Millorar la B-500: Badalona – Vallès

Fa uns mesos la Generalitat va fer la proposta de millorar el traçat de la B-500, la carretera que uneix Badalona amb Mollet a través de La Conreria.

Com totes les carreteres que travessen la Serralada de Marina entre Santa Coloma i Mataró, és una carretera estreta i plena de corbes, semblant a algunes carreteres de muntanya dels Pirineus. Fins i tot alguns hiverns s’ha hagut de tallar per acumulació de gel i/o de neu.

Evidentment millorar una carretera significa ficar màquines i fer malbé els voltants. Però la situació d’aquesta carretera és insostenible. Al llarg dels anys ha estat arreglada en nombroses ocasions. Amb l’augment de circulació les corbes perilloses van començar a acumular accidents. I cada cop són més els cotxes que la fan servir tant per anar del Vallés cap a Badalona i Montgat com al inrevés. Moltes vegades, al agafar aquesta carretera (o la de cantera de la Vallensana, o la que passa per Alella) no puc deixar de pensar que, en realitat, estem travessant només unes petites muntanyes que separen la zona costera del Vallés. Sens dubte no es tracte de carregar-se-les (no!) cal que siguin aquí i que continuïn mantenint-se verdes (això sí, necessiten un manteniment que ara per ara ningú no fa). Però segur que es poden buscar alternatives que facilitin la comunicació Barcelonès Nord i Maresme amb el Vallés. Millorar la B-500 tot fent un túnel pot ser una.

Tot i que crec que és convenient la millora d’aquesta carretera, caldria tenir present algunes coses. En primer lloc és important que la carretera es construeixi de manera que es faci el menys mal possible a l’entorn que travessa. El túnel serà un avanç perquè es crearà un corredor verd que ara està tallat per una carretera amb molta circulació. També es convenient tenir present que si no es fa bé, molt bé, pot quedar col·lapsada en menys d’una setmana. Amb unes comunicacions tan dolentes, qualsevol alternativa serà usada per una gran quantitat de vehicles.

Finalment una crítica al alguns polítics. Muntsa Niso d’ICV es nega rotundament a la millora d’aquesta carretera i (sembla) especialment a la creació del túnel. A canvi parla de potenciar el transport públic. Algunes preguntes per a Muntsa. Primera, què vol dir potenciar el transport públic? Segona, per on ha de passar aquest transport? Tercera, si hores d’ara anar de Badalona a Barcelona tot fent servir el transport públic a les hores puntes és inhumà, no seria millor intentar millorar el transport públic que ja existeix? Perquè no es potencia el transport públic de Badalona (autobusos) fent un carril bus que travessi la plaça de l’ajuntament i recuperant els dos carrils de circulació que havia abans de la remodelació d’aquesta plaça? Perquè no es destinen els diners del port a perllongar la línia 2 del metro fins al centre de Badalona?
En quan a l’alcaldessa, la Maite Arqué, només preguntar-li perquè a l’Ajuntament de Badalona li costa tant parlar d’alguns temes (com ara aquest). Manca agilitat a l’hora d’afrontar els problemes de la ciutat.

Bé, per acabar aquest llarg comentari d’avui alguns enllaços amb informació sobre el tema:
A la web de la Generalitat
Els cartoixans de la Conreria no estan d’acord amb el traçat
Però sembla (segons l’Avui) que han arribat a un acord amb la Generalitat
L’alcalde de Tiana es reuneix amb representats de la Generalitat
L’ajuntament de Badalona parla del tema

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.