Arxiu mensual: juliol de 2010

Nota de premsa sobre el tancament de l’escola de música tradicional

Nota de premsa emesa per la Coordinadora d’Entitats de Cultura Tradicional i Popular Catalana,
arran del tancament de l’Escola de Música Tradicional de Badalona.

Des de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Tradicional i Popular Catalana, volem manifestar el nostre descontentament per la decisió adoptada per la regidoria de Cultura i Patrimoni Cultural de no finançar l’Escola de Música Tradicional de cara al curs 2010-2011, la qual cosa ha comportat la suspensió de la seva oferta pedagògica. Aquesta situació ens entristeix profundament i ha decebut molt a tota la gent que treballem, dia a dia, per la cultura tradicional i popular, que pateix mancances des de fa anys i ja només faltava que una de les seves manifestacions, la música, quedés greument perjudicada.

Hem de tenir en compte que l’Escola de Música Tradicional portava funcionant 11 anys i havia generat una àmplia oferta (gralla, timbal, flabiol i tamborí, acordió diatònic, sac de gemecs i tarota), sempre comptant amb mestres especialistes reconeguts, i amb totes les seves places d’alumnes cobertes. De moment, aquesta oferta queda suspesa i professors i alumnes veuen interrompuda la seva activitat d’ensenyament-aprenentatge.

Hi ha el compromís, per part de l’Ajuntament, de reprendre l’oferta d’ensenyament d’instruments tradicionals de cara al curs 2011-2012, emmarcada dins els ensenyaments musicals municipals. Demanem que la situació es normalitzi el més aviat possible i que es recuperi la totalitat de l’oferta que s’havia aconseguit fins ara, ja que té una coherència per a la pràctica musical real de les nostres manifestacions de cultura tradicional i popular.

Som conscients que la situació actual no és fàcil degut a la crisi econòmica que travessem, però també cal denunciar que és incompatible ser la Capital de la Cultura Catalana i interrompre el suport a l’Escola de Música Tradicional.

Des de la Coordinadora, treballarem per poder trobar solucions que facin possible la supervivència de l’Escola per aquest curs vinent i de retruc la qualitat musical de les gralles i el timbal que guien els castells i acompanyen els gegants i les danses de l’esbart, el flabiol i el tamborí que acompanyen el ball de bastons i els miquelets, els timbals que marquen el ritme dels diables, i el sac, el flabiol i la tarota que fan ballar el drac, entre d’altres.

Lluís Casas
President de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Tradicional i Popular Catalana

Uriel Bertran deixa ERC

Anava a titular aquesta entrada com “Uriel Bertran deixa tirat a ERC Badalona”. Però m’ha semblat massa dur. Ho és?

L’Uriel Bertran ha deixat ERC i el seu projecte a Badalona. És el gran problema de la nostra ciutat, massa gran i atractiva com a plataforma de llançament o com a port de pas, però massa lluny dels grans centres de poder per a aquells que ansien fer una política de més alt nivell.

L’Uriel ha estat una errada d’ERC, però malgrat tot era difícil de preveure. No crec que a ERC li afecti massa (no hauria) però l’Uriel sí ha donat una molt mala imatge.

Queda però el consol de que si finalment l’alcaldable de ERC és en Miquel Estruch al menys serà un badaloní convençut.

Per si us ve de gust llegir més al respecte:

Actualització: L’Uriel dóna explicacions al seu bloc: Perquè he deixat de militar a ERC i treballaré per la Solidaritat Catalana per la Independència.

Tanca l’Escola de Música Tradicional de Badalona

Amb un curt missatge en el que es culpa a la manca de pressupost i de previsió de la regidoria de Cultura de Badalona, l’Escola de Música Tradicional de Badalona informava fa uns dies del seu tancament. Un tancament, més o menys provisional, donat sembla que d’aquí a poc més d’un any es tornaria a obrir tot i que integrada dins de l’Escola de Música de Badalona.

De moment, però, els alumnes es queden un curs sense classes, un curs que s’havia d’iniciar dins de l’any en que Badalona és Capital de la Cultura Catalana. Quina contradicció, no?

Per acabar us enllaço a una notícia del 2002, on es parlava de la creació d’aquesta escola i de la seva ubicació “provisional” al Centre de Cultura del barri de Canyadó. Cal aclarir que tot i que l’escola es va fer oficial al 2002, la feina dels seus impulsors va començar uns anys abans.

Badaweb: Badalona té ja una escola de música tradicional.

