Les consultes externes de l’Hospital de Badalona

Finalment l’ajuntament de Badalona ha fet marxa enrere i les consultes externes no es faran al solar entre Prim – Méndez Núñez – Seu d’Urgell i Margarida Xirgu, sinó que es faran al lloc on estan ara els Jutjats, a la cantonada de Prim amb Germà Juli.

El motiu d’aquest canvi d’ubicació és un conjunt de motius tècnics com ara el fet que el nou edifici havia d’estar enterrat i per tal que tingués un mínim de llum natural calia reduir força el nombre de metres quadrats disponibles, o això ha dit la gerent de Badalona Serveis Assistencials, Maria Àngels Cabezas: En el moment de redactar el projecte executiu de l’edifici previst ens hem trobat diferents dificultats tècniques, com ara que perdien metres útils per poder garantir que l’entrada de llum fos suficient. També l’entrada i sortida de vehicles de l’aparcament del nou centre era un problema.

Es posin les excuses que es posin, al final els veïns de Can Solei tenien raó quan deien que aquell no era l’espai adequat per fer aquest equipament. I no només per les dificultats tècniques: El solar dels jutjats, segons Cabezas, aporta nous avantatges, com ara «l’accessibilitat i la proximitat a l’hospital». I això que va haver qui es va riure dels veïns per aquest motiu…

Cal remarcar, que una de les queixes dels veïns de Can Solei és que l’ajuntament havia aprovat la ubicació de les consultes externes sense fer cap estudi de la idoneïtat del espai. Ara es demostra que els veïns tenien raó. I mira que hauria estat fàcil fer-ho bé!.

Bé, de savis és rectificar, així que hem de felicitar a l’ajuntament per ser capaç de fer-ho. La nova ubicació és millor, té una parada d’autobusos a tocar, una parada de taxis molt propera, el aparcament del Viver a 2 minuts…

Ara l’ajuntament té l’obligació de dignificar el solar. Una de les excuses que va posar l’ajuntament per vendre l’obra va ser que aquell solar estava en molt mal estat i que l’obra de les consultes externes era una bona ocasió per dignificar-lo. Bé, ara les obres no es faran, però l’espai necessita que s’arregli. El solar és de l’ajuntament, l’ajuntament ha de responsabilitzar-se d’ell i deixar-lo en condicions.

Finalment, la gerent del BSA diu que la nova proposta ha estat «ben rebuda» pels treballadors de l’hospital: «Saben que trigarem una mica més a disposar de l’espai definitiu però, a canvi, tindrem un edifici millor.»

La major part de la informació està treta de El Punt: Les consultes externes de l’hospital municipal es faran on hi ha els jutjats. Però també es pot trobar informació interessant a EcoDiario.es: El nuevo edificio de consultas externas del Hospital de Badalona estará en el solar que ocupan los juzgados

També es pot fer una mica de seguiment de la història amb les entrades que he anat publicant a Badalona bitàcola al llarg del temps.

15 thoughts on “Les consultes externes de l’Hospital de Badalona

  1. Per fi s’ha imposat el seny, que ja tocava!
    Quan ahir vaig llegir la notícia, a més d’estar contenta, també vaig sentir un cert…com t’ho diria? Bé, és igual. La cosa és que tot el què deia la Sra. Cabezas és el mateix què ens vam cansar de dir i repetir molts ciutadans, sobretot els de la zona afectada.
    Però bé està el que bé acaba, oi? 🙂

    Per cert, Badabit: ho penjaràs al fòrum Betulo, ja que ets un dels “quefes” del fil de Can Solei? 😉

    Marga

  2. Carles,
    no cal que t’amoïnis. He penjat la notícia al fòrum Betulo ara mateix. Sé que vas curt de temps. 😉

  3. Ara si que la ciutat de Badalona, tindrà unes consultes externes de l’ emblemàtic Hospital Municipal com ens mereixem tots, era un error fer-ho al solar interior sense comunicació ni prou espai. Ha costat però l’ esforç dels veïns, les reunions, el demostar i fer veure que aquell projecte no era encertat ha costat molt. Ara si que em de demanar que les consultes es fagin el més rapidament possibles, ja que la situació actual no és sostenible.

  4. Bé, crec que tots sortirem guanyant amb aquest canvi.

    Ara també faltarà veure què passa amb el solar interior on s’anaven a construir les consultes, ja que el barri no para de créixer i cada cop estem més necesitats de serveis.

