Parcelas 15/16, el erial de Badalona

Un interessant article avui a La Vanguardia: Parcelas 15/16, el erial de Badalona

Todo era un lío. Seguramente la obra más importante que se hacía en aquellos años en Catalunya y la habían dejado en manos de gente poco experta. A menudo he pensado que todo se había hecho deliberadamente, para que no nos enteráramos de nada. Lo del puerto de Badalona es como el Palau de la Música a pequeña escala.

22 pensaments sobre “Parcelas 15/16, el erial de Badalona

  1. Si us plau Badabit, digues quines. Pot ser jo no tinc tota la informació.

    Gràcies

  2. Diu el senyor López de que de petit no podia jugar al badiu de casa seva perquè la contaminació atmosfèrica no li permetia. Jo soc dos anys més petit que ell. I vivia molt a prop seu, al carrer Monturiol, entre industria i Eduard Maristany. El badiu de casa meva no donava per jugar… Però van ser moltes les hores que vaig estar jugant al carrer i puc assegurar que ni contaminació, ni acidesa penetrant i persistent. Potser el badiu de casa seva tenia atmosfera pròpia, però en qualsevol cas, tal i com ho presenta, sembla que fos una cosa general de Badalona i no és així. I, a partir d’aquí, tota la resta del seu escrit, es pot prendre com una exageració i perd tota la seva credibilitat.

  3. I en tot cas … el port ha contribuit a disminuir la contaminació atmosfèrica?

  4. Bona Tarda !

    He trobat aixó, pot ser serveixi per aclarir dubtes.

    Badalona és declarada zona contaminada
    L’any 1979 es va crear la primera regidoria dedicada al medi ambient sota la responsabilitat del comunista Antoni Barbarà. Badalona patia aleshores una contaminació a la platja descomunal amb 14 col•lectors que hi abocaven brutícia provinent de les fàbriques. “El primer que vam fer va ser declarar la platja com a zona no útil per al bany i hi vam ubicar les primeres dutxes”. Barbarà va aconseguir accelerar la construcció d’un col•lector interceptor que portaria totes aquestes aigües a la depuradora. Al febrer de 1980, el Consell de Ministres escull Badalona com la primera ciutat declarada com a zona contaminada, el que va permetre rebre importants ajuts i tancar algunes de les fàbriques més contaminants. “Fins a l’any 1979, Badalona vivia d’esquenes a la platja”, diu Barbarà, però això també començava a canviar.

    http://www.eltotdigital.com/30-anys-d%E2%80%99ajuntaments-democratics-ii-un-retrat-de-la-badalona-de-1979/

    Victorp, no tinc temps de contestar tonteries.

    Salutacions a tots !

  5. Aniceto, la teva aportació no canvia res el que dic, al cap i a la fi, parla de contaminació a la platja, no a l’atmosfera.

    Per altra banda, curiosament, un dels problemes dels ports és la contaminació que generen a l’aigua….

  6. Al febrer de 1980, el Consell de Ministres escull Badalona com la primera ciutat declarada com a zona contaminada, el que va permetre rebre importants ajuts i tancar algunes de les fàbriques més contaminants. “Fins a l’any 1979, Badalona vivia d’esquenes a la platja”, diu Barbarà, però això també començava a canviar.

    Teniem fàbriques flotants ?

    http://www.eltotdigital.com/30-anys-d%E2%80%99ajuntaments-democratics-ii-un-retrat-de-la-badalona-de-1979/

  7. No, però el que feien era abocar tots els residus al mar:

    “Badalona patia aleshores una contaminació a la platja descomunal amb 14 col•lectors que hi abocaven brutícia provinent de les fàbriques.”

    No parla de l’atmosfera en cap cas, només del mar i la platja.

  8. Publicat al Diari el Pais, 01/08/1985

    Que seria del mon sense les hemeroteques.

    Zonas industriales
    Por otra parte, cualquier persona, natural o jurídica, pública o privada, podrá dirigirse por escrito motivado al alcalde o a los organismos autonómicos o de la Administración expresando razonadamente la situación de contaminación y solicitando la tramitación de expediente para la declaración o cese de zona atmosférica contaminada.En la actualidad los problemas más graves producidos por la contaminación atmosférica se centran en España tanto en las grandes zonas industriales como en grandes áreas metropolitanas. Los términos municipales de Avilés, Badalona y San Adrián del Besós, Cartagena, Huelva y Bilbao son áreas industriales que presentan importantes problemas de contaminación atmosférica. También hay que incluir en esta consideración las áreas urbanas de Madrid y Barcelona. Estos lugares ya han sido declarados zonas de atmósfera contaminada, lo que conlleva la posibilidad de acceder a diversas ayudas para actividades de descontaminación.

    La declaración de zona contaminada llevará consigo automáticamente un plan de medidas a adoptar tendentes a mejorar progresivamente la calidad del aire mediante la disminución de las concentraciones de dióxido de azufre y de partículas en suspensión hasta alcanzar al menos los valores límite.

