Badalona recupera el bosc?

Regant l'arbre

Aquesta és una fotografia de març de 2003, uns dies després d’una de les primeres edicions de la Festa del Bosc de Badalona. El meu fill gran, el meu marit i jo vam plantar 1 arbre i 2 arbustos a la zona que hi ha just al davant de l’hospital pediàtric de Can Ruti. Durant aquests 6 anys hem tingut cura dels “nostres” arbrets, i també d’altres que hem anat plantant a altres zones en les successives festes del bosc. Al llarg de 6 anys ens hem preocupat ininterrompudament de posar adob, d’arreglar els forats, de treure males herbes (fins i tot vam comprar eines), de regar en èpoques de poques pluges (de vegades amb aigua de casa nostra perquè no hi havia als dipòsits), de clavar canyes per a que no els trepitgessin, d’encarregar algú que els regués regularment en ple estiu si estàvem de vacances… Els nostres fills han aprés a estimar la natura, a ser conseqüents realitzant l’esforç de cuidar aquests éssers vius al llarg dels anys, no limitant-se a plantar-los per divertir-se a la festa i oblidar-se’n després; s’han emocionat veient com tenien els seus primers fruits i comprovant com el tronc es tornava llenyós. I han agafat veritable estima al arbres i al bosc.

Arbust

Alzina

Aquestes són les últimes fotografies que vam fer de dos d’aquells primers arbres, a l’any 2006; he de dir que la darrera vegada que els vam veure, fa un parell de mesos, ocupaven 4 vegades més (aquest hivern ha plogut molt i no ha calgut que els visitéssim tan sovint).

Malauradament, ja no en podrem tornar a fer més, de fotos, ni els podrem tornar a regar. Sabeu per què? Doncs perquè el diumenge al matí, en anar a regar-los ens vam trobat amb aquesta desagradable sorpresa.

Arbres arrencats

Absolutament tots els arbrets de la zona han sigut arrencats d’arrel. Dels “nostres” només en queda el forat, i d’altres estan arrencats i abandonats al costat del seu corresponent forat.

Algú ens pot explicar què ha passat? Algú li pot explicar al meu fill de 8 anys, que va plantar l’arbre a l’edat de 2 anys i porta tota la seva vida cuidant-lo, què ha passat amb el “seu” magnífic arbust?

Val la pena que continuem cuidant els altres arbrets? O més aviat ens en podem acomiadar quant abans millor, per no fer patir als nens un desengany com el d’aquest matí? Val la pena que anem a la Festa del Bosc l’any que ve?

De moment l’únic que sabem és que per algun motiu desconegut, els nostres esforços de 6 anys, no han servit de res. Espero que l’Ajuntament o qui li correspongui, ens doni una resposta raonable. Tot i que serà difícil convèncer els nens de que hi ha alguna raó que justifiqui aquesta manca de respecte pels arbres i per les persones que ens n’hem fet càrrec.

Badalona recupera el bosc?

Actualització 27 de març per Badalona bitàcola: Al lloc on estaven aquests arbres faran un aparcament: Can Ruti farà un pàrquing provisional a l’espai reservat per ampliar l’hospital (el Punt)

Actualització: Aquesta història té una segona part, malauradament no feliç.

11 pensaments sobre “Badalona recupera el bosc?

  1. Benvolguda Pilar,
    En aquesta zona s’està fent un canvi de planejament i passarà a ser una zona d’equipaments per a una futura ampliació de l’hospital de Can Ruti. La superfície de zona forestal s’ha compensat canviant una altra zona d’equipaments situada prop del berenador a zona forestal. Com que des de medi ambient sabíem que aquesta zona havia estat durant un temps zona de reforestació, es va instar a Serveis de Territori i a l’ICS a, en el marc del conveni que s’estava negociant, incloure el trasllat dels arbres que hi havia en aquesta zona fins a d’altres zones que se li han fixat. Aquest trasllat dels arbres estar essent fet per l’ICS, mitjançant una empresa de jardineria, i va començar la setmana passada. Des de medi ambient teníem molt clar que en aquells arbres hi havia gent, i de forma especial nens que havien posat il·lusió en la plantada d’aquells arbres, pel que a part del seu valor mediambiental tenien un valor sentimental i no ens podíem permetre perdrel’s. Ara en aquests moments no sé exactament on s’han traslladat ja que d’això se n’han ocupat els tècnics de medi ambient, però miraré de fer-te saber a quina zona s’han traslladat per tal que si ho desitgeu pogueu seguir cuidant-los.

