Arxiu mensual: setembre de 2005

Mobilitat

Són notícies d’ahir, però prou interessants…

  • L’ús del transport públic creix a la regió metropolitana, tot i el retrocés al Penedès i el Vallès (el Punt)
    El nombre d’usuaris del transport públic continua creixent a la regió metropolitana de Barcelona.
    El sistema de transport públic no només ha estat capaç d’absorbir la part que li toca d’aquest increment, sinó que fins i tot ha crescut 1,4 punts percentuals, mentre que el nombre de moviments que es fan en vehicle privat cau un 1,7%.
  • El nou traçat de la B-500 convenç més que l’anterior però continua generant dubtes entre els ciutadans (el Punt)
    Francesc Peremiquel, tècnic de l’Ajuntament, va exposar els trets generals de l’avantprojecte de la nova autovia, que preveu la creació d’un túnel més llarg i a més profunditat per salvar els accidents geogràfics de la zona.
    Per la seva banda, José Luis Rodrigo, de l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), va presentar un projecte basat en l’optimització de la xarxa de trens per pal·liar el col·lapse del trànsit.
  • Crearán carriles bus de acceso a Diagonal, Meridiana y Gran Via (20 minutos)
    Podrían circular también coches con dos o más ocupantes. Serán carriles segregados de entrada y salida de la Diagonal y la Meridiana y sólo de entrada a la Gran Via. Se activarán en el 2006.
    uno de entrada desde Montgat hasta la Gran Via por la C-31
  • INFRAESTRUCTURAS. Al borde del colapso (La Vanguardia)
    la mayor parte del aumento de desplazamientos registrado el último año la han absorbido precisamente los modos colectivos; es decir, el autobús, el metro, el tranvía y el tren.
    La congestión es un hecho tanto en el vehículo privado como en el transporte colectivo, en las vías que enlazan las ciudades del entorno más próximo de Barcelona, entre ellas y con la capital (las rondas, las autopistas del Vallès y de Girona, la del Maresme. la de Castelldefels, la del Garraf, la de Molins de Rei…, los nudos de la Trinitat y del Llobregat, las patas sur y norte… O en las líneas de cercanías de Renfe, los autobuses de TMB y los de concesionarias de la EMT e incluso en el metro, que cubre amplias zonas de la primera corona de municipios.
  • Entre el agobio y el relax. Los trenes de cercanías revientan en hora punta, pero responden bien el resto del día. (La Vanguardia)
    Cerca de 380.000 personas utilizan a diario los trenes de cercanías para moverse por Barcelona y alrededores. El aumento de viajeros hace muy penosos los traslados en horas punta, especialmente desde los municipios que limitan con la capital.
    El cercanías de Mataró iba puntual ayer por la mañana, pero también muy lleno, con gente de pie y bastantes agobios hasta que llegó a Montgat. De Badalona y Sant Adrià hasta Passeig de Gràcia, sin embargo, la situación fue extrema. En el interior del vagón era imposible moverse. Los desodorantes rendían al máximo y la mayoría no lograba contener la transpiración.
  • Cercanías no podrá mejorar hasta dentro de dos años (La Vanguardia)
    Lo advirtió ayer Manel Nadal: “No nos engañemos, no podemos pedir a Renfe que aumente el servicio cuando queda tiempo para que lleguen los nuevos trenes civia y las líneas quedarán afectadas por la alta velocidad”.
  • La Generalitat planeja carrils d’accés a BCN per als cotxes compartits (el Periódico)
    Un tercer carril serà habilitat a la C-31, entre Montgat i l’entrada a Barcelona per la Gran Via, encara que aquest serà exclusiu per a autobusos.
    En canvi, l’alternativa que es contempla per al carril bus entre Montgat i Barcelona, que té un pressupost de 8,5 milions d’euros, preveu un carril no segregat en la major part del recorregut i exclusiu d’entrada a la ciutat.
  • La línia 2 del metro arribarà a l’aeroport a través de la L-9 (el Periódico)
    Entre les modificacions s’inclou la connexió del tram final de la línia 9 amb la futura prolongació de la línia 2, que compartiran traçat a l’aeroport des de l’estació de Fira 2-Pedrosa, amb l’objectiu d’enllaçar el Prat amb el centre de la ciutat de manera més directa.
  • Badalona disposarà de noves línies d’autobús de l’empresa Tusgsal (Badalona Comunicació)
    En concret, es tracta de la nova línia Badalona 5 que unirà La salut, Sistrells, Sant Crist, Pep Ventura i enllaçarà amb la Renfe i la línia 6 que passarà per fondo, La salut, llefià i l’hospital municipal. Pel que fa connexió amb Sant Adrià del Besòs, la línia B7 enllaçarà les dues localitats pel litoral. I quant a Santa Coloma, la B15 connectarà Can Peixauet amb Montigalà.
    Per altra banda, el nou pla d’actuació pretén també reduir el temps d’espera dels usuaris i augmentar el número d’autobusos de les línies que ja circulen a la ciutat. Les línies 1, 3, 4, 22, 23, 26 i 29 i 801 augmentaran la seva freqüència de pas. Tusgal aposta per millorar el servei.