Actualització 28 de juliol

Tinc una mica més d’informació. L’ajuntament no ha donat mai el suport que l’escola necessitava, de fet funcionava com a associació i sobrevivia amb les quotes, alguna subvenció (sempre insuficient) de l’ajuntament i molta bona voluntat dels mestres que feien les classes. La crisi ha fet que la subvenció s’hagi reduït fins a fer inviable una escola que funcionava sobretot gràcies a l’esforç dels seus mestres.

Sembla mentida que l’ajuntament hagi permès que s’hagi arribat a aquesta situació; que la regidoria de cultura, que s’ha gastat milers d’euros en un espectacle d’unes hores, no pugui dedicar 18.000 € a mantenir una escola que ajuda a mantenir la cultura musical catalana. I això que la regidoria de cultura depèn d’ERC.

Un apunt més. Els grallers i timbalers que ens fan gaudir de la música a molts dels actes centrals de les Festes de Maig, provenen d’aquesta escola. Badalona no es pot permetre la seva desaparició.

Transparència a l’ajuntament de Badalona

Fa uns dies es va publicar l’informe Índice de Transparencia de los Ayuntamientos 2010 que segons diu:

constituye una herramienta para medir el nivel de transparencia ante los ciudadanos y la sociedad de los Ayuntamientos españoles.

Otro objetivo del ITA, además de esta evaluación del nivel de transparencia, es fomentar la cultura informativa de las propios Ayuntamientos, ya que se les ofrece la posibilidad, durante un plazo determinado, de que incorporen en sus respectivas Webs la información solicitada por TI-España, lo cual contribuye, aparte de mejorar sus respectivas puntuaciones en el ITA, a lograr un aumento del nivel de la información útil e importante que estas corporaciones ofrecen a los ciudadanos y a la sociedad.

Doncs bé, de 110 ciutats espanyoles analitzades, Badalona està en la posició 75, i la darrera de totes les ciutats catalanes de la llista.

Segurament el dia que l’ajuntament obri la nova web municipal, Badalona guanyarà alguna posició. El que passa és que sembla que aquesta nova web no acaba d’arribar…

Els turistes i el port

Des de principis de juliol passo en bicicleta gairebé cada dia un parell de cops al dia pel port de Badalona. I gairebé cada dia veig un cotxe amb matrícula estrangera donant la volta a l’entrada del port (normalment a l’entrada sud).

A l’entrada del port no hi ha cap indicació de que es pot travessar i al carrer Eduard Maristany no hi ha cap indicació de que el carrer està tallat.

Suposo que per l’ajuntament i els gestors del port aquesta situació els hi resulta absolutament irrellevant, però crec que encara que sigui només per educació, estaria bé buscar una solució i no fer perdre el temps a la gent.

Ferran Falcó i la Generalitat

Fa ja un temps un conegut, gens convergent, però molt “falconista” em comentava que li preocupava el que podria passar si, com és força probable, CiU guanya les properes eleccions a la Generalitat.

El meu conegut deia que, donat que en Falcó ja havia tingut càrrecs de confiança quan CiU estava al govern, el més probable és que, governant de nou Catalunya, en Falcó tornés a tenir sobre la taula l’oferta d’algun càrrec d’abast nacional. Tot i la seva confiança amb el Ferran, es preguntava fins a on era un polític badaloní i fins a on un polític. Si teniem Ferran per anys o per mesos.

Tot i que CiU no s’acaba amb Ferran Falcó no hi ha dubte de que la figura de l’alcaldable de la formació té molt pes en la imatge badalonina del partit, així que és probable que la seva marxa influís en els resultats electorals a la nostra ciutat. Sempre quedaria la possibilitat de que Ferran aguantés fins les municipals i segons els resultats, marxés a fer altres tasques més desitjables, però, la veritat, seria molt lleig i en Ferran perdria la bona imatge que té ara davant de molts badalonins i badalonines.

Bé, no sé que passarà, aquí deixo la reflexió.

7 anys

Dissabte Badalona bitàcola va fer 7 anys. Molts anys i moltes hores dedicades…

Darrerament tinc el blog molt abandonat, però darrerament estic molt enfeinat i fer una entrada en condicions habitualment em porta més temps del que li puc dedicar. A més, a banda de la feina també li dedico una estona a l’Associació de Veïns de Can Solei i, sempre que puc també m’agrada dedicar una mica de temps a la fotografia. Total, no hi ha temps per a tot i el blog queda en un darrer terme (juntament amb la fotografia 🙁 )

El que no he deixat de fer és llegir tot el que puc sobre Badalona, tant als blogs i pàgines que des de fa temps segueixo, com algunes noves que he anat afegint al llarg del temps. I fins i tot, de tant en tant, miro de deixar alguns comentaris.

