Multant des del cotxe

La guàrdia urbana de Badalona disposa des de fa uns dies d’un nou vehicle preparat per fotografiar els cotxes que incompleixin alguna norma de circulació. El cotxe disposa de càmeres i pot fer fotos tant de cotxes aturats com en moviment. Algunes dades interessants:

El nou cotxe circularà durant catorze hores al dia per tota la ciutat, tot i que es posarà especial atenció al districte 1, centre administratiu de la ciutat. (el Punt)

La Guàrdia Urbana ha adquirit aquest cotxe –que a Catalunya només tenen a Barcelona i Mataró– en règim de rènting durant quatre anys. Cada mes s’han de pagar un 3.400 euros, tant pel vehicle com per tot el sistema informàtic de fotografies i de tramitació. Segons fonts de l’Ajuntament, cada mes es posen unes dues-centes multes per indisciplina viària. (el Punt)

Aquest vehicle servirà per combatre més efectivament l’incivisme viari, ja que és altament efectiu contra la doble filera, l’aparcament en vorera, i les ocupacions inadequades de carrils de circulació de vehicles i autobusos. (Ajuntament de Badalona)

I algunes reflexions:

  • Segons l’ajuntament, ara es posen 200 multes al mes per indisciplina viària. Em sembla una dada molt baixa tenint en compte com es circula per Badalona. De fet, ja he criticat en més d’una ocasió el fet que en alguns llocs la guàrdia urbana no actua.
  • No sé quan pot trigar en tramitar-se una multa, però com que les multes que faci aquest cotxe quedaran “amagades” fins que els infractors les rebin, la seva efectivitat no es començarà a notar fins d’aquí un temps.
  • La incorporació d’aquest vehicle a la guàrdia urbana, significarà l’eliminació dels punts “ulls grossos”?
  • Diu en Ferran Falcó que no hi a ànim de recaptar. Si el que diu “el Punt” sobre el cost del vehicle és cert, se’m fa difícil creure que el vehicle sigui rentable econòmicament. Així que potser té raó.
  • Ens proporcionarà l’ajuntament dades de multes posades (i cobrades) per aquest vehicle d’aquí a 6 mesos? Si és efectiu contra la doble filera i l’aparcament sobre la vorera ho podrem veure directament.
  • L’ajuntament de Badalona sembla molt preocupat per la circulació a la ciutat. Està bé, circulació més fluida implica menys fums… Però també pot implicar més cotxes. Esperem que aquest cotxe no es limiti a la doble filera.
  • A Badalona la prioritat als carrers està del costat dels cotxes. Fins i tot a la zona centre on la circulació està (en teoria) limitada. L’ajuntament hauria de començar a pensar, de veritat, en la manera de prioritzar vianants i bicicletes.

Vagi per davant que les mesures coercitives no m’agraden massa, prefereixo les educatives. Reconec però que hi ha molt incivisme a la ciutat, potser per una manca d’actuació contundent per part de la guàrdia urbana (suposo que ocupada en altres coses). Així que això d’aquest cotxe, tot i que no m’acaba d’agradar, tampoc em veig en cor de criticar-ho. Veurem d’aquí a un temps.

Enllaç a la notícia a el Punt, l’ajuntament de Badalona, CiU Badalona.

Acabo amb dues fotos del vehicle cortesia de l’ajuntament de Badalona.

Vehicle fotogràfic de l'ajuntament de Badalona. Vista exterior.

Vehicle fotogràfic de l'ajuntament de Badalona. Vista interior.

6 pensaments sobre “Multant des del cotxe

  1. Hola,

    Dius “Vagi per davant que les mesures coercitives no m’agraden massa, prefereixo les educatives.”

    Doncs no estic d’acord. Crec que l’incivisme i la impunitat (a Badalona, però en general també: al tren, als espais públics, etc.) han arribat a un punt que crec que s’ha d’actuar de forma, com dius tu, contundent.

    Com tu, comparteixo que l’educació ha de ser la primera via, i esgotar-la fins al final. Ara bé, quan qui ja ha estat educat, actua incívicament totalment conscient que ho està fent malament, amb un profund cinisme i menyspreu envers els demés, llavors és l’hora del bastó.

