El mocador de les Festes de Maig

No hi ha dubte que el mocador de les Festes de Maig va ser un gran encert de l’ajuntament de Badalona. Però malgrat ser un encert, sembla que els darrers anys no deixa de ser una font de problemes.

Fa uns dies vaig rebre un missatge d’un dels lectors habituals del blog que em comentava que l’any vinent els mocadors de les Festes de Maig ja no serien de comerç just. La veritat és que em va sorprendre força i vaig preguntar a l’ajuntament de Badalona.

A les Festes de Maig de 2009 el mocador ja no serà de comerç just. Diuen a l’ajuntament que en aquest moment de contenció de despesa el cost és massa elevat i que per això han decidit recórrer a empreses locals d’economia social: seran realitzats per una empresa o entitat d’economia social (fundació, cooperativa, etc.) els treballadors de la qual són persones amb discapacitat, en risc d’exclusió social, o en situació de marginalitat.

A l’any 2006 (i suposo que l’any passat i aquest seria el mateix), els mocadors eren fets a l’Índia, a una empresa que donava feina i un sou just a unes 200 dones d’aquell país. Desprès, els mocadors s’estampaven a Sevilla a una empresa que dóna feina a dones que pateixen seqüeles provocades per maltractaments i violència. Els mocadors eren per tant de comerç just i social. Per l’any vinent, la part de comerç just desapareix.

Des del punt de vista de l’ajuntament, aquest tipus de compra no deixa de ser una compra ètica i per tant entenen que no ha de representar cap problema per a ningú, més tenint en compte que s’ajuda a col·lectius locals. Entenc però que pot haver gent que no ho vegi de la mateixa manera ja que, de fet, tot i que semblant, no és el mateix.

Ara falta per veure el tipus d’entitat a la que finalment s’encarreguen els mocadors (que, pel que he entès, encara no està decidida), i de quina manera es distribuiran.

Quan va començar aquesta tradició els mocadors es regalaven. Fa dos anys (al 2006), amb l’excusa del comerç just, es va començar a cobrar una part dels mocadors repartits. I ara?

Els mocadors tenien un preu d’un euro i mig. Els darrers anys uns quants es repartien a les escoles de la ciutat, i la resta es venien a 1 €, amb la qual cosa l’ajuntament posava mig €. Què passarà aquest any? De moment no sembla decidit si es cobraran o no, però si es manté el preu d’un euro, pot resultar que l’ajuntament arribi a guanyar diners amb la venda dels mocadors (que sent de comerç ètic vindrien a costar uns 80 – 90 cèntims, segons el lector habitual del blog i els meus propis càlculs). Com quedarà? No trigarem massa en saber-ho.

Un detall per acabar. Jo creia que això dels mocadors dependria de la Regidoria de Cultura i Patrimoni Cultural. Però no, si no ho he entès malament, depèn de la Regidoria de Ciutadania i Convivència.

Una part de la informació està treta de El Punt: Solidaritat a un euro (2 de maig de 2006) i de Badalona bitàcola: Els mocadors de les Festes de Maig 2006 (28 d’abril de 2006)

Un pensament sobre “El mocador de les Festes de Maig

  1. Bona aquesta, badabit. T’agraeixo la publicació d’aquesta informació, però s’haurà d’estar a sobre de la notícia….que no ens intentint colar un nou gol, amb l’argument de la solidaritat, que no sigui, que els centims de més fins a l’euro no vagin a parar a les arques de l’ajuntament, diners que, com sempre, acabaran sufragan el sou d’alguna càrrec nou de comfiança!!!!
    La feina engegada fins aleshores amb els mocadors de comerç just, va ser una molt bona feina, ja que l’Ajuntament mostraba el seu costat més solidari, a la vegada que, a la població, se’ns informaba i instruïa del que era el comerç just i de la necessitat de fer campanyes d’aquesta mena.
    Ara, amb el repte de decidir quina serà l’empresa que tirarà endavant els mocadors, quan valdran, si seran gratuïts o no, si no…quan costaran i qui els vendrà?….s’obren tota una sèrie d’incognites que caldrà seguir de prop… no sigui que pel camí ens donin gat com si fos llebre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.