Retalls de premsa

Doncs això…
Diumenge a “La Vanguardia“:

La decadencia de Artigues.
El barrio badalonés acusa desde hace cinco años un rápido proceso de degradación

En octubre, Mossos y Guardia Urbana desalojaron un piso donde vivían quince personas en cubículos de cuatro metros cuadrados. Pagaban 200 euros al mes. Había basura, ratas y cucarachas. Los agentes levantaron acta de la existencia de otros dos pisos en las mismas o parecidas condiciones.

Los comerciantes de siempre, como el carnicero Xavier Vallès, se quejan de que la mayoría de los nuevos negocios ni tiene licencia ni reúne las mínimas condiciones. “No podemos competir”. El Ayuntamiento constata la abundancia de irregularidades.

“Aquí vivimos 4.500 personas, según el Ayuntamiento, el 20 por ciento son inmigrantes -siguen Vendrell y Vallès-, pero en verdad representan un 35 por ciento. La mayoría son hombres, sin papeles, viven hacinados, se pasan el día en la calle, buscándose la vida, trabajando los unos para los otros, al margen de la ley… El otro día apalearon a un pakistaní con barras de hierro en plena calle. Reina la impunidad. La gente tiene mucho miedo. Pasea y compra en Sant Adrià. La convivencia se ha roto, en las calles y en las comunidades de vecinos. Empiezan a oírse los nombres de partidos de ultraderecha”.

Las razones se leen en las calles. En el centro de Sant Adrià hay calles bien iluminadas, comercios variados, pasos de cebra recién pintados, contenedores y gente que no se queja. Pero basta con cruzar la calle y llegar a Artigues para encontrar asfalto parcheado con rayas blancas que sólo se intuyen, columpios inseguros, oscuridad, basura desparramada…, porque aquí vive más gente de lo que parece.

La alcaldesa, Maite Arqué, dice que hay inmigrantes con recursos que compran viviendas para convertirlas en pensiones ilegales para sus compatriotas más necesitados. Aquí viven desde rumanos que limpian lunas en los cruces de Barcelona hasta pakistaníes que venden rosas en el Born. “Es un problema policial que se escapa a nuestras competencias. No se trata sólo de hacer políticas sociales”, asegura Arqué.

En los bares dicen en broma que la solución es que los invada Sant Adrià.

Avui a” El Punt“:

Un luxe aïllat a Badalona

Un nou barri està neixent a Badalona, a primera línia de mar, entre l’àntiga fàbrica de l’Anís del Mono i les tres xemeneies de Fecsa-Endesa, i amb un port esportiu i pesquer com a nucli central. Un espai que fins fa pocs anys ocupaven indústries i que ara està cridat a convertir-se en una zona residencial de luxe que recorda molt la façana de Diagonal Mar, a Barcelona, amb edificis de fins a dotze plantes separats només de la platja per un passeig marítim.

Una de les primeres a arribar va ser Mari Carmen Alonso fa quatre mesos. Abans vivia a Barcelona -com gairebé la meitat de les persones que han comprat un pis al barri- i assegura que tenen moltes molèsties.

Un altre barceloní, Esteve Segura -que la setmana passada encara feia trasllat-, reconeix: «La major incomoditat és la falta de serveis, infraestructures i il·luminació, però per contra estem molt tranquils.» Ho explica des del seu vuitè pis des del qual té una vista impressionant del mar i bona part del litoral del Barcelonès i el Maresme.

Els primers veïns de la nova façana marítima de la ciutat, que han pagat fins a 500.000 euros per un pis a primera línia de mar, es queixen de la falta de serveis, d’accessos i d’il·luminació en alguns carrers i ja recullen signatures per exigir millores

L’únic aspecte que de moment obté una bona nota és la recollida selectiva de les escombraries, que es fa amb contenidors soterrats.

Digueu-me envejós, però jo no tinc una vista impressionant del mar i bona part del litoral del Barcelonès i el Maresme, ni recollida selectiva de les escombraries, que es fa amb contenidors soterrats (ja m’agradaria), tinc serveis però que funcionen una mica en precari per manca de voluntat d’aquest ajuntament i la seva alcaldessa que viu al meu carrer, tampoc tinc una vorera en condicions i, tantes altres coses… Ja està bé que es queixin, ja, però que sàpiguen que, tal i com està la ciutat, no estan tant malament.

Ah! i un detallet. Ara resulta que gairebé la meitat dels que hi viuen són barcelonins que s’han vingut a Badalona. A febrer de l’any passat la televisió local ens deia que la gent que està comprant aquests pisos són, en general, badalonins de classe mitjana alta. Bé, suposo que, en general, l’apreciació de la televisió de Badalona devia ser correcta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.