El port: un gran error

El que ens van vendre al 2004: El port de Badalona tindrà un “bypass” que permetrà el pas de sorra d’una banda a l’altra per tal d’evitar que la platja que hi ha al sud es quedi sense sorra.

El que tenim avui: El “bypass” no es va fer i la platja al sud del port s’ha quedat sense sorra.

El que ens van vendre al 2004: El port tindrà una part pels pescadors de Badalona.

El que tenim avui: Els pescadors descontents perquè el port no reuneix les condicions per a que ells puguin treballar. Ara, al 2010 i amb un nou gerent, l’alcalde diu que potser es fa la llotja que des de fa anys demanen els pescadors… Ja veurem!

El que ens van vendre al 2005: Lo inmediato es la comercialización de 4.000 m2de tiendas náuticas y de más de 5.000 de restaurantes y bares. Alguno de copas, pero ni una discoteca. Los promotores quieren un ocio familiar y diurno

El que tenim avui: Serra obre la porta a la instal·lació de locals d’oci nocturn al port de Badalona.

Acabo amb una aportació que va fer un senyor de Mataró a l’any 2004 a un debat que va organitzar el Casal Antoni Sala i Font:

  • El port de Mataró no és viable econòmicament i l’ajuntament ha hagut d’aportar diners
  • També tenia previst fer un “bypass” que encara no s’ha fet
  • Els “possibles” beneficis del port no poden pagar el cost que representa la regeneració de les platges. Regeneració que cal fer perquè és una demanda social i que es paga amb diners públics.
  • El port de Mataró no ha aportat res a la ciutat. Mataró no ha canviat ni s’ha dinamitzat amb el port.

La diferència fonamental és que a Badalona la platja no es regenera.

6 pensaments sobre “El port: un gran error

  1. Jo em conformaria amb un “bypass” per als cotxes i vehicles rodats en general.

    Encara no entenc sota quina lògica es va permetre que un carrer quedes tallat a benefici del port, i que per a poder continuar el teu trajecte de Badalona a Sant Adrià o viceversa, hagis de pagar el peatge de l’aparcament.

    Increïble.

  2. Sí, ciertamente: Badabit -con su forma de escribir acostumbrada- precisa y concreta-; “pinta” la triste realidad de…¿nuestro? puerto.De lo que se pretendió y de lo que -hoy-es…

    Y es que “ése” fiasco. Ese “capricho” nunca fué nuestro. De la Ciudad. De su vida y sentir cotidianos…

    Se realizó allí donde -desde siempre- ha sido tierra de nadie. Tierra sin el menor pálpito ciudadano. Y es que un puerto pesquero-deportivo, está ó estará “vivo”; si forma parte de la Ciudad que así lo pretende…Y ¿nuestro? puerto es ajeno a la Ciudad y a los ciudadanos de Badalona. Al menos; hoy por hoy…

    Su acceso ni es agradable, ni fácil. Su oferta -fuera de los própios amarres- nula. Su dinámica, inexistente…¿Puede -todo éllo-cambiar.? Pudiera: Si el entorno urbanístico que falta por realizar -de una vez- se hace. Y si el tan deseado paseo marítimo -por fin- se termina. Quizás entonces sí. Entonces y a través de un urbanismo agradable; la Ciudad -sus ciudanos- quieran hacerlo suyo…

  3. Benvolgut Badabit,

    Construir un Port no és gens fàcil, i més el nostre que és va realitzar per fases i de les quals encara resta una part, com tots sabeu . L’aposta que és va fer des de l’Administració local, per tirar cap endavant aquest projecte, ja saps que al meu entendre va ser encertada, per varies raons:

    1.- Per intentar obrir la Ciutat al Mar, mitjançant l’eix que havia de constituir la nova centralitat del Gorg, formada per el turó de Caritg, el Màgic Bdn, la nova Rambla del Gorg, el Canal i finalment el Port, amb tots els seus accessos, sense aixecar la via del tren.

    Això permetria que la gent podria caminar des de el barri de la Salut, Lloreda, LLefia, el Gorg, en un Passeig agradable que finalitzaria al Port, i als seus serveis que en un futur prestarà.

    http://arquitectes.coac.net/sola-morales/badalona.htm

    http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/2099.1/3379/6/40037-6.pdf

    http://www.raco.cat/index.php/Espais/article/viewFile/91807/169983

    2.- La realització d’aquest projecte hauria de comportar la potenciació de la pràctica de les activitats nàutiques a la nostre ciutat, mitjançant la creació d’una escola de Vela tal i com estava projectada en el projecte inicial, projecte sobre el que s’està treballant en l’actualitat. De fet l’activitat del rem a adquirir una gran importància, i algunes escoles de l’entorn començant a oferir activitats nàutiques els seus alumnes.

    Escolteu si us plau les declaracions de l’Ambros (Club Nàutic Badalona ) al minut 2,45

    http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D-NQOw3VmbCU

    La importància de la nàutica a l’esport escolar a Badalona

    http://aeeiesb7.blogspot.com/2008/10/projecte-dactivitats-nutiques.html

    I això, és no més un inici.

    3.- El desenvolupament del Port de Badalona, ha d’anar unit a la consecució del trasllat de la via del tren a l’interior, si és cert que això portarà un temps però no hem de desistir, de fet hi ha alguns partits que en el seu programa ja tenen aquesta fita com un dels seus objectius.

    En el bloc d’Andreu Mas, en la seva última entrada també parlar indirectament d’aquest tema i al qual jo he afegit un comentari al respecte.

    http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/161241

    4.- Els Pescadors han de recuperar la Llotja i la tradicional subhasta del Peix, de fet no va ser el Port el que els va fotre fora, que també (anterior conseller delegat), si no que la puntada la van donar els peixaters badalonins, amagats darrera la Federació Catalana de Peixaters. Jo personalment he reclamat la seva tornada al Port en situacions que garanteixin el desenvolupament de la seva activitat, i crec que l’actual conseller delegat de Marina Badalona també està d’acord.

    http://www.tv3.cat/videos/1450599/Tanca-la-llotja-de-Badalona

    5.- Certament la Platja de la Mora ha patit les conseqüències que és deriven de la construcció del Port amb la seva pèrdua de sorra, però no és menys cert que des de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament son coneixedors del problema i sens dubte quan sigui possible és posaran els mitjans per solucionar-ho.

    Hem de ser pacients en el desenvolupament d’aquesta infrastructura i realitzar aportacions constructives al nou equip que dirigeix Marina Badalona, que és plenament conscient dels errors del passat i els encerts que han estat molt més que els errors. El meu suport els treballadors de Marina Badalona, i el seu actual conseller delegat. Temps al temps

    Gràcies i Salutacions a tots!

  4. Aniceto,

    Et responc a alguns dels punts:

    1.- Per obrir la ciutat al mar no calia fer un port. De fet, el port allunya la ciutat del mar, dons posa una infraestructura de formigó entre la ciutat i el mar. Els ciutadans no poden accedir al mar des del port.

    Per altra banda, per caminar cal un passeig. Per sobre del canal no es pot caminar.

    4.- El port es va fer sense els espais promesos als pescadors. La llotja era un d’ells. Si els van fer fora del espai que tenien abans, entre altres coses és perquè no tenien l’espai adequat que se’ls hi havia promès abans de la construcció del port.

    5.- Molt maco. El port fa maltbé la platja i els ciutadans de Badalona hem de pagar per arreglar-ho.

    I és que la feina mal feta és un sac sense fons que paguem els ciutadans.

  5. Benvolgut Badabit,

    L’únic que allunya, com tu dius la ciutat del Mar, no és el Port, si no les maleïdes vies del tren. El dia que aquestes vies passin soterrades a l’interior de la ciutat com és el cas de la Ciutat de Barcelona, ja em diràs.

    Respecte a la manca de sorra a la Platja de la Mora, tot arribarà, poc a poc.

    De totes formes Badabit, abans de l’estiu ja veures com el Port fa una nova aposta per ell i per la ciutat.

    Salutacions a tots !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.