Al final, dedico tant temps com abans a la lectura “d’assumptes badalonins” però no tinc temps per escriure com ho feia abans.

I per temes no serà. Tinc una bona col·lecció de fotos de la nevada d’aquest hivern que m’hauria agradat posar, el tema de la trama Pretòria dóna molt de sí i la lectura d’algunes parts del sumari tenen molt suc i es podrien escriure moltes entrades del tema.

Els meus veïns em critiquen que no hagi dedicat alguna entrada a la situació d’abandonament que pateix el ja famós solar on l’ajuntament va decidir no fer les consultes externes de l’hospital municipal. Però m’agradaria fer-ho bé, amb dades i enllaços. I això porta molt temps 🙁

Bé, no és la meva intenció donar per acabat el blog, però haig de dir que segurament funcionarà a temporades. A veure si durant les vacances tinc temps per recuperar alguns dels temes pendents.

I si algú no vol anar entrant per veure si escric alguna cosa, sempre queden el RSS i la subscripció per correu electrònic

“Dia sense cotxes”

Amb motiu de la final de campionat del món de futbol, a una pàgina web van fer la proposta de fotografiar ciutats buides per la dèria futbolera. Com a mi no m’agrada el futbol i m’agrada la fotografia, vaig agafar la bici i la meva càmera de fotos i vaig voltar pels carrers fent algunes fotos.

El que teniu a continuació és un resum de les fotos que vaig fer. Estan fetes des d’aproximadament la meitat de la primera part fins a aproximadament la meitat de la segona. El resultat no és res que no es pugui veure un diumenge a primera hora del matí (fora de les fotos de l’autopista i el carrer Sant Josep i de Rosés) però amb la particularitat de que estan fetes un diumenge als voltants de les 21:30 (si cliqueu a sobre les podeu veure més grans).

Via Augusta
Via Augusta

Avinguda Martí Pujol
Avinguda Martí Pujol des de la cruïlla amb la Via Augusta

Avinguda Martí Pujol
Avinguda Martí Pujol des de la cruïlla amb el lateral de l'autopista

Carrer Sant Josep i de Rosés (sortida de la autopista)
Carrer Sant Josep i de Rosés (sortida de la autopista)

Autopista C31
C31

Avinguda President Companys
Avinguda President Companys

Haig de reconèixer que al final em vaig empassar la pròrroga…

El centre de Badalona ja té metro

Avui ha estat la inauguració de la nova estació de metro Badalona Pompeu Fabra, de la línia 2. A la inauguració (a la que he assistit com a membre de l’Associació de Veïns de Can Solei) ha comptat amb la presència de representants de diferents associacions del centre (convidats per l’ajuntament), tècnics de les empreses constructores i polítics locals.

Ha estat un acte ràpid i senzill. El president de la Generalitat, l’alcalde de Barcelona i l’alcalde de Badalona han arribat en metro han saludat a alguns dels presents a l’andana i ràpidament han pujat al vestíbul a fer els discursos protocol·laris de rigor.

L’estació està força bé, és sorprenentment àmplia per a la profunditat a la que es troba. Compta amb una exposició permanent sobre els dimonis de Badalona (amb uns quadres que m’han semblat un tant ridículs) i algunes inscripcions que fan referència al passat romà de la ciutat.

Els discursos polítics m’han semblat massa polítics, segurament pel fet que tenim les eleccions properes, però algunes referencies de lo meravellós que és l’actual govern de la Generalitat m’han semblat un tant forçades i fora de lloc. Això sí, al menys, els discursos han tingut el detall de fer referència a la paciència dels veïns i comerciants de la zona, sense fer esment però al considerable retard (de més de dos anys!) que ha patit aquesta obra.

També he notat a faltar a aquests discursos alguna referència a la continuació d’aquesta línia cap al barri de Casagemas, una llàstima perquè estic segur que per la majoria dels badalonins del districte 1 aquesta línia no s’acaba (o no s’hauria d’acabar) aquí.

Acabat l’acte el president de la Generalitat, el Molt Honorable Senyor Montilla, ha sortit al carrer, potser amb la intenció de parlar amb la gent (hi havia algunes activitats lúdiques organitzades al carrer de la Creu) però els periodistes no l’han deixat gairebé moure’s suposo que amb la intenció de recavar la seva opinió de la manifestació d’ahir.

Podeu veure algunes fotos de l’acte al bloc de l’Associació de Veïns de Can Solei.