Recull de notícies

Avui un recull de notícies.

Corrupción en la contratación inmobiliaria pública

Tret de La Vanguardia

El Observatorio de la Vivienda denuncia la corrupción en la contratación inmobiliaria pública. Según el organismo, los más corruptos serían los ayuntamientos

El Observatorio de Vivienda, creado por el Consejo General del Notariado y el despacho Garrigues, denunció hoy que existe corrupción en la contratación pública, especialmente local y en el ámbito del sector inmobiliario y en materia de vivienda y suelo, por lo que pidió medidas para luchar contra lo que supone uno de los grandes problemas de este mercado.

Antonio Garrigues, afirmó que las “grandes bolsas de dinero” que genera el mercado de la vivienda se convierten en un problema de corrupción que afecta de manera “real” al funcionamiento de la economía española. En concreto, el Observatorio de Vivienda pone de manifiesto la dependencia de los ayuntamientos sobre la enajenación de suelo público para obtener ingresos.

Prefereixo no fer comentaris… L’article sencer (cal registre gratuït): El Observatorio de la Vivienda denuncia la corrupción en la contratación inmobiliaria pública

L’aigua que consumim és massa barata

No ho dic jo, és el títol d’una entrevista a Jaume Solà i Capmany, director de l’Agència Catalana de l’Aigua a la revista Bétulo. No entraré a valorar aquesta afirmació, però espero que no tingui a veure amb l’edifici d’oficines que s’ha fet una empresa de nom Agbar (Aguas de Barcelona)…

Una vez se alcanzan las seis últimas plantas, el blanco y la madera de abedul son los protagonistas. (La Vanguardia)

Estas últimas plantas acogen los despachos de los directivos de Aigües de Barcelona que disponen de cubículos forrados de madera – a modo de una caja de puros- que parecen estar suspendidos sobre una gran balconada. (La Vanguardia)

Vaja que no acabo d’entendre que l’aigua sigui barata i que l’empresa que gestiona l’aigua es pugui permetre aquests luxes quan la sequera estreny i cal estudiar mesures per estalviar… Bé, manies meves. Ara, que algú m’expliqui com pot ser barato pagar 21 € per un consum de 0 m3 (zero metres cúbics)…

L’entrevista a la revista Bétulo: L’aigua que consumim és massa barata

L’article de la Vanguardia (cal registre gratuït): Barcelona desde su nueva atalaya

Explosió a Badalona

Segons l’edició de Badalona de Vilaweb, aquesta matinada s’ha produït una explosió intencionada a l’av. Prat de la Riba.

Segons l’e-noticies, sembla ser que la polícia sospita que pot haver estat una acció premeditada contra el president del PP a Badalona, Xavier Garcia Albiol, ja que aquest seria el cinquè atac contra els populars catalans en pocs dies. La diferència és que les accions anteriors s’havien produït contra els locals que té el partit a Barberà del Vallès, Sant Cugat i districte de Gràcia i la seu central a Catalunya.

