Impressionant l’informe que ha fet la CUP sobre el que cobren els cà rrecs polÃtics a Badalona, inclosos cà rrecs de confiança. Faig un extracte de les coses que més m’han cridat l’atenció, però val la pena llegir-lo sencer (les negretes són al original)
s’observa com un municipi amb una població similar com és Terrassa (206.245 habitants) té només 7 cà rrecs de confiança. Badalona, per contra, amb 215.329 habitants, té 58 cà rrecs de confiança.
que cada regidor/a cobra més de 400 euros/hora d’un Ple municipal, i això que la gran majoria ni tan sols han d’obrir boca. Només hi són, voten i cobren.
Cal remarcar que els cà rrecs de confiança cobren una mitjana de 3.771 euros al mes. Un sou que dobla amb escreix el salari mig català .
Si mirem la posició de cada partit polÃtic, el PSC-PSOE, amb el vist-i-plau dels diferents socis de govern que li han donat suport, ha estat històricament el gran beneficiari d’aquesta polÃtica. Moltes són les persones que després de fer feina de milità ncia al partit aconsegueixen la seva recompensa en forma de lloc de treball, estable i molt ben remunerat.
CIU, estant a l’oposició l’any 2005, exigia l’eliminació de 16 dels 51 cà rrecs de confiança. En concret, trobava totalment innecessaris els cà rrecs de coordinació de les delegacions i de programes. Des de llavors, amb CIU tres anys al govern, els cà rrecs de confiança enlloc de disminuir-se han augmentat, ara en tenim 8 més!
ERC, amb un sol regidor escollit, és dels qui més rendiment en treu pel seu propi partit. Al pacte de l’equip de govern aconseguia “el permÃs†per contractar fins a 5 militants del partit.
Iniciativa i el PP, a l’oposició, fan el doble joc. Els “ecosocialistes†han estat responsables directes de l’augment desbordat dels cà rrecs de confiança des de les seves poltrones a l’equip de govern fins el 2007. I el Partit Popular de tant en tant envia comunicats posicionant-se en contra, però als primers plens del mandat, de juny i juliol de 2007, no va tenir cap problema en votar a favor. I avui dia, cenyint-nos al darrer Ple del 26 de gener de 2010, cap d’aquests dos partits tampoc s’ha manifestat en contra d’aquestes partides.
El document el podeu trobar juntament a un interessant resum de e-notÃcies aquÃ: Badalona necessita sis tinents d’alcalde?
…SÃ, pero más que “impresionante” -dirÃa yo- el informe del CUP resulta oportunista. No obstante (también dirÃa yo) “si la oportunidad y el buen fin, se dieran la mano…¡ estupendo”.!…¿Será -ahora- cual digo.?
¿Será el CUP -si llega a responsabilidades de gobierno- quién elimine la mayor parte de cargos de confianza y sitúe los sueldos,dietas,etc. de nuestros polÃticos; en lÃnea de normalidad si se compara con las retribuciones que recibe un cargo medio, en la empresa privada.?
…Y es que oportunidad y consecuencia -no siempre- caminan de la mano ?verdad.?
Hay que verlo. Hay que verlo…Además de decirlo.
Saludos.
Ofensiu e insultant per a tota la ciutadania.
I el pitjor és que és legal, per tant no es tracta de qui hagi en un moment donat a l’administració, si no que hi sigui qui hi sigui pot fer i desfer el que li vingui en gana.
Legalitat i ètica no sempre van de la mà .
Salutacions,
VÃctor
La definició d’oportunisme és la següent: “m. [LC] [PO] PolÃtica subordinada a les oportunitats o a les circumstà ncies.” La definició s’ajusta al què normalment entenem per oportunisme, i aquest informe de la CUP no s’hi ajusta gens. No és correcte de qualificar-lo d’oportunista, doncs.
Per altra banda, els fets són els fets. Més enllà de la legitimitat d’enxufar gent de partit (de la seva “confiança”), que fa feina de partit, a Badalona aquest fenomen lamentable és produeix d’una forma evidentment excessiva. Només cal revisar les comparacions amb d’altres ajuntaments de poblacions similars, i de poblacions de l’entorn. Les quals poblacions sovint són governades pel s mateixos partits.
AixÃ, doncs, no és només que el denomen sigui criticable (que ho és, i molt) sinó que a Badalona aquest té proporcions d’escà ndol. Quan l’Ajuntament retalla partides pertot arreu, trobo que és oportú (no pas oprtunista) de criticar tota aquesta colla de vividors i enxufats que són els anomenats cà rrecs de “confiança”.
Cà rrecs que, recordem-ho, no ha escollit el poble, ni tampoc no són llocs de treball per benefici públic. No hi ha hagut cap prova d’accés, no hi ha cap control popular. Només són de “confiança” dels respectius partits.
Això, emmarcat en el conjunt d’excessos que hi ha al nostre ajuntament (calen nou tinents d’alcalde?), tots en el mateix sentit de gratificar econòmicament el no-res, s’havia de denunciar.
En aquest sentit, trobo que cal felicitar la CUP per aquest informe. I prendre nota del rostre que té la casta polÃtica (per altra banda, una casta d’allò més cutre) de la nostra ciutat.
A mi m’és personalment igual si l’informe de la CUP és oportunista o no.
En canvi, trobo que és oportú, com sempre són oportuns la transparència i el rendiment de comptes.
Dit això, benvinguts siguin informes com aquest cada dia.