  5. Moltissimes felicitats

    Ho heu aconseguit, i dic heu perque això és mèrit de quatre persones que desinteresadament porten lluitant ja fa molt de temps.

    Una abraçada

  6. Entenc que a partir d’ara la AA.VV de Can Solei es preocuparà també pel tram del carrer Prim on han d’anar les futures consultes externes.

    M’agradaria fer uns comentaris sobre el que has publicat Badabit.

    – En primer lloc, quan es va fer el projecte de les consultes externes, CiU va votar a favor. El projecte es va realitzar també gràcies a ells, encara que després presentessin esmenes. Ho comento perquè sembla que això misteriosament s’ha tapat i nomes esmentes els 3 grups municipals del mandat anterior.

    – A tots els que veien perjudicial la ubicació de les consultes al solar…no creuen que també sera perjudicial al carrer Prim? Es que al tram entre Germà Juli i Prim no hi ha trànsit? No hi hauria problemes de circulacio a la zona? No hi haurà preocupació per l’entrada i sortida de camions? En fi: hi ha moltes diferències perjudicials pel barri entre les dues ubicacions? Almenys a la zona del solar els veïns guanyaven un pàrquing que ara no tindrem.

    -Diuen que el que ha fet cambiar d’ubicació han estat motius tècnics….no seràn motius polítics?

    -L’AA.VV de Can Solei protestarà per la nova ubicació? Demanaran estudis de mobilitat? Faran manifestacions? Trucaran porta per porta a casa dels veïns de Can Solei?

    Mentrestant el solar continua sent un cau de merda i polseguera (ara ja no per culpa de l’Ajuntament eh Badabit), degut a l’incivisme de la gent que permet fer les necessitats del seu gos sense recollir-la i per l’estacionament de vehicles.

    Per tot això, donar les gràces a la AA.VV de Can Solei per aconseguir que al solar de Can Solei no hi hagi un equipament i el coloquin 100 metres enrere…

  7. Marc,

    Primer. L’AVV de Can Solei considera i considerava que el solar de Méndez Núñez/Seu d’Urgell/Margarida Xirgu no és un bon lloc per ubicar un equipament com el que es voliar fer.

    Segon. CiU, quan es va votar aquesta qüestió a l’ajuntament va votar en contra. Mira’t les actes de l’ajuntament si tens dubtes.

    Tercer. La responsabilitat de que el solar estigui en condicions continua sent de l’ajuntament que és el propietari.

    Quart. L’aparcament que es feia a les consultes externes era de rotació, no era un aparcament pels veïns. Tot i això, l’AVV va demanar que, en cas que l’obra s’acabés fent, una part de l’aparcament fos pels veïns. L’ajuntament mai va donar una resposta a aquesta demanda.

    Cinquè. No és el mateix fer passar camions de gran tonatge carregats de terra per un carrer de 4 carrils d’amplada com ho es el carrer Germà Juli, que fer-ho a un carrer estret com Seu d’Urgell. Cal dir que l’ajuntament tampoc va donar cap resposta a les peticions de l’AVV de com es farien les obres.

    Sisè. CiU, un cop al govern es va desmarcar de les peticions veinals. Jo ho vaig criticar a aquest mateix blog. Dubto molt que la decissió sigui política.

    Setè. L’AVV de Can Solei també es preocuparà per que les obres que es facin a la nova ubicació, sempre d’acord amb l’AVV de Dalt de la Vila, doncs aquest nou lloc està dins la seva àrea d’influència.

    Vuitè. L’equipament el fan 100 metres més a prop de l’hospital, al costat d’una parada d’autobusos, a 50 metres d’un aparcament municipal, amb llum natural, a tocar tres carrers. La nova ubicació és molt millor que el solar on s’havia plantejat fer abans.

    Nové. L’AVV continuarà lluitant per a que el solar de Méndez Núñez/Seu d’Urgell/Margarida Xirgu estigui en condicions. Però la responsabilitat de com està ara és únicament del propietari, l’ajuntament de Badalona.

  8. Marc, aquí tens l’enllaç a l’acta d’aprovació del “Pla especial de l’edifici de consultes externes de l’Hospital Municipal”, al ple de l’ajuntament de Badalona.

    T’extec dos paràgrafs:

    El Ple de l’Ajuntament de Badalona, en la sessió ordinària celebrada el dimarts 30 de gener, ha aprovat provisionalment del Pla especial per a l’assignació del tipus d’equipament i l’ordenació de volums de l’edifici de consultes externes de l’Hospital Municipal de Badalona, situat als carrers de Méndez Núñez i Seu d’Urgell.