    En matèria de trànsit, a Badalona fa temps que s’ha esgotat la via de l’educació i ja hi ha massa gent que ha traspassat la línia de la desídia, l’egoisme, la manca de respecte, etc, etc, etc.

    Sento ser tan dur, però celebro que s’hagi adoptat aquesta política des de l’Ajuntament i celebraré encara més que es posi en pràctica al 100%.

  2. Capgròs, estem d’acord 🙂 Tots dos preferim l’educació com a primera via.
    Ara, discrepo en quan a que l’educació ja s’hagi fet. Com també dius, ara mateix hi ha impunitat i aquesta impunitat actual deseduca.

    Què faria jo? Doncs posar a la GU al carrer a advertir durant un temps a la gent que incompleix les normes. A tota la gent que incompleix normes, no només als conductors. I desprès dels advertiments ja vindran les multes.

    Però si has estat acostumant a la gent a que faci el que li roti, obligar-los ara a complir les normes “por las malas” no em sembla una bona política.

    I encara més. Si es fa i, a sobre, no es fa per igual a tot arreu, encara serà pitjor.

  3. “posar a la GU al carrer a advertir durant un temps a la gent que incompleix les normes”

    però… algú que deixa descaradament el cotxe en doble fila durant 20′, suportant estoicament (desbarradament) les pitades dels demés, provocant embussos a tot el carrer… a aquesta persona cal advertir-lo d’una cosa tan i tan evident?

    al cotxe que aparca amb les QUATRE rodes a sobre la vorera deixant un pas mínim als vianants, que no poden passar-hi ni amb cotxets, cadires de rodes, carretons de la compra o ni tan sols sense haver de passar de perfil… cal advertir-lo de res?

    Tenint en compte que la gent que aparca malament s’encara i insulta la grua quan els retiren el cotxe, si posem la GU “de bon rotllo” se la prendran pel pito del sereno.

    En el que sí estic MOLT d’acord és que la política del bastó s’ha de repartir equitativament i no només per “descongestionar el centre”: no hauríem d’estar davant una política de millora del trànsit, sinó de millora de la convivència, que és molt diferent.

  4. El problema, Capgròs, és que no pots permetre que s’aparqui sobre la vorera durant molts anys i, de cop i volta, un dia, començar a posar multes, sense que, a més, es vegi que s’estan posant multes.

    Et poso per exemple el carrer Seu d’Urgell. Fa anys que allà la GU fa ulls grossos i deixa que els cotxes aparquin sobre la vorera. Si ara ve la grua i se’ls endú, en dos dies no haurà cotxes allà. Si ve un urbà i posa un avís, els més cívics deixaran d’aparcar sobre la vorera i els menys incivics passaran.

    Però si comença a passar el cotxe aquest i a posar multes, els denunciats no s’assabentaran fins passades unes setmanes, potser més d’un mes. I mentrestant? Si passa cada dia es farà un fart de posar multes… Però no ho farà i a la gent li costarà uns quants mesos acostumar-se a que allà no es pot aparcar. Perquè ara es pot. I tot i que el sentit comú diu que no s’hauria d’aparcar allà, la guàrdia urbana amb la seva actuació diu que sí.

  5. Doncs jo estic d’acord amb en Capgrós.
    Els que aparquen a Seu d’Urgell ja saben que ho fan malament, encara que no vingui la grua i se’ls endui. I si es fa igual que a Barcelona, en el moment de la denúncia, deixen un paperet al cotxe que adverteix que ha estat denunciat.
    Per cert, si es vol amortitzar la inversió ràpidament també es pot passar pel lateral de l’autopista els dies de futbol, jo caminant no puc.

    Salutacions,
    Víctor

  6. …Una cosa es educación y otra formación. Con su permisividad -en demesasidas ocasiones-, la G.U.; “ha formado”. Sin “educar”…

    Cuando se “permite”, se está “autorizando”. No debemos olvidarlo…

    POr tanto la conclusión -creo- sería: Donde no se ha “permitido nunca”. Aplicar, de inmediato, toda la efectividad que permiten los medios de qué se disponga. Y donde se ha “formado” mal, permitiendo en exceso; ahí -primero- “educar”.

    En la actual coyuntura -y siempre en mi opinión- tenéis razón, los dos: “Badabit” y “Capgrós”. En el presente debate…

    Saludos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.