Ferran Falcó, l’oposició lleal i les consultes externes

Fa ja uns dies (el 3 de gener per a ser exactes), en Ferran Falcó escrivia al seu blog, a una entrada titulada La insuportable lleugeresa de l’ésser, sobre l’oposició. En ella venia a dir que l’oposició a de ser lleial on entenc que, bàsicament, no pot jugar brut.

Res a dir sobre el tema en sí, però en aquest escrit en Ferran deia algunes coses que em van sobtar:

Nosaltres ho vàrem fer, per exemple, portant al contenciós administratiu la prova pilot a La Vallensana. O mobilitzant el veïnat del Gorg davant les ocupacions al barri i la deixadesa municipal, o donant informació i oposant-nos a l’edifici de consultes externes que es farà a Margarida Xirgu.

Mai he tingut clar que en Ferran s’hagi oposat en cap moment a l’edifici de consultes externes. Que va donar informació als veïns (informació que hauria d’haver donat el govern) és veritat, que s’oposés… I, en qualsevol cas, tampoc sembla ara (que està a l’equip de govern) que estigui massa en contra.

Diu més coses però.

I en el tercer, la informació va ajudar a crear una associació de veïns en un lloc on no n’hi havia, va obligar al govern a donar més informació, i va permetre un Pla Especial que farà possible aquest equipament havent generat més debat i informació de la que hi hagués hagut sense la nostra intervenció.

És veritat que la situació (més que no la informació) va generar que sorgís un grup de veïns decidits a impulsar una associació de veïns en un lloc on no hi havia (la de Casagemas, que teòricament era per barri la que tocava, no arribava), però sobre aquest Pla Especial de que parla, la veritat és que no sé ben bé que és 🙁

No acaba aquí la cosa. Una de les queixes dels veïns és que s’ha pensat en fer dues plantes d’aparcament a aquest nou edifici (de 4 plantes soterrades i una a sobre) i l’entrada i la sortida s’haurà de fer per un carreró, sense que en cap moment l’ajuntament s’hagi plantejat com afectarà l’entrada i sortida de cotxes a la situació viària del barri, bastant dolenta ja de per sí. No em sembla (i es ben possible que estigui equivocat) que en Ferran s’hagi preocupat massa per aquest tema. Però es que, de fet, per estar en contra, sembla molt a favor… 🙁

I ja que parlo del tema. Al seu moment ICV es va mostrar a favor de les consultes externes a la ubicació que proposa l’ajuntament. Tot i això, coneixent l’opinió dels veïns haurien quedat molt bé fent un seguiment de com s’estan fent les coses, especialment aquelles que tenen solució, com el tema de la circulació de camions quan comencin les obres (han de sortir per un carreró), o la circulació de cotxes un cop el centre comenci a funcionar. No han dit res, potser per què prefereixen dedicar-se a altres barris amb més possibilitats de tenir vots? o pot ser per lleialtat opositora?

Soc plenament conscient de que en aquest tema no soc gens objectiu, però tot i que a mi no m’afecta directament, em preocupa l’absolut desinterès que ha demostrat l’ajuntament a la manera com aquesta obra (tant durant com desprès) pot afectar als veïns del barri.

Com sempre, però, no considero que tingui la raó absoluta (de fet mai em crec amb la raó absoluta de res) així que s’acceptaran amb molt de gust textos discrepants 🙂

