Dia 10 de maig. Cap al vespre. Badalonins i badalonines, i gent de tot arreu, acudeixen a la Rambla de Badalona per tal de veure la famosa Cremada del dimoni. Ara fa un any (una mica més: el 30 d’abril de 2004) comentava l’origen d’aquesta festa:
La tradició de cremar el dimoni a Badalona va néixer l’any 1940 de la ma de Josep Maria Cuyà s i Tolosa, Francesc de Paula Giró i Prat, Jaume Ribó Arenas i Damià Vergés Vallmajor. De fet en Josep Maria Cuyà s va proporcionar un fet ocorregut el 8 de maig de l’any 1875 (la cremada d’alguna cosa a la platja de Badalona per part dels pescadors i davant d’un nombrós públic) com a peu per fer la cremada del dimoni el dia de Sant Anastasi i com a final de la passada de Sant Anastasi. Podeu trobar molta més informació al respecte al llibre “El dimoni de Badalona” d’Andreu Mas editat per “El Punt” al 2002.
Aquest any la festa comença a les 19 hores a la Plana amb una cercavila. A les 20 hores, a la plaça de l’Ajuntament hi ha la TROBADA DE FESTA on intervindran la Colla de Geganters de Badalona, els Castellers de Badalona, els Bastoners de Canyet, l’Esbart Sant Jordi, els gegants de les escoles Jungfrau, Joan Maragall i Ventós Mir, Badalona Bèsties de Foc, Diables de Badalona i Miquelets de Badalona i la Bossa Verda.
I ja, a la Rambla, les activitats que fan més suportable l’espera: a les 20:15 h, actuació dels Castellers de Badalona i a les 21:15 h, Acte Sacramental de Sant Anastasi a cà rrecs dels Diables de Badalona.
Finalment, a les 22 h, comença el Ball de l’à liga, que donarà pas a l’esperat Castell de Focs i la Cremada del dimoni
Com arribar?
Aquest any el tema aparcament està pitjor que mai. Les places d’aparcament que hi havia al costat del camp de futbol del Badalona gairebé han desaparegut, de la mateixa manera que l’aparcament de pagament d’on ara estan construint les noves oficines municipals i, d’altra banda, els de la platja al costat de la RENFE estan ocupats per la fira. Per tant, llocs cèntrics per aparcar només hi ha al costat de la platja a l’alçada del carrer de Santa Madrona, els de pagament dels solars de Can Fradera, l’aparcament de la Plana i l’aparcament de la plaça Josep Cortinas. Poc espai per a tota la gent que s’acostarà a la Rambla.
Aixà doncs sens dubte no és gens recomanable anar en cotxe a la Cremada del dimoni, però no tinc ni idea de com estarà el transport públic 🙁