Sembla una realitat si tenim en compte el que es va dir dimarts al ple municipal:
L’alcaldessa no va intervenir en aquest punt. Sà que ho va fer el president del grup municipal de CiU, Ferran Falcó, que va qualificar l’aprovació inicial de dimarts de «comèdia» ja que, segons va denunciar, «la gent ja té emparaulats locals i habitatges a la zona quan, a priori, l’operació no està ni aprovada».
En resum la cosa ve a ser que es podran construir edificis de 6 plantes als carrers Anselm Clavé (banda muntanya) i de la Creu (banda mar) aprofitant que a l’altra banda del carrer tindran una gran plaça.
Per un cop (i sense que serveixi de precedent) no em sembla malament una d’aquestes macrooperacions immobilià ries (no puc dir urbanÃstiques) de l’ajuntament. Soc conscient que s’han de fer pisos i crec que és millor que es facin al voltant d’una gran plaça que no a ran de mar. Hem de reconèixer, però, què és molt més agradable una ciutat d’edificis “baixos” que no una urbe de grans pisos. Però tot no pot ser…
Més informació a “el Punt”: El govern de Badalona acorda envoltar l’illa Fradera d’edificis de sis plantes
Actualització (31/3/06):
Apunta VÃctor als comentaris que l’ajuntament obligarà als veïns a acceptar aquesta operació immobilià ria. Si és aixÃ, estic d’acord amb ell que no és una bona manera.
Per altra banda, també apunta VÃctor el fet que s’incrementarà substà ncialment el nombre de famÃlies vivint a la zona. Aquest és un punt que l’ajuntament no acostuma a tenir present i pot afectar, i molt, al funcionament dels serveis públics, especialment els sanitaris.
A més, avui ha sortit més informació a “el Punt”:
- Els nous afectats de l’Illa Fradera denuncien la falta d’informació
- La meitat dels veïns ja han venut
- Els nous afectats de l’Illa Fradera recelen del projecte
D’aquests articles s’extreuen frases força interessants com:
sembla ser que ja hi ha una trentena de propietaris que han tancat la venda del seu immoble
Al centre de Badalona hi ha qui assegura que, fins i tot, ha vist plà nols de les noves promocions, quan el projecte ni tan sols ha rebut l’aprovació definitiva.
Les associacions de veïns del Centre i Coll i Pujol, per la seva banda, tampoc no combreguen amb l’alçada aprovada, alhora que exigeixen novament que es defineixi el futur de l’Illa Fradera.
Tot plegat resulta, si més no, curiós, però realment tenen raó les associacions de veïns al demanar que abans de fer cap promoció immobilià ria, abans l’ajuntament hauria de clarificar el futur d’aquesta plaça a curt termini.
Badabit,
Crec que el fet de construir edificis de sis pisos d’alçada on ara hi han cases baixes, a priori, no és el pitjor d’aquest cas.
El pitjor, és que l’ajuntament ho imposi.
És a dir, que no deixin escollir als veïns, i que segurament se’ls pagaran les seves vivendes molt per sota del preu de mercat, ja que es veuran obligats a marxar de casa seva, i que els únics que faran negoci seran els constructors i promotors.
A més, el nombre de famÃlies es multiplicarà potser per 10 i això requereix millorar i ampliar infraestructures (aparcament, clavegueres, ambulatori, guarderia, xarxa elèctrica, serveis de neteja, …), i ja sabem com actua l’ajuntament en aquest casos.
Salutacions,
VÃctor
No es correcte sota cap punt de vista. Una alçada de 6 pisos no s’adiu de cap manera amb les caracterÃstiques del entorn.