Actualització 23:00: Explosión Badalona es venganza vecinal sin motivación política (Actualidad Terra)

Sembla doncs, que queda descartada l’autoria política en aquest cas.

Actualització 27/9: García Albiol, preocupado por la minimización de ataques al PPC (el semanal digital)

Recull

De premsa 🙂

A “el Punt”, Miquel Estruch Traité escriu

El diccionari de la llengua catalana de l’IEC, a l’entrada caciquisme hi diu: «Influència personal abusiva en assumptes polítics i administratius.» En termes lingüístics no pot resultar més clar i en termes polítics, la definició encaixa com feta a mida a determinades maneres d’actuar prou conegudes.

Me’ls imagino en una reunió de Cacics Anònims, prenent la paraula davant d’un públic expectant per dir si fa no fa: «Me llamo Fulanín Fulanete y… soy un cacique.»

Fulanín Fulanete… Curiòs… o no. Sencer a Cacics anònims

També a “el Punt”: Els Verds presenten deu al·legacions al projecte del passeig marítim de Badalona

Francesc Alfambra, portaveu del grup, ha lamentat que durant el període de presentació d’al·legacions, tot el mes d’agost, el projecte no estigués a l’abast de la població

Les demandes posen en dubte que les passarel·les de fusta previstes a tot el passeig puguin suportar possibles temporals de tardor i si l’obra està pensada per a persones amb mobilitat reduïda.

I a “el Ideal Gallego” a un article titulat A Coruña es la ciudad española que cuenta con un mayor capital humano podem llegir:

A Coruña, Madrid, Bilbao y Barcelona ocupan los cuatro primeros puestos entre las veinte mayores poblaciones españolas en años medios de estudios de sus habitantes, según un informe elaborado por el Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas (IVIE) y Bancaja sobre el capital humano de los municipios.

I Badalona no queda gens ben parada 🙁

Asimismo, entre los veinte municipios de mayor tamaño del país, sólo Badalona se encuentra por debajo de la media, mientras que, en el conjunto de las 55 poblaciones con más de 100.000 habitantes, San Sebastián es la que presenta más años medios de estudio (9,40), seguida de León (9,35) y Pamplona (9,34).

La web amb la presentació d’aquest estudi.

L’internauta crític de Vilaweb Badalona

Avui Vilaweb Badalona ha decidit que al seu fòrum, l’internauta crític, només es pugui accedir mitjançant registre. Els motius no em queden gens clars ja que l’única explicació que dóna Vilaweb Badalona és que consideren que en algunes ocasions el fòrum s’ha vist desvirtuat, posant com exemple que al març va haver-hi missatges xenòfobs.

El tema té substància donat que la importància de Vilaweb Badalona a l’esfera internauta badalonina és gran i l’internauta crític és un fòrum força llegit. Fins i tot en Ferran Falcó ha fet un comentari al respecte a la web de CiU Badalona.

Com lector habitual de l’internauta crític em sorprèn aquesta decisió i explicaré perquè:

L’excusa és millorar la qualitat de les aportacions al fòrum, però el registre no garanteix aquesta millora. El registre consisteix en donar un “Nick”, nom i cognoms i adreça de correu electrònic. De totes aquestes dades, l’única que es comprova que sigui real és l’adreça de correu electrònic. El nom i cognoms poden ser falsos. Però és que la comprovació del correu electrònic ja es feia abans (cada cop que enviaves un missatge es comprovava la validesa del correu electrònic que donaves) així que ara no existeix més comprovació que abans, es a dir, la qualitat dels escriptors no variarà, de fet, ara ho tenen una mica més fàcil, doncs hi ha serveis que ofereixen una adreça de correu electrònic de 24 hores de vida, prou per registrar-te a l’internauta crític amb dades falses.

Resumint, el nou sistema no garanteix que els que escriuen són qui diuen ser i, per tant, dubto que el fòrum guanyi res amb aquest canvi, a banda de fer fora a algú que escrigui alguna bestiesa. Però poca cosa més, perquè no es podrà evitar que torni a entrar.