    Mercè Rius

  2. Pilar, sí…Si vale la pena seguir y seguir con fiestas parecidas…Es imprescindible que tú y tu familia, al igual que centenares de familias más, insistan/insistamos…Nunca podrán con todo lo que florezca. Con todo lo que crezca. Con todo lo que nos permita seguir sintiéndonos vivos y en consonancia con la naturaleza…

    Pero de lo que si tengo plena seguirad es de lo siguiente: Nunca jamás mientras la vida siga dentro de personas como tú y como tu hijo; dejará de favorecernos -a todos- la sombra y la frondosidad del arbol que -un día- plantásteis. Del arbol que -a pesar de no estar ahí,donde lo dejásteis- siempre parmanecerá fuerte y frondoso, dentro de vuestro corazón.

    Si Pilar; vale la pena seguir…

    Un saludo.
    Carles.

  3. Benvolguda Mercè

    Gràcies per la rapidesa en la teva resposta. Ens tranquilitza saber que els arbres estan en un altre lloc. Però com tu bé dius, volem saber on són per tal de poder continuar tenint-ne cura. Posem molta il·lusió en cada un dels que plantem, ja que creiem que cada un d’ells val la pena com a ésser viu i com a part d’un futur bosc.
    T’agraïrem que ens facis saber tan aviat com puguis on són ara.

    Moltes gràcies. Salutacions cordials

    Pilar

  4. Mercè,
    Hi ha una cosa que se m’escapa. Sabent, com dius, que havia gent cuidant aquells arbres, no hauria sigut convenient indicar d’alguna manera el perquè de la desaparició dels arbres i la seva nova ubicació? Hauria estat un bon detall.

  5. Hola,
    Tal com vem quedar us passo el llistat de les ubicacions dels arbres que s’han traslladat.

    ZONA: TAL•LUS BERENADOR

    25 llentiscles
    4 garrics
    1 piracantha

    ZONA: CADENA ENTRADA (ROTONDA CAN RUTI)

    3 sureres grans
    5 sureres petites

    ZONA: CASETA CONSERGE (ESCOLES CAN RUTI)

    2 sureres grans
    3 alzines
    1 pi gran
    7 pins petits

    ZONA: ESTRELLITA (TRIANGLE A LA RIERA DE LA MINA DE CAN RUTI)

    8 arboços
    5 sureres petites

    ZONA: TROS VOLUNTARI (A SOBRE DE LA DE LES ESCOLES DE CAN RUTI)

    11 arboços
    10 pins petits
    2 pins grans
    5 sureres petites

    ZONA: FONT DEL POP (CAMÍ DELS PLÀTANS)

    6 sureres grans
    11 sureres petites
    2 pins grans

    ZONA: CAMÍ DEL TANATORI (A AMBDÓS COSTATS DE LA CARRETERA)
    DRETA: AL COSTAT DE LA CADENA D’ACCÉS A LA PISTA DE TIANA
    ESQUERRA: ZONA D’APARCAMENT SUPERIOR DEL TANATORI

    1 aladern petit, esquerra aparcament tanatori
    3 arboços, esquerra aparcament tanatori
    5 sureres petites

    ZONA: TAULES BERENADOR

    3 aladerns grans

    ZONA: TORRENT DEL ROS / CTRA. CAN RUTI

    3 sureres grans

    ZONA: PEDRERA DE SAULÓ (VALL DE POMAR)

    10 pins petits
    2 pins grans
    3 sureres grans

    En quant al fet d’avisar, si que ho podríem haver fet, però a vegades les presses del dia a dia fan que alguna cosa se’ns escapi.

    Mercè Rius

  6. Benvolguda Mercè,

    Moltes gràcies per tota la informació que ens has facilitat. Ens agradaria però, saber quina és la zona concreta a la que us referiu com a “tal·lús berenador”, ja que pensem que els nostres arbustos poden estar allà.

    Salutacions cordials
    Pilar

  7. Pilar,
    Per tal·lús del berenador entenem la zona que hi ha al costat dels lavabos del berenador, al costat de la pica per a rentar als plats.

    Mercè

  8. Moltes gràcies novament, Mercè. Hi anirem aquest mateix cap de setmana.

    I gràcies també a tots els que us heu interessat pel tema durant aquests dies.

    Salutacions

    Pilar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.