    El dictamen s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals del PSC, ICV-EUiA, i ERC. El PP s’ha abstingut i el grup municipal de CiU ha votat en contra.

  9. Hola Badabit,

    dacord que CiU va votar en contra en el Ple. Però quan el sr. Falcó va reunir els veïns de Can Solei, li van preguntar perquè inicialment el seu grup municipal hi havia donat suport, i no va donar cap resposta. Si després hi va votar en contra va ser només per esgarrapar vots.

    En segon lloc, estic en desacord en que l’estat del solar sigui responsabilitat única de l’Ajuntament. També ho és dels veïns, sobretot dels incívics. L’Ajuntament en el seu moment va realitzar un projecte i aquest finalment no ha prosperat. Quant de temps haurem d’esperar ara per tenir un equipament? En els projectes que hi ha damunt la taula durant els pròxims anys no rascarem res per a aquest solar.

    La majoria de pàrquings a Badalona d’Enge$tur són de rotació. Ja sé que no haguessin estat propietat dels veïns, però almenys la majoria no continuaria donant vint voltes per trobar aparcament.

    Em mantinc ferm en que és una decisió política. Tant CiU com PSC no vol tenir cap tipus de conflicte amb l’Associació de Veïns i no tenen ganes de sortir en premsa per coses que els poden afectar negativament en futures eleccions.

    Potser la nova ubicació es de AAVV Dalt la Vila, però es ben clar i llògic que la nova demarcació afecta més als carrers de la confluència de Margarida Xirgu, Seu d’Urgell, Prim i Mendez Nunez que als carrers de Dalt la Vila.

    Personalment m’agrada la nova ubicació de les consultes, i també la trobo millor, encara que en l’escrit pugui semblar el contràri. Però també m’agradava l’ubicació del solar, on a curt termini hagués tingut millor aspecte que actualment. Ara tocara esperar i esperar…

  10. Marc,

    D’acord en que l’estat del solar no és responsabilitat única de l’ajuntament, com tampoc ho és que la plaça de Les Gavines estigui en l’estat en que està (el terra i el espai de jocs infantils), però si l’ajuntament no posa de la seva part mai podrà estar mínimament bé. En el cas del solar, toca fer una actuació que desfaci la sensació d’abandó que té aquest espai. Amb les consultes externes s’hauria fet aquest aquesta actuació, però per una banda s’hauria d’haver fet abans i per l’altre s’ha de fer encara que no es faci cap equipament allà. L’ajuntament no pot deixar un solar abandonat de manera indefinida.

    Un aparcament de rotació no és una solució pels veïns. Només és solució per les persones que venen a fer una gestió curta. Ni tant sols és solució per a la gent que treballa a la zona, perquè el preu és molt elevat.

  11. Crec que comencem a estar dacord en que no és una responsabilitat única, i que entre tots el solar fa pena.

    L’Ajuntament ha de garantir que estigui en condicions, però els ciutadans també han de tenir cura del solar i no malmetre’l.

    Últim, un bon exemple per il·lustrar-ho:
    Al bloc del número 8-9-10 van fer obres fa uns mesos a la part del darrera del seu bloc de pisos, on hi ha el solar. Les obres van consistir en encimentar la part dels baixos per tal d’evitar humitats. Doncs bé, totes les restes materials i plantes trencades, etc…han quedat al mateix lloc. Obviament que aquest fet és tan culpa de l’empresa com dels veïns per no comunicar a l’Ajuntament aquest fet. Invito els veïns que visitin la zona final del solar. Aquest matí hi havia un home fent fotos…

    Apa Siau!

  12. Marc, tens raó, però explica’m una cosa. Si ara a aquell solar haguessin les consultes externes, aquest no s’hagués produït? Perquè? I si en comptes de les consultes externes hi hagués una biblioteca com demanava l’associació de veïns? I una plaça amb un espai de jocs infantils?

    Torno a dir que mentre aquell espai estigui “abandonat” serà més fàcil que hagin actituds incíviques. I que no sembli abandonat és responsabilitat de l’ajuntament.

  13. Tots aquests equipaments que m’esmentés, m’agraden. Però a curt termini haguéssim tingut un equipament sanitari, ara ens haurem d’esperar uns quants anys.

    A dia d’avui, 21 de gener de 2009, a la contraportada del Punt Jaume Oliveras i Costa escriu un article relacionat amb el tema. Ja em diràs que et sembla, i si hi estàs dacord o no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada