Escoles Bressols municipals, clarament insuficients

Llista d'escoles bressol municipals badalona amb mapa d'ubicació

A rel de la campanya 2011 de preinscipció a les escoles bressol públiques de Badalona (PDF), que s’inicia el proper 2 de maig, val la pena fer un breu comentari sobre la, al nostra parer, manifesta insuficiència del nombre d’escoles bressol municipals que hi ha a la ciutat.

Una comparació ràpida: Mataró, amb 122.905 habitants (padró municipal 2010), té 8 escoles bressol municipals; Badalona, amb 218.886 habitants (padró municipal 2010), en té 5. A Mataró hi ha una escola bressol municipal per cada 15.000 habitants; a Badalona una per cada 27.000. Pràcticament la meitat.

A banda d’això, i com es pot veure al plànol, no és només que n’hi hagi poques, sinó que totes es concentren (és una manera de parlar) a la zona nordoest de la ciutat. Tot i que això té una lògica que compartim — al nostre entendre basada en els nivells socio-econòmics dels seus respectius habitants — això no treu que tota la zona de la costa (des de La Mora fins Manresà), i la immediatament adjacent (del Gorg fins a Guixons), així com Pomar i Canyet, no tenen escoles bressol municipals al barri.

Tres reflexions ràpides:

 • Els estudis científics de psicòlegs, biòlegs i educadors demostren, de forma contundent, que l’edat on l’educació té un major impacte és dels 0 als 3 anys, i decreixent al llarg dels anys. I, no obstant, els estudis també demostren que els diners per persona que gastem a Espanya van en proporció inversa (gastem més en universitaris que en primaria). És, doncs, molt necessari invertir en escoles bressol i de primària com a mesura educativa d’alt impacte.
 • Més enllà de la qüestió pedagògica o educativa, la cura dels fills té un altíssim impacte també en l’activitat econòmica. En funció del cost de l’escola bressol, es desencadenen una sèrie d’efectes en cadena que redunden en l’economia de forma directa: disminueix el poder adquisitiu de les famílies i, amb ell, el consum, amb el que es perjudica l’activitat econòmica de l’entorn; es retiren del mercat persones en qui, de forma col·lectiva, hem invertit en la seva formació, perdent-se capital humà; es perjudiquen les classes mitjanes i baixes, incrementant-se les desigualtats socials i econòmiques, amb l’efecte colateral de, una vegada més, reforçar l’efecte de disminució del consum agregat, etc.
 • Per últim, i no per això menys important, l’estadística també mostra que els efectes negatius impacten especialment (i per variar) en la dona, incrementant-se les desigualtats de gènere.

Per raons educatives, econòmiques o de gènere, invertir en escoles bressol municipals sembla una bona idea. Ara que tindrem eleccions municipals, què en pensen els candidats al respecte?

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, van néixer a Badalona 2.614 nens durant l’any 2009. Quantes noves places hi ha a les escoles bressol municipals cada any? 100? 200? Què passa amb els altres més de 2000 nens que neixen cada any?

Quant a Capgròs

També conegut com Isma, el Capgròs és possiblement el col·laborador de Badalona Bitàcola que més valor aporta al blog. Més fins i tot que el seu administrador!

6 pensaments sobre “Escoles Bressols municipals, clarament insuficients

 1. Totalmente de acuerdo. Como caso particular se puede observar que la Nero Nas da servicio a una población de más de 60000 habitantes (Llefià y La Salut), y encima con solamente un aula para cada grupo.

 2. Què passa, demanes? Doncs t’ho respon el mateix web de l’Ajuntament:

  ESCOLES BRESSOL PRIVADES

  Com a centres d’educació infantil compten amb l’autorització del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

  LLAR D’INFANTS NIRO NERO

  Districte: 2 ninonero@nino-nero.com

  LLAR D’INFANTS ARCO IRIS

  Districte: 5 arcoiris23@hotmail.com

  LLAR D’INFANTS ASTÈRIX

  Districte: 3 asterixbadalona@terra.es

  LLAR D’INFANTS BABAR

  Districte: 5 natycc19@hotmail.com

  LLAR D’INFANTS BABUS

  Districte: 8 babus@babus.es

  LLAR INFANTS BADIU

  Districte: 3

  LLAR D’INFANTS BAMBI

  Districte: 4

  LLAR D’INFANTS CULTURAL

  Districte: 5 cultural@culturalbadalona.com

  LLAR D’INFANTS EL PATUFET

  Districte: 1 patufet77hotmail.com

  LLAR D’INFANTS EL TARONGER DEL VAILET

  Districte: 7 a8048538@xtec.cat

  LLAR D’INFANTS ELS PETITS

  Districte: 1 elspetitsguarderia@wai.com

  LLAR D’INFANTS LAIETÀNIA

  Districte: 7 a8001297@xtec.cat

  LLAR D’INFANTS L’ESTEL

  Districte: 7 lestel1@hotmail.com

  LLAR D’INFANTS MAINADA

  Districte: 5 alinarfa@hotmail.com

  LLAR D’INFANTS PICAROL

  Districte: 4 a8051823@xtec.cat

  LLAR D’INFANTS RIALLES-2

  Districte: 7 dolorsbennasar@hotmail.com

  LLAR D’INFANTS SNOOPY

  Districte: 7 snoopyannaibanez@gmail.com

  LLAR D’INFANTS SOL SOLET

  Districte: 7 rafisolsolet@gmail.com

  LLAR D’INFANTS TABALET

  Districte: 1 escolatabalet@hotmail.com

  LLAR D’INFANTS TAM-TAM

  Districte: 6 info@eltamtam.com

  LLAR D’INFANTS VALONSADERO

  Districte: 1 marisol@valonsadero.net

  LLAR D’INFANTS WALT DISNEY

  Districte: 1 info@llardinfantswaltdisney.com

  LLAR D’INFANTS CANGURO

  Districte: 8 http://www.guarderiascanguro.com

  LLAR D’INFANTS PETITS GENIS

  Districte: 8 belen_inves@hotmail.com

  http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal%3bjsessionid=Mp0bNmgKDJSw9RdThHXMHG8nDP2vbHLSFFJf9tZPx0LPJGg11nLL!-1047104531?_nfpb=true&_pageLabel=contingut_estatic&dCollectionID=707#wlp_contingut_estatic

  I no estic segura que totes puguin absorbir aquests 2000 infants; però és que a més a més, no tots els pares poden pagar-ne una de privada, encara que visquin a “tota la zona de la costa (des de La Mora fins Manresà), i la immediatament adjacent (del Gorg fins a Guixons), així com Pomar i Canyet”

  Sí, realment serà revelador saber què en pensen els candidats a l’alcaldia sobre el nombre, les places i la ubicació de les escoles bressol municipals a la nostra ciutat i de quina manera es pensa resoldre’n el dèficit galopant.

 3. No hi ha places suficients per a tots el nens per que preferim gastar-nos els calers en que tinguin un lloc per deixar el vaixell quan siguin grans, per exemple.
  D’altra banda, si no hi han places suficients, el criteri ha de ser les possibilitats econòmiques de cada família, pel fet de viure a determinats barris ningú ha de donar per suposat que pots pagar una escola bressol (encara que jo segueixo dient-li guarderia).
  Salut,
  Víctor

 4. Si fos el vaixell, rai. El pitjor per a mi és el canal, al que no acabo de trobar-li cap sentit. I, en la meva opinió, l’Ajuntament ha estat incapaç d’explicar-ne l’impacte econòmic i social.

  🙁

 5. Doncs ja tens raó ja Miguel. Al cap i a la fi, en menys d’un any tindrem una nova biblioteca a Canyadó, on originalment havia previst fer una escola bressol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.