Però es tracta d’una pràctica que no podem deixar passar. Ni créixer. Els nostres instruments però, són insuficients. No els importen les sancions, ni que els decomissem el que porten. No poden pagar les multes administratives, ni allò que tenen pertany a ningú altre o a ells mateixos. Multar als compradors tampoc no seria una solució, perquè es tracta de persones que malviuen amb alguna prestació social o jubliació misèrrima. I la competència d’estrangeria la detenta el cos nacional de policia, però amb el desplegament dels mossos no hi ha agents del CNP suficients per entomar la qüestió, malgrat la bona disposició i l’agraïment que cal fer per l’esforç que fan en ajudar-nos.

Bé i tot això, que té a veure amb ICV? Doncs té a veure perquè a la web d’ICV podem llegir un article, titulat ICV-EUiA denuncia la passivitat de les autoritats municipals davant el mal anomenat “mercat de la misèria” on podem llegir:

Àlex Mañas s’ha declarat “estupefacte” quan ha vist un centenar de venedors pobres que venen productes recuperats de les deixalles a d’altres més pobres

Per Àlex Mañas “la solució no és criminalitzar la pobresa”, però el que cal fer immediatament és assegurar la presència de la policia local per tal d’evitar que s’instal·li aquest mercat improvisat.

“Cal fer tres coses: primer presència permanent de la guàrdia urbana per evitar la instal·lació del mercat; segon, retirada immediata dels camions magatzem dels venedors i tercer pensar, conjuntament amb l’Associació de Marxants, el veïnat i l’Ateneu de Sant Roc, quines activitats es poden realitzar en aquest espai el dimarts per evitar que, coincidint amb els encants, es produeixi aquest fenomen.

Vaja, que no criminalitzem la pobresa, però fem servir a la policia per evitar que els pobres puguin buscar una manera de millorar la seva existència. O, si ho fan, que sigui d’amagat, que no es vegin massa…

La veritat, no acabo d’entendre la postura de l’Alex Mañas. Jugant a ser Xavier Garcia? Populisme d’estar per casa a costa dels pobres? I, a sobre, un sindicat de la guàrdia urbana de Badalona el contradiu quant a la presència policial…

Un pensament sobre “ICV i el Mercat de la misèria

  1. El mercat de la misèria no és nou, el que és nou és el nom amb què l’han batejat.

    A principis d’aquesta dècada va anar sorgint; primer eren pocs, després va anar creixent als voltants del mercat setmanal de Sant Adrià, cada dimarts.

    Si no vaig errada, aleshores el Sr. Falcó no tenia responsabilitats de govern, i si que n’hi tenia el partit del Sr. Mañas.

    Que cada pal…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.