    La vigilancia de la calidad atmosférica, cuya promoción y coordinación corresponde a la CIMA, se establecerá a partir de los datos suministrados por la Red Nacional de Vigilancia y Previsión de la Contaminación Atmosférica. Esta red fue creada en 1980 y en la actualidad se extiende por 53 núcleos de población correspondientes a 24 provincias.

    Los problemas ambientales atmosféricos proceden en España fundamentalmente de las emisiones de contaminantes de las centrales térmicas, de las fábricas de cemento y de las de alúmina. La presencia de plomo en la gasolina y la de compuestos de azufre en los combustibles empleados para la calefacción doméstica respresentan, por otra parte, la principal fuente del deterioro ambiental urbano.

    ——————-

    Touche !

    http://www.elpais.com/articulo/sociedad/PODER_EJECUTIVO/_GOBIERNO_PSOE_/1982-1986/PRESIDENCIA_DEL_GOBIERNO_1982-1986/Gobierno/rebaja/indice/niveles/permisibles/contaminacion/atmosferica/elpepisoc/19850801elpepisoc_12/Tes/

  9. Osti nen, és que no vols claudicar eh!, doncs bé continuem:

    “Al febrer de 1980, el Consell de Ministres escull Badalona com la primera ciutat declarada com a zona contaminada, el que va permetre rebre importants ajuts i tancar algunes de les fàbriques més contaminants”

    http://www.eltotdigital.com/30-anys-d%E2%80%99ajuntaments-democratics-ii-un-retrat-de-la-badalona-de-1979/

    Si al febrer de 1980 Badalona és escullida com a zona contaminada, vol dir que abans de 1980 ja ho era no ?. Si la Constitució és de 1978, i els Primers ajuntaments democràtics més o menys, no van tenir temps material de fer-ho abans… Vinga Badabit rendeix-te, siguis un cavaller i entrega la teva espasa…

    Un abraçada.

  10. No es tracta de rendir-se. Es tracta del que vaig viure durant 10 anys de la meva vida. Vaig jugar molt al carrer al costat de casa. I no recordo ni picors en la gola ni males olors contínues. Sí, de tant en tant hi havia mala olor. Però no era una cosa generalitzada.

    En molesta sobremanera aquesta mania dels polítics d’exagerar les coses per justificar-se. Si tot abans era molt, molt dolent, ells han fet meravelles. Però no tot era tan negre com repeteixen. Aniceto, tu també vivies a Badalona, oi? No sé la teva edat, però segur que eres al món a l’any 1980. Recordes que et piques la gola al córrer al carrer o al pati de la teva escola? Sigues sincer.

    A Badalona, abans de la democràcia es van fer bestieses. No cal negar-ho. Però no cal posar les coses més negres del que ho són en realitat, això només resta credibilitat al discurs. Clar que, potser, en realitat el discurs ja és per si mateix poc creïble i l’exageració només vol fer-lo empassable…

  11. Hola de nou !

    Si que hi era al mon a l’any 1980, i vivia al barri La Salut, certament nosaltres la contaminació no la viviam tant directament, doncs afortunadament m’he criat a la zona dels canons (Turó de Caritg), però el que diu el Francesc, badabit, ho diu perque ell al carrer Industria si que ho patia directament. De totes formes, de les reflexions que fa el més important no és aixó i tu ho saps.

    Respecte a la credibilitat del seu discurs, la seva sinceritat no en mereix cap dubte, i em crec el que explica i com ho explica, i el que va costar tirar cap endevant aquest projecte, encara que evidentment tot és millorable, però les circunstàncies del moment i l’entorn en que és trovaba, van donar lloc a aquells resultats.

    Salutacions i gràcies per aquesta conversa on-line. Gràcies.

  12. Benvolgut Carles,

    potser és hora que canviïs el nom del blog i el bategis de nou. “Badalona bitàcola” sembla que ha quedat obsolet.

    Què et sembla “Diàlegs amb l’Aniceto”? 😉

  13. Jo també. I compte, que no dic que no sigui interessant aquest diàleg, però la veritat és que quan els comentaris en un blog es converteixen en un “toma y daca”, doncs cansa una mica.

    El que no entenc és per què l’Aniceto no té, encara, el seu propi blog. Amb les coses que diu i de la manera com les diu, segur que tindria molts seguidors.

    Perquè no en tens de bloc, oi Aniceto? Almenys jo no l’he sabut trobar… 😉

  14. Hola Marga,

    No et possis gelosa, el que hi ha entre bitacola i jo, no és amor, ni odi, és una altre cosa ben diferent.

    Respecte al perque no tinc un blog propi, fonalmentalment és per dos coses, en primer lloc per que no tinc els coneixements ni el temps suficients per dedicar-li al seu manteniment.

    I en segon lloc no ho se si seria capaç del ser objectiu, i això és el que més em preocupa.

    Per altre banda blocs, com Betulo, Badabit, el blog d’Andreu Mas, el de Ferran Falcó, les cartes de comsensus i altres em donan la informació que necesito per estar al dia de les coses de Badalona a un cop de click, això sense parlar del hotmail, bendita era d’internet.

