Ferran Falcó podria ser alcalde al 2011?

Aquesta entrada vol ser una continuació de la que en Capgròs va fer fa uns dies, Ferran Falcó podria ser alcalde amb els resultats del 28N 2010. En aquella entrada jo deia que creia que els números que donava en Capgròs per les eleccions municipals de l’any vinent eren possibles. Però calia veure-ho amb més dades.

Ara, amb algunes dades més ja no estic tant disposat a afirmar que aquells números puguin ser possibles…

La meva afirmació estava basada en el que jo recordava de les dues darreres eleccions municipals (2003 – 2007) on es podia veure com el PSC de Badalona, a les eleccions del 2007, perdia més vots que el PSC nacional, com si els electors badalonins del PSC no confiessin en el PSC local. Però les coses són més complicades:

Nota: Faig servir dades des de les eleccions 1987 (municipals) / 1988 (autonòmiques) per agafar un marge prou ample. Al 83 PSUC i PSC estaven molt igualats i els resultats ja no són comparables. Totes les dades es poden trobar a la web de la Generalitat.

  • A les gràfiques podem veure com tots els partits tenen a les municipals uns resultats molt semblants als que obtenen a les del Parlament de Catalunya. Amb les excepcions de CiU que està uns 10 punts percentuals per sota a les municipals, i ICV que acostuma a estar uns 5 punts percentuals per sobre a les municipals. Atenció! Estem parlant sempre de vots a Badalona: hi ha votants que voten CiU a les eleccions autonòmiques però desprès no ho fan així a les municipals. I a ICV els hi passa a l’inrevés.

Resultats electorals PSC

  • Els pitjors resultats del PSC a les municipals és d’un 28,81% dels vots, curiosament a les darreres.

Resultats electorals CiU

  • Els millor resultat de CiU a les municipals és d’un 19,87% dels vots, a l’any 95.
  • Veient el comportament dels electors en el període analitzat, es pot preveure una nova baixada del PSC i una pujada de CiU, però probablement no siguin prou aquests dos canvis com per a que CiU pugui arribar a guanyar al PSC. Seria realment difícil.

Resultats electorals PP

  • Un cas especial és el del PP. La seva pujada de vots a les tres darreres eleccions municipals és força significativa. Sembla que hi ha un nombre gran de votants que confien més en el PP de Badalona que amb el PPC. Potser per això el PP de Badalona ha començat ja la campanya per les municipals on sembla que es veurà més el nom del candidat que no pas el del partit…

Resultats electorals ERC

  • Qui sembla tenir-ho complicat és ERC. A les eleccions al parlament no es va presentar la CUP i tot i això els resultats d’ERC a Badalona van caure força. Al maig la CUP sí es presentarà. Si a això afegim la possibilitat que SI es presenti a Badalona (publicat per Badalona Comunicació dilluns) podria representar que ERC tingués dificultats per arribar al 5% necessari per entrar a l’ajuntament.

  • Quant a ICV-EUiA, és curiós veure la relació del percentatge de vots del PSC i ICV als anys 1995 i 1999. Sembla però que aquesta relació ja no es compleix i que la caiguda del PSC no dóna vots a ICV. Tot i això, als tres darrers períodes electorals el percentatge de vots d’ICV no ha variat massa, per la qual cosa és de suposar que tampoc variarà pels propers comicis.

Fins aquí les dades. Ara, fent una mica de política ficció podem fer una aproximació del panorama de les properes eleccions municipals, que podria anar així:

  • PP entre 8 i 9 regidors
  • PSC entre 7 i 8 regidors
  • CiU entre 6 i 7 regidors
  • ICV-EUiA entre 4 i 5 regidors
  • ERC entre 0 i 1 regidors

Continuem una mica? Important: Tot el que ve a continuació són estimacions fetes per Badalona bitàcola. No pretenen ser reals ni ser exactes. Estan fetes a partir de les dades electorals d’anys anteriors, però, evidentment, resultats passats no asseguren resultats futurs 🙂

A les tres darreres eleccions municipals, l’abstenció a Badalona va estar entre gairebé 2 i 5 punts percentuals per sobre de la registrada a les eleccions autonòmiques. Per arrodonir, tenint en compte que al darrer període electoral la diferència va ser de 1,98 punts i que a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya l’abstenció va estar en un 45,85%, suposarem que a Badalona l’abstenció rondarà al voltant del 48%. Donat que el darrer cens electoral constava de 155.434 votants podem comptar amb 74.608 vots a les properes eleccions municipals.

Amb aquesta dada del nombre de vots previstos, anem a filar més prim i, per tant, a equivocar-nos més 🙂 . He fet una aproximació als resultats esperats de cada partit a partir de les gràfiques que hem vist abans. De resultes d’aquesta aproximació em queden els següents resultats “previstos” per a les eleccions municipals del 2011:

  • Cens: 155.434 votants
  • Abstenció: 48 %
  • Vots vàlids: 74.608 vots
  • PP: 25%, 18.652 vots
  • PSC: 24%, 17.906 vots
  • CiU: 22,5 %, 15.295 vots
  • ICV: 14%, 10.445 vots
  • ERC: 5%, 3.730 vots
  • Altres: 11,5%, 8.580 vots

A continuació teniu les gràfiques amb els resultats “previstos” ja posats.

Previsió electoral PP 2011
Previsió electoral PSC 2011
Previsió electoral CiU 2011
Previsió electoral ICV-EUiA 2011
Previsió electoral ERC 2011

I amb aquestes dades, la gràfica que en Capgròs va fer a l’entrada anterior, quedaria així:

Resultats electorals municipals 2011 aplincant la lei d'Hont

Serà divertit comprovar, a les properes eleccions municipals, quant ens hem equivocat 🙂

2 pensaments sobre “Ferran Falcó podria ser alcalde al 2011?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.