10 pensaments sobre “Ferran Falcó, l’oposició lleal i les consultes externes

  1. Va doncs, discrepo! A mi sí que em sembla bé que hi hagi l’edifici de consultes externes. Què tenim ara? un cau de porqueria on teoricament ja no hi hauria d’haber cotxes aparcats, i on els gossos i els seus amos campen per on volen deixant les seves evacuacions per tot arreu. Fantàstic! Recordo que quan vaig a venir a viure al barri se’ns va dir que el descampat era un parking provisional mentre no s’acabaven les obres del parking de Seu d’urgell/margarida Xirgu, i així va ser fins que van començar les obres de la part alta del carrer…aleshores també es va dir que el parking en el descampat era provisional, però ja es veu que de provisional res de res. Recordo també que es va demanar utilitzar el descampat per fer l’escola nova de l’Artur Martorell, i posteriorment el menjador escolar…..en tot moment l’associació de veins de Can Solei d’aleshores si va oposar…i ara també sembla que s’oposin a aquesta infrastructura. Jo em faig algunes preguntes:
    Per què l’associació de veins ha de ser un interlocutor vàlid per l’administració? Quan veins estan associats? Es representativa aquesta mostra com a representació de tots els veins del barri? Per què no es fa una reunió informativa (en horari de treballadors, a ser possible) on s’informi als veins, i després, si es vol, es fa una consulta?
    I un altre qüestió….per què cada vegada que es proposa un equipament si està en contra?…aquesta és fàcil, crec, en realitat es voldria disposar lliurement dels decampat per a ús propi i particular…..suposo!.

  2. hola!
    primer de tot dir que estic completament d’ acord amb l’ article que es publica a Badalona bitàcola i a més a més , l’ associació de veïns de Can Solei, s ‘ ha reunit diverses vegades amb el primer tinent d’ alcalde Ferran Falco abans i després d’ assumir competències al govern local i en tot moment nosaltres hem mantingut el mateix parer en contra de la construcció de les consultes al solar interior, podeu consultar més informació de les nostres reivindicacions a diversos articles del nostre blog:

    http://cansolei.blogia.com/2008/010901-les-consultes-externes-ja-tenen-financament.php

    com per exemple aquest o aquests altre …

    http://cansolei.blogia.com/2006/102801-plataforma-dels-veins-de-can-solei.php

    Manifestar públicament el nostre disgust pel canvi de posició de CIU abans d’ entrar al govern i un cop dins al considerar per bones les instruccions del partit majoritari PSC en aquest “afer” .

    Apuntar que per exemple a Barcelona ciutat, ara per ara s’ estant recuperant les illes interiors ,com ara la nostre, per fer jardins i petits boscos de pau i tranquil•litat ( regulats per horari) , o biblioteques integrades amb molta lluminositat. Vaja equipaments que no d’ destorbin el descans , la vida diària del seu voltant .

    No entenem com imposen un centre de consultes externes de l ‘ hospital Municipal pràcticament soterrat , sense considerar l’ impacte del soroll, de la mobilitat de vehicles i persones a la zona en 13 hores diàries, de 8 a 21 hores. ( amb una mica de sort)
    Quan a més a més l’ ajuntament disposa d’ altres emplaçaments per fer-ho ( illa Fradera, Ca l’ Amigó, etc)

    Per respondre a bondeia:
    Entenem que per tal de conduir les opinions majoritàries d’ un barri cap al govern local i davant l’ impossibilitat d’ anar un per un, les associacions son ara per ara el millor model de relació ciutadà-govern .

    perquè això sigui democràtic, les associacions i concretament la nostra convoca cada dos anys eleccions per accedir a la junta de govern. Tal i com es va fer en el moment de la seva fundació.

    Actualment l’ associació de veïns de Can Solei te 90 famílies associades , unes 270 persones si considerem de mitja en una unitat familiar de 3 persones.
    Es certament una mostra de la representació del barri, però tothom si pot associar i dir la seva, tal i com es va fer a la convocatòria del dia 28 de setembre del passat any

    http://cansolei.blogia.com/2007/091301-assemblea-extraordinaria-de-socis.php#

    que es va duu a terme al local de l’ associació, lloc on esteu tots convidats a aportar també les vostres opinions.