    De totes formes gràcies per la teva opinió de lectora atenta i reflexiva, sempre és d’agrair.

    Salutacions a tots i Bones Festes !

  15. Que en la operació urbanística del mal anomenat “front marítim” de Badalona hi han hagut irregularitats és una obvietat. Quan hi ha tant de diner en joc s’ha d’estar molt més atent.
    No s’ha fet bé, només cal passejar per la zona.
    Un port mort, que alguns diuen que era una vella reivindicació ciutadana. Sí, però no com s’ha fet. El port de Badalona no aporta res a la majoria de ciutadans de Badalona. I molt menys als pocs pescadors que queden. El port que reivindicava la ciutadania no era aquest.
    Blocs de pisos tocant al mar que fan barrera. En un entorn massa degradat.
    Milers de metres quadrats de runes i solars buits.
    Alguns pretenen justificar el projecte dient que abans era una zona contaminada on no s’hi podía viure. Jo no sóc ningú per qualificar res de tontería, però com a mínim em sembla agossarat. Més quan associacions ecologistes i degut a la construcción del port van situar a Badalona com un dels 12 punts negres del litoral català. http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/destrucci-n-a-toda-costa-2007.pdf
    Que els preguntin què en pensen a la gent que hi vivia al Gorg i els han fet fora de casa.
    Hem gastat massa esforços i diners per acabar obtenint un resultat que no és el que voliem, i ara ens tocarà gastar molts més diners i esforços per aconseguir que la zona algún dia tingui un aspecte presentable i que els qui van invertir millonades en propietats puguin algun dia treure’n algún rèdit.

    Bones festes de maig,
    Víctor

  16. Victorp,

    Lamentablement no disposses de tota la informació i per tant parles sense coneixement de causa.

    Temps al temps. Quan vulguis quedem un dia i et faig cinc cèntims, i si no tens massa temps per parlar fes una passajada des de la nova estació del metro del Gorg, fins a la zona on començarà el canal, i mentres estas passejant en direcció a Mar, mires a banda i banda de la nova Rambla del Gorg i t’imagines els pissos que aniram allà i la gent de Badalona i d´altres indrets que vindré a viure a la nova zona. Després et donas la volta i mires cap al turó de Caritg i mires el Màgic i els Hotels que hi hauran al seu costat, i t´imagines també l´escorxador habilitat i una biblioteca pública de la salut al seu interior.
    Et tornes a donar la volta i mires de nou cap al Port, amb el Canal fet, un centre comercial, amb gimnàs i piscina i un hotel de tres o quatre estrelles, i dintre del Port una escola de vela municipal i una sorpresa que ja és desvelarà i després mires cap Sant Adrià de Besos i veuras el nou Pont de Sant Lluc i a la seva banda de mar, noves construccions per als nous veins i a la banda de montanya com s`enderrocant els magatzems de productes xinessos actuals i en el seu lloc s`edifiquen pisos de protecció oficial i de vivenda lliure, al costat d´un equipament escolar nou, ja aprovat la nova escola Eduard Maristany Gorg, i si et tornas a donar la volta i mires cap a Mataró veures, l´edifici de la CACI, amb el seu projecte del Museu Nacional del Còmic, el Pont del Petroli i la Fàbrica Modernista de l`Anis del Mono, al costat del nou edifici de l`escola Progrés i del IES La Llauna i també molt a prop del nou Cap d`atenció primària de Progrés, que s`inagurarà al Juliol.
    Com diu un dels presidents que plega dintre de poc…… AL LORO QUE NO ESTAMOS TAN MAL…..

    Salutacions a tots !

  17. No nos describes -Aniceto-que es lo que ocurrirá con las chimenéas. Que Sant Adriá intentará que Badalona se comprometa en el tema,es sabido. Pero…,algo debes saber y no nos lo dices.

    Lo cierto es que en el entorno que “pintas” las chimenéas puedan quitar ó dar muchos enteros…

    Saludos.

  18. Hola Carles,

    De moment la part del complexe que correspont a Badalona, s’està desmantalant des de fa un mes. Aquesta part va des de la pared de FECSA-ENDESA, amb el carrer Mar Negre fins a la primera Xemeneia, i/o edifici de Turbines.

    I per altre banda estic amb tu no és el mateix, amb o sense Xemeneies, per altre banda la gent de Sant Adrià ignora que si és conservan las Xemeneies el complexe esportiu de La Platja, que hi ha al costat dels capms de futboll, pistes de tenis, pisicina, pistes de basquet, gimnàs, es perd…, ja que la conservació de les xemeenies restan edificabilitat i per tant els pissos que Sant Adrià de Besos vol fer aniram a sobre del complexe esportiu.

    Declaracions de l’Alcalde Canga al novembre del 2.007

    “Canga no va donar cap pista sobre les característiques dels futurs habitatges però va anunciar que l’actuació inclourà nous equipaments i que el camp de futbol i el complex esportiu que hi ha a la zona podrien quedar afectats. «Estudiarem si hem de traslladar o renovar aquestes instal·lacions», va dir.” Publicat al Diari el Punt 06/11/2007″

    Salutacions a tots !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.