Però, per la part dolenta (tota mesura de seguretat implica, malauradament, algun inconvenient), resulta que els lectors, que abans podien llegir sense problemes el que es deia al fòrum, ara també han de registrar-se i aquests sí que és més fàcil que deixin d’entrar.

Resumint, crec que no es guanya res i que es perden lectors, la qual cosa, crec, que no és positiva pel fòrum.

És realment necessari posar aquesta porta al fòrum? A internet, el suposat anonimat anima a gent que normalment no ho faria a donar la seva opinió. I jo crec que això és bo i enriquidor per a tothom. Què de tant en tant s’escapen bestieses? Bé, en la majoria dels casos els fòrums s’autorregulen i si no és així sempre es pot fer alguna intervenció per part dels responsables per tal de recuperar el seny. No cal posar un registre.

Sobre aquest tema, és interessant llegir el que diu en Ferran Falcó a la seva carta. Defensa, com jo, que fora bo que l’internauta crític sigui de lliure lectura. Amb això, evidentment, crec que està encertat. Però, per altra banda, afirma que aquest fòrum s’havia convertit en un punt de discussió pública entre les diferents famílies socialistes. No estic d’acord. Hi ha acusacions, sí, però no sembla que siguin entre diferents famílies socialistes.

I per acabar, comentar que hi ha, al menys, 5 fòrums on comentar coses sobre Badalona, l’internauta crític, els fòrums de Badaweb, el fòrum de la revista Alhora, el fòrum de Llefi@net i el fòrum de l’associació de veïns de La Morera (no poso l’enllaç perquè ara mateix no es pot fer servir). El Badiu, que diu en Ferran, ara mateix no té fòrum (al menys des del canvi d’imatge no té un enllaç visible). Rectificació 21/9/05: En Josep em fa saber que el Badiu sí té fòrum. S’accedeix a través de l’apartat notícies i la seva adreça és http://www.revista-alhora.info/debat/. Curiosament és diferent al fòrum al que s’accedeix des de la revista Alhora…

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a Badalona

L’ajuntament de Badalona organitza del 21 al 29 de setembre la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Segons el propi ajuntament:

pretén ser un nou pas en la conscienciació de l’opinió pública sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.

Destaco algunes de les activitats programades:

  • Dijous dia 22. De 12 a 15 h Posa’t en el meu lloc. A la plaça de la Vila Circuit on tothom es transforma en una persona amb mobilitat reduïda i ha de salvar una sèrie d’obstacles.
  • Diumenge 25. A les 11,30 h A la plaça de la Vila: Gran bicicletada popular.
    Recorregut: Des de la Plaça de la Vila iniciarem un recorregut amb el que travessarem tota Badalona fins arribar a Sant Adrià de Besòs per baixar a la llera del riu per on arribarem al front marítim i tot travessant el nou port de Badalona arribarem al pg. marítim davant de la Rambla.
  • Dilluns 26. A les 19’30 hores, a la sala d’actes de la planta baixa de la Casa de la Vila: Debat entorn la B-500.
    Conferència: “Alternativa ferroviària al túnel de la Conreria B-500”, a càrrec de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic.
    Conferència: “Perquè del nou traçat de la B-500”, a càrrec de personal tècnic de l’Ajuntament de Badalona

Bé, he remarcat els actes que més jo he trobat més interessants. Però n’hi ha més.

Sortides en vaixell per la costa badalonina

Informa Vilaweb Badalona: Badalona promou sortides en vaixell per conèixer el mar.

Durant les travessies s’abordaran diferents qüestions, com la geografia i la història de Badalona, a més de les aus marines i l’oceanografia.
La primera sortida es farà l’1 de novembre i l’última, el 17 de desembre.

Bé, m’agrada molt aquesta proposta del nostre ajuntament. No tot ha de ser dolent…

Actualització 19/9/05: Més informació a la web de l’ajuntament.