Aquestes operacions urbanistiques de edificis pantalla que amaguen barris antics de poca alçada tenen dues consequencies ben conegudes: Pifia estètica en la transició d’alçades i pifia diguem-ne “cultural” per la perdua d’identitat del barri i de la ciutat. Se n’han fet a totes les grans ciutats (veure la Barcelona de Porcioles, per exemple a Grà cia) però entenia que a aquestes alçades ja no s’en feien. Tenim exemples fets a la ciutat (Av. Martà Pujol, Rambla Sant Joan) a la epoca franquista on la convivència de les alçades de la especulació amb les alçades més racionals autoritzades actualment es un nyap que sabem que no podrem resoldre en moltes generacions. La solució evidentment no pot ser tornar a la visió equivocada que ha fet que tinguem la ciutat que tenim, plena de parets mitjanceres imposibles fins i tot a llocs emblemà tics com Dalt la Vila.
És especulació salvatge, perdua d’identitat, perdua de qualitat de vida dels ciutadans i consolidar Badalona en el circuit de vergonyes urbanÃstiques que ens ha identificat arreu del mon amb la penya i l’anis del mono.
Laurent, tens raó en moltes de les coses que dius al teu escrit, aixà que no et discutiré res 🙂 Només si que crec que toca una pregunta. Quantes plantes creus tu que seria addient fer en les noves edificacions que es puguin fer a aquells carrers?, 3, 4 potser?
Grà cies per la teva aportació!
Bona pregunta…
La imatge de la plaça amb cases de planta baixa i prou és molt maca, si és pogues triar jo no ho dubtaria. També era molt maca la imatge del carrer Indústria des dels solars que s’han edificat amb les noves promocions. A veure si queda la plaça on estava Cristalleries Sant Miquel i l’altre al costat de la promoció de Colonial i no donen 6 plantes d’alçada al carrer Indústria i podem seguir gaudint d’aquesta qualitat de paisatge.
Tornant a la Illa Fradera, tant a la banda de mar (per exemple aigües de barcelona) com a la de muntanya ja tenim algunes edificacions de planta + 2 o + 3, aquest podria ser per tant el mà xim (almenys no anar a pitjor!).
A qualsevol persona amb un mÃnim de sensibilitat per l’estètica li demano aquest exercici: Mireu al nord i al sud desde aproximadament el centre de la futura plaça: Al sud veureu un edifici molt estret amb una alçada fora de tota proporció amb l’entorn; al nord veureu com l’edifici color crema encara en construcció (remodelació de l’antiga botiga de Mobles Badalona) sembla que té una façana coherent amb les del costat però a dalt de tot coronada amb parets llises sobre la façana: Semblen una, dos, fins a tres alçades lleugerament endarrerides amb un impacte visual lamentable, per si mateixes i sobre tot respecte a dreta i esquerra: Aquà ja teniem les sis plantes però no hi ha hagut prou.
Fet aquest exercici ja em direu si d’alguna manera no estem repetint els errors del passat.
Mentre es guanyin diners carregant-se el paisatge urbà i no hi hagi sensibilitat per aquests temes, anirem a pitjor. Pel que es veu a l’hora de intentar millorar les coses els que poden fer-ho s’estimen més abordar questions més populistes, més fà cils de traduïr en vots i més inocues pels interessos econòmics particulars.
Dues coses. Badalona fa temps que repeteix errors del passat. Malauradament a aquesta ciutat no s’ha pres nota del creixement indiscriminat dels anys 60 i ara s’està fent una cosa semblant, construint edificis de més de 10 plantes en llocs on fan mal a la vista.
Però als voltants de la plaça que s’ha de fer a Can Fradera crec que no faria mal fer edificis de 4 plantes. Tinc present la Plana amb els edificis que hi ha al voltant que deuen tenir, més o menys aquesta alçada.
Ara, estic d’acord amb tu que els edifics a diferents alçades fan lleig i que, segurament, 6 plantes siguin masses.
Ara, tal com està actuant l’ajuntament a altres llocs de la ciutat (al port 12 plantes, a l’avinguda Navarra 12 plantes, a Canyadó 10 plantes) no crec que es conformi amb 3 o 4…