  3. Bondeia, tot i que en Salvador ja dóna algunes respostes, jo també voldria comentar-te algunes coses.

    La primera i més important és que si aquell solar és un niu de merda és gràcies a l’ajuntament. No em sembla de rebut que l’ajuntament faci una mena de xantatge als veïns proposant el local de les consultes externes a canvi d’arreglar tot allò. Aquell solar hauria d’haver estat arreglat des del moment que l’ajuntament se’n va fer càrrec. Sembla fet aposta: No arreglen el solar i així el dia que vulguin fer alguna cosa podran fer el que vulguin amb l’excusa de que així ho arreglaran. Malament si l’ajuntament no arregla els espais que li són propis sense necessitat de demanar res a canvi.
    Per altra banda, bondeia, segurament tu no viuràs al costat del solar, oi? Si fos així et plantejaries algunes coses, com ara el soroll i la pols que hauràs de suportar durant els mesos que durin les obres o, encara pitjor, els aparells d’aire condicionat que hauran de treballar durament durant tot l’any per mantenir respirable l’aire de quatre plantes subterrànies.
    I, la quantitat de cotxes que circularan per Margarida Xirgu durant tot el dia? L’ajuntament diu que la majoria dels usuaris de les consultes externes aniran en transport públic. Tu t’ho creus?

    En qualsevol cas els veïns, ara mateix, el que exigeixen és un estudi de l’impacte que tindran tant les obres com l’arribada de la gent que anirà a les consultes. No hi ha cap resposta de part de l’ajuntament, perquè no s’han molestat en fer aquest estudi abans de decidir que es faria allà aquesta obra. De fet, si no m’equivoco, no s’ha fet cap estudi, ni tant sols de quina manera pot afectar la construcció d’aquesta infraestructura als vells edificis que tindrà al seu costat.

    Davant d’aquesta manca de previsió els veïns no poden dir que sí a aquesta infraestructura.

    Les coses ben fetes poden tenir un futur. Les coses fetes a corre-cuita i sense pensar no deixen de ser perilloses.

  4. Una cosa més. En el que estic totalment d’acord amb tu bondeia, és en que no hauria de fer-se servir aquell solar d’aparcament.
    Però, de fet, va ser l’ajuntament, abans de constituir-se la nova associació de veïns, qui va decidir permetre allà l’aparcament.

    Al abril de 2006 publicava jo un missatge que havia rebut queixant-se dels cotxes aparcats al solar: http://badabit.org/20060404/el-solar-situat-entre-mendez-nunez-i-margarida-xirgu/
    El mateix Salvador, a aquell missatge deixava un comentari demanant un equipament pel barri a aquell solar. En aquell moment ningú no tenia ni idea (segurament ni el mateix ajuntament) de que mesos més tard es proposaria fer allà les consultes externes).

    L’associació de veïns es va començar a moure a partir de les informacions que en Ferran Falcó va donar de les consultes externes. Això va ser a l’octubre de 2006.

  5. Un parell de coses més 🙂

    L’escola mai ha volgut sortir del parc. Em sona que l’ajuntament havia proposat el solar per fer allà el nou edifici, però el que jo havia sentit dir era que la mateixa escola s’havia negat. Potser estic equivocat, en aquell moment jo no tenia cap relació amb l’associació de veïns així que potser tens raó i es van negar.

    Sobre la teva darrera pregunta, no puc respondre per l’anterior associació de veïns, però l’actual ha dit en més d’una ocasió que l’agradaria que allà es fes una biblioteca i, de fet, només s’ha oposat a l’edifici de les consultes externes. Sobre l’us particular. Jo fa molts mesos que no passo pel solar… 🙂

  6. Salvador, no hem canviat de parer….però hem vist quanta gent del barri, certament, estava disposada a oposar-se de veritat a aquest equipament. N’hem parlat amb franquesa amb alguns de vosaltres…i jo diria que coincidim bastant a valorar que, malgrat que no en siguem entusiastes, aquesta és una batalla que podem donar per perduda….i no per nosaltres o el nostre suposat “canvi de parer”, sinó perquè la majoria tinc la percepció que no està disposada a lluitar-ho.
    CiU us vam donar informació, vam presentar al.legacions, vam votar contra el pla especial…els veïns us vareu moure a l’inici, però després tot plegat va anar fent figa…no ho critico, però em sembla que va ser així…i no passa res, ni hi ha culpables. simplement, el tema no valia per la majoria. que l’edifici aquí no és la millor opció, d’acord. però que tampoc no hi ha massa crítica per canviar-lo, també….una abraçada.

