Ferran Falcó podria ser alcalde amb els resultats del 28N 2010

Al Capgròs li agrada la política, la ficció i, sobretot, la política ficció.

Tots sabem que hom no vota necessàriament el mateix a les eleccions estatals, a les autonòmiques o a les municipals. Creure-ho seria una ficció. I això és, precisament, el que hem fet aquí, una ficció… política.

Hem agafat les dades de les eleccions autonòmiques del 28 de novembre de 2010 i hem fet suposat que els ciutadans de Badalona voten exactament el mateix a les properes municipals de 2011.

Els resultats són una porta oberta a moltes possibilitats, però sobretot a un futur govern de Convergència i Unió a Badalona.

El gràfic següent representa el repartiment d’escons en dos nivells: a l’interior, el resultat obtingut a les darreres municipals del 27 de maig de 2007; al cercle exterior, els escons que hipotèticament s’obtindrien a les properes municipals de 2011 segons els vots emesos el 28 de novembre de 2011:

Estimació dels resultats de les municipals de 2011 en funció dels vots de les autonòmiques de 2010 (escons)

És interessant veure com la situació canvia radicalment respecte les darreres eleccions. Si ara tenim sociovergència, amb el PSC a l’alcaldia amb el suport de CiU, amb uns resultats com els d’ahir el més probable és que la situació s’invertís.

Recordem que hi ha 27 escons a l’Ajuntament de Badalona, el que vol dir que la majoria absoluta se situa en 14 escons. Un tripartit d’esquerres no seria factible, deixant de banda que aquesta no va ser l’opció del PSC tampoc el 2006, tot i que era possible. El PP podria donar recolzament a qui vulgui, ja que els seus 6 escons sumarien tant amb el PSC com amb CiU. Tanmateix, el Xavier García Albiol ha cremat massa ponts com per a què cap polític fora del PP vulgui associar-s’hi o veure-s’hi mínimament relacionat. Sembla, doncs, que l’única opció de govern versemblant seria la mateixa que hi ha ara, però invertint-ne els papers, ja que CiU trauria més vots, amb el que el Jordi Serra cediria el seient al Ferran Falcó i vice-versa.

Serà interessant veure quina és l’evolució política dels següents mesos. Si el PSC es recupera, les coses es poden quedar tal i com estan. Si qui es recupera i guanya terreny a Badalona és ERC i CiU és capaç d’esgarrapar un o dos escons més, no seria agosarat pensar que CiU pugués governar en solitari amb el recolzament d’ERC.

En qualsevol cas, l’hivern polític a Badalona es presenta molt prometedor.

Quant a Capgròs

També conegut com Isma, el Capgròs és possiblement el col·laborador de Badalona Bitàcola que més valor aporta al blog. Més fins i tot que el seu administrador!

11 pensaments sobre “Ferran Falcó podria ser alcalde amb els resultats del 28N 2010

  1. ¿Política ficción…? ¡No!

    ¿Alguien creía -antes de las elecciones al Parlament- que CiU ganaría “también” en Badalona. Feudo Socialista,durante la mayor parte de los últimos 35 años?

    Ciertamente: Las elecciones Municipales son (han sido,siempre) otra cosa…Pero la noche del domingo 28, nos fuimos a la cama con la sensación de que el cambio en Catalunya -solamente- había comenzado y que “aún” queda mucho por cambiar…

    De otro lado -reconozcámoslo- Ferran Falcó y la política de proximidad que le es propia y que construye vínculos. Alguna cosa ha tenido y tendrá que ver, en lo ocurrido y -por supuesto- en lo que es del todo posible pueda ocurrir…

  2. Per constatar que això fos real, cal veure quin és el desviament que va haver-hi entre les eleccions municipals del 2007 i les eleccions al parlament del 2006.

    Aquest gràfic i aquestes dades han estat tractades d’aquesta manera??

    jordi crisol

  3. Sí, estaria bé veure aquest desviament entre eleccions. De totes maneres, crec que l’escenari polític tant local com català ha canviat tant que crec que és més prudent esperar que les municipals s’assemblin a les autonòmiques que no pas que s’assemblin a les darreres municipals.

    Dit d’altra manera: si la gent votés candidats o idees, seria més lògic pensar que es votarà similar al 2007. Però, de forma creixent, la ciutadania vota a la contra, fa “vot útil”, “vot de càstig”… i en això afecta més l’entorn que no el fet local.

    Sobre el tractament: s’han agafat les dades que oferia el Parlament de Catalunya (tenint en compte vots nuls, en blanc i a d’altres partits) i s’han passat per un simulador de la Llei d’Hont, amb un mínim del 5% per a entrar al consistori. I s’han plantificat en un gràfic circular. Això és tot el que se’ls ha fet 🙂

    i.

  4. Sí, amic, política ficció total.
    Aquestes dades són absolutament imaginatives i improvables.
    Salutacions

  5. Juan,

    Imaginades, sí.
    Improbables, no, i la prova la tenim als resultats de diumenge passat. Una altra cosa és que acabin essent així o no, però la probabilitat que s’hi acostin és més gran que zero i, per descomptat, més gran que a les darreres municipals.

    🙂

  6. Capgròs, és una qüestió de molta imaginació. per res imagino un escenari com aquest proposat.
    Que tot te les seves possibilitats? és clar. Però en el cas que ens ocupa, minses.

  7. No estic gens d’acord amb tu Juan 🙂

    A veure si tinc una mica de temps i faig una entrada complementària a aquesta on expliqui perquè crec que les dades que presenta en capgròs no són tan improbables.

  8. Juan,

    Vagi per davant que el que presento en aquesta entrada no és una opinió, ni m’agraden o desagraden els resultats.

    El que aquí hi ha són les dades en cru. Estic d’acord que extrapolar uns resultats autonòmics a les municipals no és molt legítim, però també és cert que en els darrers anys hi ha hagut un canvi força pronunciat en el nivell d’acceptació de les propostes de PSC o ERC (en negatiu) o de CiU i PP (en positiu). Això, i només això, és el que jo volia posar de relleu aquí.

    Espero amb delit l’entrada complementària del Badalona Bitàcola. I et convido a que aportis tu també arguments per a recolzar les teves afirmacions 🙂

  9. Porra ” AL LORO”…
    CIU guanya un altra vegada…
    PSC baixa,però no tant com les del parlament…
    PP segueix la tònica de les eleccions al Parlament..però ningú voldrà estar amb ell..
    ERC…no entraran al consistori…ni amb la gent que s´afegit ..”els ciutadans pel canvi” de reforç…res de res..
    CUP i SOLIDARITAT CATALANA…junts o sepàrats … faran mal a ERC…
    …faran mal a ERC…res mes…
    EN RESUM…ALCALDE :FALCÓ…TINENT ALCALDE: EN BIGOTIS DEL PSC…I JA ESTÀ…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.