  7. A veure, Ferran, l’equipament està bé allà o proposen fer-ho o no ho està. Si creus que el projecte no està bé com està, cal que els veïns tallin carrers per canviar-ho? Si creieu que les al·legacions que vau plantejar eren justes, ho han deixat de ser?

    No m’acabo de creure que un projecte mal platejat només es pugui canviar i fer bé si els veïns es queixen. Les coses no haurien d’anar així, l’ajuntament, les persones que esteu a l’ajuntament, hauríeu de vetllar per que les coses es fessin de la millor manera possible, amb o sense queixes dels veïns. No?

  8. Es tractaria de conseguir una ciutat de qualitat.
    No de putejar el veïns que menys es queixin.

    Aquest projecte és un nyap. No beneficia ni als veïns del barri que veuran la seva qualitat de vida molt perjudicada, ni als futurs usuaris d’aquest equipament (tot Badalona) que tindrem veritables problemes d’accesibilitat per a acabar sent visitats en un cau sota terra. Unes instal·lacions, a més, que tindran un consum energètic molt superior a qualsevol edific més “llògic”. I resem per a que no es declari mai cap incendi, a veure com hi accedeixen els bombers al cau, a veure som surt la gent, i a veure com afectaria als edificis que tanquen aquesta illa interior.

    I … perquè no diem les coses clares encara que algú s’emprenyi?
    Perquè no admetem que molt a prop hi han solars originalment destinats a equipaments molt més propicis per a acollir aquest edifici i que no es fa allà per interesos urbanístics particulars?

    Ferran, els veïns no lluitem més perque no hi ha res contra què lluitar. Ningú des de l’ajuntament ha defensat la idoneitat d’aquest emplaçament, i no ho heu fet perque és indefensable.
    I si algú et ve i et diu que es farà aquí perque sí i ja està, algú amb més poder que tu (encara que aquest poder l’hagi obtingut dels teus vots i diners), què hem de fer els veïns?

  9. ei! a veure….el pla especial està aprovat? si. les al·legacions presentades per ciu van ser rebutjades? si. Jurídicament hi ha res on agafar-se? no.
    Hi ha massa crítica, gent, suficient com per aturar-ho? no. Ja sé que no és el millor lloc, però hi ha els diners, el pla aprovat, i cap possibilitat de tirar-lo enrera, perquè no tenim arguments suficients com per plantejar la batalla. Ni tenim els arguments, ni tindríem cap més suport polític. La realitat és aquesta, encara que no m’agradi. Què hagués passat si haguéssim tingut capacitat de mobilització? segur que una altra cosa. Però la realitat és aquesta. Mal que em pesi. Què podeu fer els veïns? ja ho heu fet! millorar el projecte, estar amatents a la seva realització…en fi, mirar que si s’acaba fent sigui el màxim de curós possible. nosaltres ho farem. i reitero que em sap greu que no hàgim estat capaços de convèncer més gent i forces polítiques en el mandat passat.

  10. Ferran, potser estic passant un moment massa pessimista … però tal com ho veig, amb l’actual ajuntament de Badalona pots mantenir reunions, demanar explicacions, expresar inquietuts, i la única cosa que rebs són bones paraules (en el millor dels casos).
    Avui, de totes les inquietuts expresades pel veïns, CAP HA TINGUT RESPOSTA.
    No s’ha modificat ni una coma del projecte inicial.
    No s’ha presentat cap sol·lució al problema platejat de mobilitat, ni al del soroll, ni a la falta d’equipaments culturals i esportius al barri.
    Què ens queda als veïns ?
    Tornar a plantejar les mateixes qüestions, per rebre les mateixes respostes, i que igualment no es fagi res?
    Què hem de fer? Tallar el trànsit? Cridar a la porta de l’ajuntament? Doncs no. Jo no ho penso fer. Si aquesta ha de ser la única manera que em fagin cas, no vull aquest ajuntament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.